Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. július 31., szerda

Sárgás fogak a fogszabályozás után


"Lányom most 16 éves, másfél évvel ezelőtt vették le állandó fogszabályzóját, akkor vettük észre, hogy fogai felső fele az ínynél sárgás színűek lettek. Megjegyzem a fogszabályzós doktornőtől többször kaptunk ejnye-bejnyé-t, hogy a gyermek nem mossa rendesen a fogát. Az állandó fogszabályzó után is kaptunk fogszabályzót, de csak olyan amit éjszaka kell használnunk. Mivel nem nyugodtam bele saját fogorvosomhoz vittem el lányomat, hogy fogait rendbe tetessem és megszüntessük a "sárgásságot". A következő meglepő választ kaptam; sajnos nem áll módjában segíteni mert a "zománcosodás" nem ment végbe. Nem is igazán értettem ezt a dolgot, de felhívta figyelmünket arra, hogy ezek a fogak romlandóbbak a többinél, és majd ha valamelyiknél romlást tapasztalunk akkor lehet majd róla szó, hogy a tömés után fehér legyen a fog. Kérdésem, hogy elmulasztottunk e valamit? Hogyan lehetne drasztikus beavatkozás nélkül rendbe hozni lányom fogait. Köszönöm, B. Andorné" 

Kedves Hölgyem,

A sárgás fogfelszín valóban azt jelezheti, hogy az adott fogfelszínen nincs zománc, csak a fognyaki dentint látják, aminek sárgás a színe. Talán valóban zománc fejlődési rendellenességet látott a fogorvos, látatlanul ezt én nem tudom megmondani. Ebben az esetben a szokásosnál is alaposabb fogmosás, extra fluort tartalmazó gél (pl. elmex gél) alkalmazása javasolt hetente legalább 1x, hogy a gyengébb minőségű zománcot, ill. hiányokat a szuvasodástól megvédjék. Esztétikailag elvileg fogszínű esztétikus tömőanyaggal a hiányzó felszínek kipótolhatóak, de ennek eldöntéséhez szájvizsgálat kell, ebben orvosuk tud segíteni.

A másik lehetőség, hogy fogszuvasodásról van szó, mely folyamat a fogszabályozás alatt indult el, de a fogszabályozó levétele után megállt, a fogak így nem romlottak tovább. Amennyiben a fogszabályozó felett a lepedék sokszor ott maradt a tisztítás hiányában, a lepedékben elszaporodó baktériumok savakat termelnek, ezek demineralizálják (oldják) a zománcot. Ez a fogszuvasodás első lépése, sárgás ill. krétafehér foltok jelentkeznek a sérült fogzománcon. Ha a folyamat tovább halad, akkor idővel a dentin is felpuhul.
A fogszabályozó levételével – mivel a fogak elülső fele könnyen tisztítható, ha zománc feloldódása hamar leáll, úgynevezett remineralizáció indul el, azaz a fellazult zománcszerkezet szerkezete fluorral töltődik fel. Az elmaródott zománc azonban már ebben az esetben nem épül újra, alatta a sárgás színű dentin áttűnik. Terápia: esztétikus tömőanyaggal a hiányzó zománcrészek pótolhatóak.

Remélem segítettem, jó egészséget és kislányának szép mosolyt kívánok! dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése