Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. augusztus 22., csütörtök

Mozgatható fogak fájdalom nélkül


"35 éves családanya vagyok.Nemrég voltam fogorvosnál, mert azt éreztem, hogy be van gyulladva a fogínyem. Ez a probléma már hónapok óta fennáll. Hol be van gyulladva, hol nem.A jobb alsó egyik rágófogam koronával lett pótolva, kb 10-13 évvel ezelőtt. Ott volt mindig begyulladva a fogínyem. Hozzáteszem sosem fájt, mivel volt hol ürüljön a váladék. Az állkapcsom is már régóta érzékeny volt. Az alsó és felső állkapoccsont találkozásánál, jobb oldalon. A fogorvos hónapokkal ezelőtt azt mondta, hogy lehet fémallergiám van és le kéne cserélni a koronát egy fémmentes vátozatra.Valami lehet is ebben, mert bizonyos ötvözetek akár egy farmernadrág szegecse is tud kiütéseket okozni a bőrömön. Corsodyl szájvizet ajánlott, mig elmúlik a gyulladás.Majd mondta, hogy találkozzunk kb 2 hónap múlva.Már akkor mutattam neki, hogy olyan érzésem van, mintha mozogna az egyik első fogam. Megnézte, tényleg enyhén mozgott, bár azt mondta, hogy elhalva nincs és talán visszaágyazódik. Azóta is enyhén mozog. (Panoráma röntgen készült a fogaim állapotáról, az egyenleg , 2 korona, 3 tömött fog és 1 hiányzó. Szóval nincs lyukas fogam, teljesen épek) ennek ellenére mégis azt éreztem, hogy mozog a fogam. Most már ott tartok, hogy a mellette lévő első fogamnál is azt érzem, mintha mozogna.Szerintem gyulladásban van a fogínyem, illetve nem is a fogínyem, hanem a fogágyam (legalábbis azt érzem) mit lehetne tenni ebben az esetben??? Nem szeretném elveszíteni az ép fogaimat.Mit csináljak??? Fájdalmam nincs, csak azt érzem, hogy valami nincs rendben. Csilla" 

Kedves Csilla,

Látatlanban sajnos nem tudom megmondani, hogy mi a probléma, ehhez röntgenfelvétel és szájvizsgálat szükséges. Pár gondolatot tudok csupán megosztani Önel a témával kapcsolatban.

A fémallergia bőrgyógyászati rendelésen tesztelhető. Az allergia diagnózisát nem a fogorvos, hanem a bőrgyógyász állítja fel. A fogorvos alapos gyanú esetén küldi el a beteget a bőrgyógyászatra, ha a fogpótlás a fogászati vizsgálatok alapján rendben van, azaz a meglevő tüneteknek nem fogászati problémára utalnak.

A váladék ürülés nem jellemző az allergiára, inkább fémes íz, pirosas nyálkahártya elváltozás az érintkező területeken

Fog mozgathatóság: Krónikus fogágy pusztulás esetén tünetmentes időszakok és akut fellángolások előfordulhatnak, ilyenkor a fog mellől váladék is ürülhet. A fog mozgathatósága mindenképp a fogágy valamilyen fokú gyengeségét jelzi, nem képes a fogat úgy megtartani, ahogy azt kellene. Ennek hátterében lehet, hogy csupán mélyen megbúvó fogkövek, agresszív kórokozók vannak, de előfordulhat, hogy gyengébb immunitás is szerepet játszik, ahol az agresszív kórokozókat a fogíny immunrendszere nem tudja visszatartani, így azok toxinjai szabadon pusztíthatják a csontot.

Minden esetben az állapotfelmérés után az első lépés az alapos szájhigiéniai kezelés, esetleg a fogágy tasakok kürettálása, a kórokozók elpusztítása valamilyen antimikrobiális kezeléssel (lézer, fotodinamikus terápia).
A Corsodyl nagyon jó fertőtlenítő, de mélyebb fogíny tasakokat is érintő terápia nélkül csak felszínesen pusztítja el a kórokozókat.

Nincs fogszuvasodás: - ez nagyon jó dolog, örüljön neki Ön is, hiszen ez azt jelenti erősek a fogai és jól ápolja őket - sajnos azonban a fogak állapota és a fogágy állapota két külön dolog, sokszor előfordul, hogy egy szuvasodásra egyáltalán nem hajlamos szájban komoly fogínysorvadással találkozunk.

A biztos diagnózis és megfelelő terápia érdekében javasolt mielőbb szakembernek fordulni.

Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése