Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2013. szeptember 3., kedd

"Megőrülök a fájdalomtól" - a fogbélgyulladás tipikus tünetei"


"Körülbelül egy hete folyamatosan fájdalmat érzek a tömött lyukas fogamban. A fájdalomcsillapítók csak ideig óráig hatnak,utána megint iszonyú fájdalom tör rám. Hidegre melegre nagyon érzékeny, édességre pl:(csokikra) úgyszintén. A fájdalom már a bal arcomon szinte mindenfelé kihat. A fülem előtti nyirokcsomó megduzzadt. Tegnap már a fejem is megfájdult. Csütörtökre kaptam időpontot de addig megőrülök a fájdalomtól. Mit tehetnék? Begyulladhatott? Köszönettel: S.Petra"

Kedves Petra, 

A tünetek alapján fogbélgyulladás a legvalószínűbb. Ez az egyik legfájdalmasabb fogbetegség. Nem tudok házi praktikát javasolni, fogorvos kell mihamarabb!

Terápia: gyökérkezelés.

A fogbél tele van baktériumokkal, az ideg gyulladt. A panasz csak akkor fog megszűnni, ha a fogorvos a fogat kinyitja, ekkor a feszültség csökken, majd áttisztítja, fertőtleníti a gyökércsatornákat, eltávolítja az elhaló félben levő fogbél tartalmat. 
Ezután a csatornába gyógyszer kerül és a gyulladás és a fájdalom csökkenni fog. 
Komolyabb gyulladás esetén antibiotikum is szóba jöhet. 

Próbáljon meg elsősegélyt kérni, hátha hamarabb fogadják. A fog megnyitása az, ami első sorban segít. A fájdalomcsillapítók talán valamit enyhítenek, de sokkal jobban nem lesz, mivel a folyamat lezártan, letokoltan történik a fog belsejében, ide pedig a gyógyszerek nem jutnak be. 

Ráadásul a fogbélben a folyamat tovább zajlik. Egy idő múlva a fogbél elhal, és a folyamat tovább megy a gyökér csúcsán a csont felé. Ilyenkor egy időre csökkenhet a fájdalom, illetve másfajta fájdalom alakul ki. 

Mindenképp azt javaslom, próbáljon meg elsősegély ellátást kérni, mesélje el erős fájdalmait, talán tudnak adni egy közelebbi időpontot. 

Mielőbbi gyógyulást kívánok,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése