Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. május 25., hétfő

Gyökérkezelés - a foghúzás elkerülhető

"A bal alsó 6 os fogam kb. egy hónapja hidegre nagyon érzékeny lett és egyre jobban fáj. Tegnap nagyon elkezdett fájni, kocogtatásra, ráharapásra pedig még erősebb lett a fájdalom. Nagyon aggódom ezért a fogért, szeretném ha nem kellene kihúzni. Azt már sejtem, hogy gyökérkezelni kell majd, kérem segítsen, mire számíthatok, mire figyeljek oda."

Amennyiben a diganózis fogbél gyulladás, vagy fogelhalás, a terápia nagy valószínűséggel a gyökérkezelés lesz. Érzéstelenítő beadása után az orvos feltárja a fogat és megkeresi a gyökércsatornákat. Ezután röntgen felvételt fog készíteni, de nem csak panoráma, hanem egy-egy fogról kisröntgen felvételt is, amit úgy csinál, hogy benne van a tű a fogban – így látni, hogy elég hosszan feltárta e a gyökereket. Ezután áttisztítja a gyökércsatornákat, majd gyógyszerrel lezárja a panaszok megszűnéséig. A gyógyszeres kezelésre többféle protokoll van – ki melyiket tartja jobbnak. Nálunk gyökérkezeléskor mindig a kezelés elején van tűs kontroll (azaz tűvel a röntgen felvétel csak az adott fogról), van egy speciális kis eszközünk (gyökércsatorna bemérő műszer), ami megméri, röntgen nélkül, hogy milyen hosszú a csatorna, ez nagy biztonságot ad, aztán ha megvan a pontos hossza a csatornának, kireszelgetjük, meg átöblítjük, majd a végén egy lézeres kezelés következik, ami elpárologtatja a mechanikailag nem kiszedhető bacikat, meg simává teszi a gyökércsatorna felszínét, ezután kerül be a gyógyszer, mi a Kalcium-hidroxid pasztában hiszünk, de kerülhet bele antibiotikum is, esete válogatja, majd ha mindez megvan, lezárjuk a fogat ideiglenes töméssel. Attól függően, hogy mennyire fertőzött a gyökércsatorna, ez a kezelés többször is megismételhető. Sajnos el kell mondani, hogy előfordul az is, hogy mindennek ellenére mégsem sikerül a gyökérkezelés, mert van a gyökérben, vagy a gyökér csúcsán egy olyan anatómiai rendellenesség, amelyet nem lehet feltárni, nem lehet meggyógyítani.

1 megjegyzés:

  1. Pszhiologiaban Dr Klinghardt-tol en is tanultam, megpedig azt, hogy a gyokertomott fogakbol kiszabadult bakteriumok olyan mergeket bocsajtanak ki, amik nagy befojassal vannak az ember pszihejere. Ettol panikrohamok is jelentkezhetnek, vagy ha mas okozza a panik rohamokat, aggodast, akkor azok a bakteriumok altal kibocsajtott toxinok 1000x felnagyitjak a mar meglevo panikot. Tovabba, e toxinok (mustargaz azonos mergek) szivbajt, rakot, vagy barmi mas belsoszervi problemakat is okozhatnak azoknal az embereknel ahol gyokertomott fog van a szajaban. referencia:

    http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/gyokertomott-fogak-es-degenerativ.html

    VálaszTörlés