Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. szeptember 15., szerda

Lengőtag vagy kivehető fogpótlás

"Az lenne a kérdésem,hogy elferdült ,tömött fogra lehet-e koronát tenni? Utána már nincs fog. A felső jobb hatos van már több éve elferdülve,volt előtte egy fog,ami eltörött,egy csonk maradt,amire fél éve egy koronát raktak,de a minap letört az egész. Írtozom,hogy kivehető pótlásom legyen,41éves vagyok csak,fogbeültetésre nem telik,bár a kivehetőre sem telne,az is drága.Olyan megoldás lehetséges-e,hogy az előtte levőkre koronát raknak és lenne egy lengőtag? Ha jól tudom,így a nyomás miatt a korona alattiak kilazulhatnak,igaz ez?Viszont halottam üvegpilléres megoldásról! Miért nem lehet a lengőtagot nem lengőtagként,hanem úgy elkészíteni,hogy érintkezzen rendesen az ínnyel és akkor nem lenne a levegőben? Válaszát előre is köszönöm: K. Imre"

Lengőtagot csak úgy lehet készíteni, ha elötte minimum 2 pillérfog van és a harmadik korona a lengőtag. Egy fog gyökérzete, még a legerősebb 6-os fogé sem annyira erős, hogy elbírja hosszú távon 2 fog terhét. Fizikailag ezt úgy képzelje el, mint egy egykarú emelőt, ha egy fog tartja csak a kart, a karon (mint lengőtagon) való rágás kiemelő erőhatással fog hatni az őt tartó fogra, melynek fogágya ennek következtében meglazul.

A fentiek miatt tehát a szakma szabályai szerint 1 fogra lengőtag nem tehető, hiszen ez rövid távon az illető fog meglazulásával és elvesztésével járna.

Az üvegpillért ha jól tudom fogtechnikusok találták ki, bár némely fogorvos valóban alkalmazza. Alkalmazása esetén azonban az íny és a csont biológiai jellemzőit nem veszik figyelembe, ami komoly hiba. Az íny ugyanis, mint minden szövet az emberi szervezetben nyomás hatására sorvad. Az elkészített üvegpillér tehát, mely az első időkben még az ínyen támaszkodik, rövid idő alatt a levegőben fog lógni, hiszen az íny elsorvad alóla. Így ismét egy egykarú emelőt kapunk, ami a hozzá csatlakozó fog fogágyát hasonlóképp gyengíteni fogja.

Az íny tehát ilyen módon nem alkalmas a megtámasztásra.

Amennyiben olyannyira kevés fog van a szájban, hogy csak fogakon, híddal nem lehetséges fix fogpótlást megtámasztani, akkor kivehető fogpótlás készíthető. A kivehető fogpótlás bizonyos szintig a fogakon, bizonyos mértékben az ínyen támaszkodik a fogsor alatt. Ez a terület is folyamatosan sorvad, így a fogsort ezért kell időnként (fél - 2 év között) alábélelni, hogy a fogpótlás megint stabilan támaszkodjon, az időközben kialakult rést a fogsor alatt fel kell tölteni (ez az alábélelés). A legolcsóbb kivehető fogpótlás általában a kapcsos kivehető pótlás. Lényegesen drágább, azonban jóval stabilabb és esztétikusabb megoldás a finommechanikai eszközökkel rögzíthető kivehető pótlás (a rögzítő elem a fogpótlás belsejében van elrejtve, kívülről fix fogpótlásnak látszik, magas stabilitású).

Elelegndő mennyiségű fog nélkül fix fogpótlást csak implantátumokkal lehet készíteni, bizonyos esetekben még ezzel sem, amennyiben nem áll megfelelő mennyiségű csont rendelkezésre, bár a mai csontpótló technikákkal egyre több olyan megoldás létezik, ami régebben megoldhatatlannnak tűnt.

Sajnos arra a kérdésre, hogy " elferdült ,tömött fogra lehet-e koronát tenni" nem tudom megadni a választ, egy hosszú távon is jól működő fogpótlás megtervezéséhez állapotfelmérés, röntgenfelvétel szükséges, melyen a pillérfogak állapota a csontban is ellenőrizhető, mennyire van csontban, mennyire ferde, mennyire emelkedett ki a szemközti fogív felé, stb.

Fontos, hogy a 6-os foga elötti 5-ös csonk mely mostanában letörött, milyen állapotban van. Bizonyos esetekben a páciensek rosszabbnak ítélnek meg egy állapotot, pedig esetleg még csapos felépítéssel a fog megmenthető, ezt is csak a röntgenfelvétel segítségével lehet megmondani.

Remélem valamelyest segítik Önt a fenti információk, kívánom, hogy orvosával együtt megtalálják az Önnek megfelelő megoldást!

"Köszönöm kielégítő válaszát! Ezek szerint,akár felülre,akár alulra,lehetséges az egy lengőtagos megoldás,ha nem egy,hanem 2-vagy három fogra van előtte téve korona?Bár nekem azt mondta az orvos,hogy akkor is kilazulhatnak,de én már teljesen tanácstalan vagyok,mert már nem egy orvosom volt,mindig magánrendelésre járok,de minen orvos mást mond,ezért már én is "képezem" magam,már rengeteg mindent tudok,de ez,hogy mindenki mást mondd,ez "megőrjít",mert akkor ki tudja jól!?Ezért is írtam!"

Kedves Imre!

Nem csodálom, hogy szeretne minél biztosabb képet kapni, de én sajnos nem tudok annál többet segíteni mint amit írtam.

Egy fogpótlás megtervezése képtelenség látatlanban. Egy foghiány pótlásánál sem csak az a területet nézzük, ahol az adott fog hiányzik, hanem a teljes szájat, a harapást, a rágási viszonyokat, a pillérfogak stabilitását (például megkülönböztetünk első, másod és harmadrendű pillérfogakat a gyökerük stabilitása és statikai szerepük szerint), a fogak érintkezését, az íny és a fogágy állapotát, a szomszédos fogakat, stb. Nem lehet egy kis kiragadott részletből jó megoldást adni.

A legtöbb esetben az állapotfelmérés mellé röntgen, lenyomat és fénykép is készül, majd ezek alapján átgondoltan komoly kezelési terv készül. A tervezéskor ugyanúgy figyelembe kell venni a mechanikát, statikát, biológiát is, sőt a páciens lelkével, és annak igényeivel is ugyanúgy foglalkozni kell. Ha bármelyiket kihagyom, rossz tervet fogok készíteni.

Talán az első legfontosabb lépés az lenne, hogy olyan fogorvost találjon, akiben mind emberileg, mind szakmailag valóban megbízik. Erre valóban érdemes időt szánni, talán több fogorvoshoz is ellátogatni. Ha megvan a kölcsönös bizalom, onnan már könyebb és érthetőbb lesz a fogpótlás megtervezése és elkészítése is.

Remélem valamelyest tudtam segíteni a válaszokkal, Minden jót kívánok,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése