Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. május 11., hétfő

Gyökérkezelés - gyökércsúcs bemérés

"Gyökérkezelni kell egy felső örlőfogamat. Nem javul az állapota, antibiotikumot is szedek. Nagyon görbe az egyik gyökerem. Nekem még minden fogam megvan, nem szeretném kihúzatni. Nem tudnak esetleg javasolni vmit? Köszi."

A felső örlőfogak rendszerint három gyökerűek minden gyökérben egy egy gyökércsatornával, de sok esetben akár egy gyökérben több csatorna is lehet, vagy több gyökér is előfordul. Rengeteg változatos anatómiai forma van, egyenes, hosszú, görbe, rövid, csavart, elágazó stb. A fő gyökércsatorna mellett lehetnek elágazások, oldalcsatornák, melyeket nagyon nehéz megtalálni és kezelni. Sokszor már a gyökércsatorna hosszának meghatározása is nehézséget okoz, hiszen a röntgen sem mindig ad egyértelmű eredményt. Sajnos valóban előfordulhat, hogy az Ön esetében olyan anatómiai forma alakult ki, melyet nem lehet tisztességgel gyökérkezelni.

Nálunk a rendelőben, ha gyökérkezelni kell egy fogat, először egy úgynevezett gyökércsatorna bemérő műszert használunk. A műszer tizedmiliméter pontossággal adja meg a csatorna hosszát egészen a gyökércsúcsig. Ez a bemérő műszer egyben képes arra is, hogy az esetleg görbe gyökeret feltágítsa, így a görbület esetén nem áll meg a kanyarban, hanem továbbhalad - el egészen a gyökércsúcsig. Ehhez egy speciális anyagból készített gyökérkezelő tű kell - ez a nitinol nevű anyag, állítólag a NASA fejlesztéséből került a fogászatba. Nagyon hajlékony tű, de nehezen törik, ami a szűk gyökércsatornánál nagy előny. Ha a műszerrel a hosszt bemértük, egy úgynevezett tűs kontroll röntgenfelvétel következik. Ez annyit jelent, hogy a tűvel készítünk a fogról egy röntgent - így ellenőrizhető, hogy tényleg a megfelelő hosszig jutottunk e el. Utána a niti tűt használó gyökércsatorna tágítóval sokszor a hagyományos módon feltárhatatlan kanyarokat is be lehet venni, és a csatornát teljes hosszában fel lehet tárni. Ezután lézeres gyökércsatorna tisztítás következik, majd panaszmentesség esetén a gyökértömés.
Ezek az új technikák, gépek, anyagok nagy segítséget jelentenek a gyökérkezelésben, sokszor reménytelennek tűnő gyökereket is sikerrel fel lehet tárni, áttisztítani, majd gyökértöméssel ellátni. Egy saját fog nagy érték, még akkor is ha gyökérkezelt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése