Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. szeptember 3., péntek

Fogszuvasodás rendszeres fogmosás mellett

"Korábban kb. évi rendszerességgel jártam fogorvoshoz, viszont a legutóbbi látogatásom már 2 éve is megvan. Emlékszem már akkor is felmerült, hogy nincsenek teljesen rendben a dolgok, csak ugye...

Néhány hete nyelvvel tapogatózva azt vettem észre mintha lyukasak lennének a fogaim. Az utóbbi időben pedig mintha fájna is. Mintha, mert nem célirányosan, hanem csakúgy éppen-éppen érzem, hogy valami nincs

rendben, ill. társul még ehhez némi ijedtségből származó beképzelt fájdalom is talán (amit még ez a szeszélyes időjárás is fokozhat). Általában ha foglalkozom valamivel és belefeledkezem nincs különösebb

gond. Csak azóta legtöbbször azon jár az agyam, hogy vajon mi lesz. Teljesen ledöbbentett a dolog, hogy napi kétszeri fogmosás mellett mi történhetett már huszonévesen.Már amennyire tükör előtt saját magam szemügyre tudtam venni, azt vettem észre, hogy valóban kilyukadtak a felső rágófogaim (sajnos több is). Természetesen próbálok mielőbb fogorvoshoz fordulni (csak anyagilag és fel kell készülni, mert azt hiszem ez nem egy kör lesz), ill. nálam egy tűszúrás is műtétnek számít, és nincs túl kellemes korábbi tapasztalatom. Próbálom felbecsülni a dolgokat, hogy mégis mire számíthatok, így az utóbbi napokban egyre többet olvasgatok a témában. A cikkekből laikusként arra jutottam, hogy a foghúzást csak-csak megúszhatom, a gyökérkezelés ami még aggaszt, nem mintha a tömés olyan kellemes lenne, de azt hiszem az még elviselhető. Inkább kis (olyan értelemben kicsi, hogy a fog felülete megvan és ahhoz képes, max. 1 mm átmérőjűnek tippelt) lyukakról (1 fogon 1) van szó a rágófelület felől a barázdákban, de azok mélysége, és hogy mi van alatta a fogban (nem tudom belül lehet e nagyobb kiterjedésű) persze ismeretlen. Illetve némi kezdetleges elszíneződéses szuvasodást észrevettem alsó fogsoron a barázdákban, továbbá van még 2 amalgám tömésem, amelyek véleményen szerint jól megvannak, de egyre többet olvasni azok cseréjéről (azok közül is egyik kicsit nagyobb, így attól is tartok valamelyest).

Amiért írtam, hogy mi a véleménye, vajon mire számíthatok, mit gondol a HealOzone technológiáról esetemben vajon alkalmazható-e még, ill. titokban talán némi biztatást várva, de mégis reálisan. Mert még mindig jobb felkészülni és végül pozitívan csalódni, mint a könnyebb megoldásba beleélni magam aztán meglepődni. Tudom így röntgenfelvétel nélkül nem egyszerű válaszolni, mellékeltem is volna ha lenne, de nincs. Válaszát előre is köszönöm, és elnézést, hogy kicsit hosszúra nyúlt."

Bár megpróbált nagyon részletes leírást adni a fogairól, sajnos ennek ellenére sem tudom megmondani, hogy milyen kezelésekre lesz szüksége, hiszen ehhez állapotfelmérés és röntgenfelvétel kell, enélkül lehetetlen.

Abból kiindulva, hogy Ön még csak huszonéves és naponta kétszer is fogat mos :) remélhető, hogy komolyabb beavatkozástól, gyökérkezeléstől talán nem kell félnie. A pici bejáratú lyuk a mélyben valóban nagyobb barlangot is rejthet, de ahhoz, hogy a fogat gyökérkezelni is kelljen általában beszakadt zománcfelszín és komolyabb szuvasodás szükséges. A hidegre, édesre beszúró majd könnyen múló fájdalom azért arra utal, hogy vagy mélyebb szuvasodás is van, amely elvezeti az ingert a fogideg felé, vagy szerencsésebb esetben a fognyakról visszahúzódott íny miatt érzékennyé vált felület is okozhat ilyen érzést - ez nagyon egyszerűen kezelhető.

Egy biztos, minél többet halogatja, annál komolyabb problémák alakulhatnak ki. Én mindenképp azt javaslom, hogy mihamarabb kezdje el a kezelést.

Az ózonról sajnos nem tudok nyilatkozni, mi a rendelőben ezt a rendszert nem használjuk, nálunk a lézer vált be mint kiváló fertőtlenítési lehetőség. Ózonnal úgy tudom, csak akkor van lehetőség segíteni, ha üregképződés még nincsen, de ebben a kérdésben kérdezzen meg más, ebben a témában tapasztalt kollégát.

Egy állapotfelmérés ügyében mindenképp érdemes fogászatot felkeresnie, ez még nem jár elköteleződéssel, nem fájdalmas, viszont lehetőséget ad arra, hogy megismerje az orvost és az Ön elött álló kezeléseket.

Amennyiben izgulós, fél, fontos, hogy olyan orvost találjon, akivel jó bizalmi kapcsoatot tud kialakítani, ez nagyban megkönnyíti mind az Ön, mind orvosa dolgát és hiteles gyógyítás is csak ilyen alapon történhet. Érdemes erre időt szánnia, a befektetett energia később megtérül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése