Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. január 7., hétfő

Letöredező fogak 27 évesen?


„Milyen modszert, vitamint, fogkremet...tudnanak adni a fog erositesere. Ugyanis 27 eves letemre, toredeznek le a fogaim, valamint a tetejuk nagyon atlatszo, vekony. Pedig mindig is nagy gondot forditottam fogaim apolasara, ami regen annyiban kimerult, hogy napi 2-szer megmostam, de az elmult par evben (miota bejottek ezek az uj szajvizek, fogkremek...) mindenfele dolgot hasznalok, ugyanis masik nagy problemam a foginyverzes, ami tudom, hogy a fogak elvesztesevel is jarhat. Elegge tartok ettol, ugyhogy nem mosom erosen a fogam, direkt inybarat fogkefet hasznalok, szajvizet inyproblemakra napi szinten, de mint mindennel ezzel is az a baj, hogy nincs egy olyan fogkrem vagy szajviz, ami minden problemara jo, mert nekem toredeznek a fogaim , nagyon-nagyon erzekenyek (amire Sensydone fogkremet hasznalok evek ota, nem sok sikerrel) es meg az inyem is verzekeny. Tudom, biztos azt irjak, hogy forduljak fogorvoshoz, de kulfoldon elek es itt szamomra megfizethetetlen. Azt meg megjegyeznem, hogy alul , hatul szinte az osszes fogam be van tomve, de neha ugy erzem meg azok is erzekenyek. Viszont a toredezes elol levo fogakon fordul elo. Tudnanak valamilyen vitamint, fogkremet (amit otthonrol betudok szerezni ) ajanlani a problemaimra? Ugy tudom a K vitamin erositi a fogakat. Jol tudom? Valaszukat elore is koszonom!” 

A fogak szerkezetére belső módon, azaz vitaminokkal, ásványi anyagokkal addig lehet hatni, míg azok a csonton belül voltak, csíra állapotban, azaz kisgyermekkorban.

A fogak áttörése után a belső vitaminos támogatás már nem hat kifejezetten a fogakra, maximum az egész szervezetet, illetve a szájban az íny védekező képességét segítheti. Az erős töredezés hátterében lehet valamilyen genetikai hiba a zománc vagy a dentin fejlődése során, de ezek megerősítésére, én úgy tudom,  nincs nagy lehetőség.

A fluoridos fogkrémek, az Elmex zselé (magas fluorid tartalmú fogkrém, hetente egyszer) segítenek, hogy a zománc anyagába fluorid épüljön be, a természetesen jelenlevő hidroxil-apatit nevű anyag mellett ezáltal fluorid-apatitot is fog tartalmazni a zománc, mely keményebb anyag az eredeti hidroxilapatitnál.

Érthetetlen letöredezést okozhatnak még különböző harapási rendellenességek, például mélyharapás.

Nem írta, hogy mennyi idős, de a korral a front fogak kopása egyébként is „normális” jelenség, a komoly letöredezés hátterében azonban mindenképp érdemes a harapást megvizsgálni.
Persze ha kiderítettük, hogy igen, mélyharapás áll a háttérben, akkor jön a neheze, ezt hogyan lehet kezelni. A harapás emelés nagyon bonyolult fogszabályozási, fogpótlástani feladat, érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, a beavatkozás nehézségeit és a várható eredményeket – ezek nincsenek mindig arányban. A fogínyvérzés hátterében ínygyulladás áll.

Sajnos valóban sok szájvíz van a piacon, izgalmas ígéretekkel. Nincs is velük hiba, csakhogy amennyiben már vastagabb lepedék, vagy fogkő van a fognyakon, esetleg az íny alatt, akkor abban a lepedékben a szájvíz antibakteriális hatása már nem elegendő. Ezek a szerek mind nagyon hatásosak abban, hogy ha a fogak tökéletesen le vannak simára pucolva, akkor alkalmazásuk után sokkal lassabban alakul ki újabb plakk, mivel a kezdődő lepedék baktériumokat valóban elöli.

A már kialakult vastagabb dolgok mélyére, ahol a legagresszívabb bacik vannak, sajnos nem jut el. A plakk, vagy lepedék mélyén ugyanis olyan baktériumok vannak, melyek az ínyszövetbe invazív módon be tudnak hatolni és ott gyulladást tudnak elindítani.

Mindenképp javasolt tehát, hogy forduljon időnként professzionális fogtisztításért fogorvos vagy dentalhigiénikus kollégához! A Sensodyne fogkrém egyébként nagyon jó, de elsősorban az érzékeny fognyakakra hatásos. Egyik ígygyulladás elleni fogkrém sem hat megfelelően, amennyiben gyulladást okozó bacik vannak az íny alatt, mellett.

Remélem segítik Önt a fenti információk, üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése