Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. szeptember 7., kedd

Fogfájdalom, gyökérkezelés és homeopátia

"Néhány hónapja betömték az egyik rágófogamat. Az orvos úgy ítélte elegendő lehet a tömés, de azt mondta jelentkezzek, ha érzéken a fogam hidegre-melegre, mert akkor biztosan gyökértömésre lesz szükség. Sajnos egyre érzékenyebb a fogam, néha kicsit fáj is, leginkább, ha pl meleg étel éri. Egy hét műlva mehetek Önökhöz kezelésre, s azt a tájékoztatst kaptam, hogy ha nincs begyulladva a fogam, akkor tökéletesen érzésteleníthető a kezelés idejére. Azt szeretném tudni, hogy tehetek- valamit addig, hogy ne gyulladjon be? Szedhetek-e valamilen gyulladásgátló gyógyszert pl. A háziorvosunk felírná, ha van ilyen én pedig örülnék,ha megúszhatnám fájdalom nélkül a gyökérkezelést. A másik kérdésem, hogy mennyi ideig tart egy gyökérkezelés az első

alkalommal?"

Egy melegre érzékeny a fog, azt valószínűsíti, főleg, ha az előzményben mély szuvasodás illetve nagy tömés volt, hogy a foga időközben elhalt. Az elhalt fogban gyakran olyan baktériumok szaporodnak el, melyek gázokat termelnek. Mikor a fogat meleg éri, a gázok a fizikai törvényszerűségeknek megfelelően kitágulnak - ez feszítő érzést, fájdalmat okoz. Ez a fájdalom ilyenkor többnyire már nem magából a fogból ered, hiszen az ideg elhalt, hanem a gyökér csúcsánál, az azt körülvevő csonthártya feszítéséből.

Gyökérkezelés során a fogorvos az idegcsatornát feltárja és kitisztítja. Ez elhalt fog esetén sokszor megkönnyebbüléshez vezet. Érzéstelenítésben szerencsére legtöbbször fájdalommentesen elvégezhető.

Fájdalomra gyökérkezelés során inkább akkor számíthatunk, ha a csatornában még élő, gyulladt ideg van. A legtöbb esetben ez is tökéletesen elérzésteleníthető, de ritkán előfordul, hogy a gyulladás olyan nagy fokú, hogy a tökéletes érzéstelenséget nem sikerül elérni. Ebben az esetben sem "kínozzuk" a páciens, ilyenkor a fogba egy olyan anyag kerül, mely segíti a gyulladás megszüntetésében, hogy később már fájdalommentesen elvégezhető legyen a gyökérkezelés.

Ilyen kezelésre akkor számíthatunk, ha a páciens már eleve nagy fájdalommal, erősen gyulladt foggal érkezik.

A kezelés lényege tehát a gyökércsatornák alapos kitisztítása, a fog megnyitása. Ezügyben tehát otthon önmagán nem tud előkészületeket tenni.

Amennyiben mégis szeretne tenni valamit, a fogászati kezelés elött lehetséges a homeopátiás előkészítés. A homeopátiás gyógymód nem helyettesíti a normál, hagyományos orvosi, fogorvosi kezelést, ez kiegészítő kezelésként szolgál.

Fogfájdalom, vagy várható fogfájdalom esetén rutinszerűen alkalmazható szerek:

Arnika Montana C30 - rutinszerűen alkalmazható minden fogászati kezelés esetén. Ez a készítmény vérzés és fájdalomcsillapító. Sajgó, nyomó fájdalom esetén hatásos.

Adagolás:

Kezelés előtti este: 1 adag ( = 5 golyócska)

1 órával a beavatkozás előtt: 1 adag ( = 5 golyócska) Beavatkozás után azonnal: 1 adag ( = 5 golyócska) Majd 2-4 napig napi 1 adag ( = 5 golyócska). A tünetek javulásakor abbahagyni, nem szedni tovább!

Idegfájdalom esetén:

Hypericum C30 Esténként 1-1 adag ( = 5 golyócska) A tünetek javulásakor abbahagyni, nem szedni tovább!

A fenti homeopátiás gyógyszereket vény nélkül megkaphatja homeopátiás szereket forgalmazó patikákban. Mentolos fogkrém használata homeopátiás gyógyszer szedése mellett nem javasolt. A szereket étkezés elött fél órával kell bevenni, a golyócskákat nyelv alatt elszopogatni.

Remélem segítik Önt a fenti információk,

Mielöbbi gyógyulást kívánok,

"Kedves Doktornő!

Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő, részletes és empatikus válaszát!
Hihetetlenül jó ilyen törődést kapni, még a szülészorvosok sem foglalkoztak velem annak idején ennyit!
Bárcsak én is segíthetnék Önnek valamiben!
Nagyon szívesen jövök Önökhöz kezelésre, de persze a zabszem effekt megmarad. :)"

1 megjegyzés:

  1. Kedves Doktornő!
    Mit jelent az, ha a kezelőlapomra azt írták hogy az első fogaim tömöttek, majd mikor utoljára voltam befújták hidegsprayvel, és átjavították a tömött fog állapotát erre: MOB B OP.
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés