Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. június 24., hétfő

Régi amalgám tömés és a fémes íz

"Az iránt érdeklődöm, hogy meglévő amalgámtöméseim ás nikkelmentes porcelánborítású koronám mellé lehet-e arany Inlay tömést tenni, okoz-e később gondot (galván hatás). Tisztelettel: H. József"

Kedves József!

Több fém együttes jelenléte a szájban okozhat galván hatást. Egyrész fizikailag is így van, hiszen a nyál nagyon jó vezető és az amalgámnak illetve az aranynak eltérő az elektromos potenciálja, így mindenképp potenciálkülönbség lép fel kettejük között.

Másrészt ezt saját magam és sok páciensem is tanúsíthatja, ha szájban régi amalgámtömések mellett arany inlay is van, a nyál fémes ízűvé válik, illetve összeharapáskor érezni lehet a fémes ízt.

A nagyobb amalgámtöméseket arany inlayre, a kisebbeket fehér fényre kötő tömésre cserélve ez a probléma minden esetben megoldódott.

A kellemetlen érzésen kívül a szakirodalom megemlít további káros hatást a nyálkahártyára, de én ilyennel sem magamon, sem a praxisomban nem találkoztam, ettől függetlenül nem lehet kizárni, hiszen irritatív tényező ez biztos és mint ilyen káros is lehet.

Ha szabad voksolnom, mindenképp az arany inlay mellett voksolnék, ha máshogy nem az amalgámok eltávolítása mellett.
Az arany inlay, amennyiben profi módon készítették el, hosszú távú és biztonságos konzervatív megoldás a fog számára, általában tartósabb mint bármelyik esztétikus tömés vagy inlay. A porcelánnal borított fémkerámia korona nem jelent veszélyt, hiszen a fémváz a porcelánnal tökéletesen szigetelt, így galvánáramot elvileg nem indít el.
Kritikusabbak persze javasolhatják a korona cseréjét is fémmentes cirkon koronára, így egészen biztosan egy fajta minőségű fém lesz csak a szájában.
Üdvözlettel,
dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése