Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. február 21., csütörtök

Fogciszta - műtét vagy foghúzás?


"A jobb felső 1-es vagy 2-es fogamon (vagy mindkettőn)van egy ciszta amit egyszer már eltávolítottak a kérdésem az lenne, hogy csak a fogam kihúzásával lehetne eltávolítani (a fogaimon elöl porcelán koronák vannak) ez a ciszta már évek óta ott van de most úgy érzem, hogy nőtt sőt most fáj is egy kicsit. Nagyon félek a műtéttől az előző műtéteim (a másik oldalon is volt egy cisztám)szörnyű emlékként élnek bennem. Tímea" 

Konkrétan válaszolni csak röntgenfelvétel alapján tudnék. 

Nem panoráma, hanem kis röntgen, melyen részletesen látszik a kérdéses fog gyökere, csúcsa. Amennyiben az elváltozás megengedi, (ez általában mérettől, illetve a fogat körülvevő csont szintjétől, a foggyökér hosszától függ) előfordul, hogy meg lehet próbálni az újbóli műtétet. 

Egy új műtétet azonban mindenképp meg kell előzze a régi gyökértömés eltávolítása, a gyökércsatorna kifertőtlenítése, új gyökértömés készítése. Enélkül nem lehet és nem is érdemes műteni, hiszen a gyulladás mindig akkor támad fel újra ha a gyökércsatornában még vannak baktériumok. 
Ha a gyulladás a gyökércsúcson nagyon kiterjedt, vagy a gyökér az előző műtét miatt már nagyon rövid, vagy az újbóli gyökértömés esélye kicsi.
Ebben az esetben valószínűleg a fogeltávolítás marad az egyedüli megoldás. 

Arra biztatom, szörnyű emlékei ellenére keressen fel mihamarabb egy fogszakorvos kollégát, aki megfelelő diagnózis és kezelési tervet ad, hiszen a gyökércsúcsi gyulladás gócnak számít, mely az egész szervezetére kihatással lehet, így érdemes minél hamarabb a végére járni a problémának. Másrészt, a ciszta helyileg nyomja, bontja a környező csontot, ami a későbbi fogpótlás miatt nem előnyös.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése