Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. augusztus 26., hétfő

Megduzzadó, lelapuló göb a nyálkahártyán


"Néhány éve azt vettem észre, hogy az alsó és felső fogsor záródásának magasságában a szájon belüli nyálkahártya alatt cca fél borsónyi nagyságú göb alakult ki, ami nyomásra lelapul, majd ismét feltöltődik. Megfigyeltem, hogy a hold fázis váltakozásával a göb is változik, időnként kövérebb és keményebb, máskor soványabb és laposabb lesz, anélkül, hogy hozzáérnék. Gyulladásra gyanakodom, és szeretnék megszabadulni tőle. Fogorvosnak (szájsebész is) jeleztem a problémát, aki azt válaszolta a tünetre, hogy feltehetően a fogcsatorna váladéka halmozódott fel, de a göb eltávolítására kitérő választ adott, mondván majd elmúlik magától. A pontosabb diagnosztizálás érdekében röntgen asszisztensnél is érdeklődtem aziránt, hogy a nehezen hozzáférhető helyen elhelyezkedő göböt lehet-e valamilyen módon röntgenezni, de ő sem tudott segíteni. Körülbelül attól az időszaktól, amióta ez a göb megjelent, állandó hajhullási problémával küszködök, ami hol felerősödik, hol gyengül, de állandóan jelen van. Nőgyógyászati, ultrahangos belgyógyászati, orr-fül-gégészeti vizsgálatok nem mutattak gyulladásra utaló elváltozásokat, a laboratóriumi vizeletben találtak a megengedettnél kissé magasabb értéket. Üdvözlettel, K. Gabriella" 

Kedves Gabriella, 

Először is javasolt, hogy forduljon személyesen fogorvoshoz, tüzetes és alapos állapotfelmérést kérve. A diagnosztizálás orvosi feladat, a röntgenasszisztens biztosan sokat tud segíteni, de ilyen ügyben inkább orvosi segítséget kérjen. 

Elsősorban nem a göböt kell röntgenezni, hanem a fogait, illetve az állapotfelmérés során megvizsgálni a nyálkahártyát. Ha az említett "göb" valamelyik foga alatt vagy fölött az ínyen helyezkedik el, és belőle gennyes váladék ürül - hol ürül, hol nem, hol megduzzad, hol nem - akkor fistula nyílásra gyanakodnék, mely arra utal, hogy valamelyik fog a környezetében elhalt, ezen keresztül a genny az íny felé talált utat. 

Ennek fellelése állapotfelméréssel és röntgennel aránylag egyszerű, a terápiája szerencsés esetben gyökérkezelés, rosszabb esetben foghúzás - ez a kialakult problémától függ. 

Mindkét kezelés után a gennyes fistula nyílás magától eltűnik. 

Ha azonban a göb a fogsorok záródási vonalában az orca belső felszínén, az úgynevezett bucca nyálkahártyán van, akkor nem fog eredetű képződményre gondolnék, és ennek diagnosztizálásában nem a röntgen fog segíteni, hanem az állapotfelmérés, megszemlélés, tapintás, mintavétel, stb. 

Az általános fogorvos, az ilyen típusú elváltozások biztos diagnosztizálására, amennyiben az a személyes vizsgálat során nem egyértelmű, a pácienst legtöbb esetben Szájbeteg osztályra vagy szájsebészetre irányítja, ahol a diagnózis, majd ezután a szükséges terápia megtörténhet. Szájbeteg osztály elsősorban az Egyetemek keretein belül működik, pl. Budapesten a IX. kerületben a Szentkirályi u. 47. sz alatt a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Parodontológiai osztálya. 

Javaslom, hogy a biztos diagnózis és terápia érdekében forduljon mihamarabb szakemberhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése