Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. augusztus 3., szombat

Mikor érdemes elkezdeni a fogkőeltávolítást és ez káros e a fogakra nézve?


"Szeretnék érdeklődni, hogy fogkőeltávolítást hány éves kortól jó megkezdeni, ill. ha már elkezdték, (értesüléseim szerint ezt félévente meg kell ismételni), nem árt ez a fogaknak? Nem kaparják le a fogról azokat a dolgokat, amik védik? (29 éves vagyok) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: T. Ildikó" 

A fogkövek eltávolítását abban a korban érdemes elkezdeni, mikor a gyermek fogain megjelenik. Általában ez ritka, de bizonyos gyermekeknél már akár 4-5 éves kortól előfordul. A fogkő következménye mindenképp ínygyulladás, a fogkövek eltávolításával az ínygyulladást igyekszik megelőzni a fogorvos, dentalhigiénikus. 5 éves, 29 éves vagy 109 éves – nem a kor számít, hanem a fogkő jelenléte vagy hiánya. 

A fogkő az ételmaradékból, nyálból lerakodó lepedék kalcifikálódott (megkövesedett) változata. Felszíne érdes, mely a baktériumok megtelepedésének nagyszerűen kedvez. A fogkő az ínyt nem engedi a fog nyakán természetes módon tapadni, az ínyben természetes immunreakció következtében gyulladás alakul ki. A gyulladás, amennyiben hosszabb távon fennáll mindig olyan immunsejteket és mediátor anyagokat is mozgósít, melyek romboló hatásúak, a fogak környezetében ez elsősorban a csont lebontását eredményezi. Így alakul ki a fogínysorvadás.

Így a tartósan a fogakon megmaradó fogkő, a mélyben lényegében csontpusztulást idéz elő, ez pedig az íny visszahúzódásához, a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezet. A fenti biológiai folyamatok miatt a fogorvosok és dentalhigiénikusok fél évente ajánlják általában a fogkőlevételt

A fogkő kialakulásának sebessége azonban mindenkinél más. Alapos fogmosással, fogtisztítással, ez jóval ritkábbá is tehető, míg vannak olyanok is akiknek akár havonta is javasolható, mind a fogkőképződési hajlam, mind az elhanyagoltabb szájhigiéné (nem most kellően alaposan fogat) miatt. Így a gyakoriságot a fogorvos tudja megállapítani. 

A fogkő eltávolítása a modernebb rendelőkben már ultrahangos fogkő eltávolító géppel történik. Az ultrahangos fej a zománcot nem sérti. A fogkő anyaga ugyanis a fog anyagánál jóval puhább, az ultrahangos rezgés csak a puhább fogkő eltávolítására képes, a zománcra ez semmilyen hatással nincsen. 

Professzionálisan a szájhigiénével még alaposabban foglalkozó rendelőkben az ultrahangos fogkő eltávolítás mellett egyébb polírozó, simító eljárások is elérhetőek pl. Air-Brush sópolírozás, ezekkel a finomabb szemcsék még alaposabban eltávolíthatóak, így tökéletesen sima fogfelszín nyerhető. 
A simaság a fogkő ellen hat, sokkal hosszabb idő alatt alakul ki ismét érdes fogfelszín.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése