Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. május 5., szerda

Hány fogat lehet pótolni a híddal?

"Azt szeretném kérdezni, hogy van-e maximum fogszám, amit híddal lehet pótolni?

Az orvosom azt mondja, hogy túl nagy a távolság a két szélső fog között (3-4 fognyi) és ezért mindenképpen szükséges legalább egy implantátum behelyezése."

Igen van ilyen, ezt a statika szabja meg. Nem lehet akármennyi fogat pótolni egy híddal. Fellép a rágáskor forgatónyomaték, mely terheli a pillérfogakat, a hidat pedig mindig úgy kell elkészíteni, hogy az ne károsítsa a fogakat, azaz ezek ne terhelődjenek túl.

Másrészt a váz anyaga, mely lehet fémváz vagy fémmentes cironváz, nem bír el korlátlan mennyiségű áthidalást. Ha statikailag nincs jól megtervezve, akkor a híd elég hamar eltörik a rágóerő hatására ott ahol a leggyengébb. Még a legerősebb szakítószilárdságú fém sem és cirkon sem bír akármennyi terhelést.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy saját fogat implantátummal nem szabad összekötni. Ez két teljesen eltérő rendszer, a saját fogaink nem becsontosodva vannak az állcsontban, hanem rostok ezrei által finoman függeszkednek a fogágyban. Ezzel szemben az implantátum csontosan rögzül az állkapocsban. Két egészen más dinamikájú rendszer, ezeket összekötni nem szabad. Így nem tudom, hogy mi az Ön pontos státusza és mely fogakat kell majd pótolni, de előfordulhat, hogy 1 db implantátum nem elegendő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése