Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. szeptember 5., csütörtök

Rágásnál fáj a fogam és az ínyem


"Megtaláltam Blogját az Interneten, és mivel nagyon bizalomgerjesztőnek tűnt a bemutatkozása, így ezzel a bizalommal fordulok önhöz. Az lenne a problémám, hogy jobb oldalon felül van egy lyukas fogam.. de nem éppen kis lyuk van ott, nem is igazán merek jobb oldalt rágni, mert ha mégis odakerülne az étel, nagyon tud fájni.. viszont elöl a fogaimnál fáj az ínnyem, azt hiszem be van gyulladva.. fogmosásnál vérzik.. kellemetlen. Nagyon félek a fogorvostól, nem tudom, hogyan kezdjek hozzá. Várom válaszát, Hajnalka"

Kedves Hajnalka!

Köszönöm bizalmát, hogy panaszait megosztotta velem.

Javaslom, hogy keresse fel fogorvosát, vagy ha nincs konkrét doki akihez fordulna, lásson neki személyesen felkeresni olyan orvost, akiben megbízik és bizalommal rá tudja magát bízni.

Tudom, hogy ez nem mindenkinek könnyű, de megéri akár több dokit is felkeresni, hogy megtalálja azt, aki tényleg tud Önnek segíteni. Ha megvan az az orvos, akiben bizalma van, onnan talán már nem lesz olyan bonyolult a dolog. Én meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton, jómagam pici babáimmal otthon vagyok ezért gyakorlati segítséget nem tudok nyújtani.

A nagyon lyukas fogat meg fogják vizsgálni – valószínűleg röntgennel is, és ha a fog még élő, akkor egyszerűen betömik, ha már elhalt, akkor valószínűleg gyökérkezelni fogják.

Ez egy több lépésből álló folyamat, végül a fogba tömés kerül vagy ha nagyon gyenge, korona kerülhet rá.
Az ínygyulladás kezelése valószínűleg egyszerűbb, látatlanban így nem tudom megmondani, hogy pontosan mi a probléma, de egy alapos szájhigiéniás kezelés, fogkő eltávolítás sokat segíthet.

Biztatom, hogy a kezeléseket mihamarabb kezdje el (persze csak ha megvan a megfelelő bizalmi ember!), húzni, vonni nem éri meg, ugyanis a folyamatok sajnos mélyebbre, tovább haladnak az idővel, így szövődmények és egyre nagyobb problémák alakulnak, érdemes ezeket megelőzni.

Mielőbbi gyógyulást kívánok,
dr. Pattogató Rita

1 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!

    3,5 éves kisfiam van egy lyukas tejfoga, őrlőfog. Fogorvosunk nem tömte be körülbelül egy éve. Egy hónapja fájlalta, akkor azt mondta egy másik Doktornő, hogy korábban még be lehetett volna tömni, de már nem. A fájdalom elmúlt. Egy hete viszont olyan durván fájlalja, hogy oviba sem ment. Egy nagyon kicsike kis lyukat ejtett rajta a fogorvosunk, hogy majd így tisztul. A héten négyszer jártunk fogásznál, folyamatosan ecsetelik, azt mondják már elhalt a fog, mégis a Kicsi durván fájlalja. Minden nap Cataflman cseppet kap. Tudom nem lehet kihúzni, hogy tartsa a helyet a csontfognak. Esetleg van e valami fogászati módszer, mert ez az állapot tarthatatlan, borzasztóan sajnálom a Kicsit. Gyakorlatilag egy nap kétszer kap Cataflam cseppeket és egyszer Nurofent.

    Mit tegyünk?

    Válaszukat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Kovács Ildikó

    VálaszTörlés