Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. június 24., péntek

Érzékeny fogak, fogíny visszahúzódás

"Egyetemi éveim alatt vettem észre először, hogy a fogínyem visszahúzódott. Akkor a szegedi fogklinikán nem javasoltak semmi különös eljárást, csak a fogmosási technika változtatását, illetve a rendszeres "fogkőtelenítést". Azóta eltelt néhány év, született két gyerekem. A fogínyem visszahúzódása nem jelentett eddig különösebb problémát, inkább esztétikai kérdés volt.
Kb. egy fél éve "találtam" egy - az én megítélésem szerint - nagyon jó parodontológust. Különösebb tanácsot ő sem tudott adni a fogmosási és fogtisztítási technikákon kívül. Jelenleg a Curaprox termékeit használom, (fogkefe, fogköztisztító kefe, fogkrém), kombinálva a Sensodyne- vel. Ez eddig viszonylag be is vált, de a napokban kezdtem érezni, hogy nagyon érzékenyek a fogaim ott, ahol a fogínyem visszahúzódott. Hiába mosom a sensitív fogkrémmel, nem segít.
És aki nem tudja ez milye, el sem tudja a környezetemben képzelni, hogy mennyire meg tudja ez keseríteni a mindennapjaimat, hogy mostanra már szinte mindegy, hogy mit eszem- iszom, érzékeny. Mintha az agyamig cikázna a fájdalom.
A honlapjukon olvasva gondoltam teszek még egy próbát az elmex géllel, hátha...
Viszont nekem korábban javasolta a parodontológus, hogy lehet, hogy megérné visszavarratni az ínyem, illetve én még arra gondoltam - józan paraszti ésszel - hogy ezt a jellegű panaszt foghéjjal is lehet orvosolni.
Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy van- e valami megoldás? A fogaim egyébként teljesen egészségesek, néhány fehér tömésem van, nagyjából rendezett is a fogsorom, tehát ha nem feltétlen szükséges azért elkerülnék egy 600-700.000 forintos beavatkozást.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát és segítségét! Dorottya"
Kedves Dorottya, Köszönöm részletes levelét, ritkán kapok ilyen egészségetudatos levelet, nagyon örülök Önnek!Amit hozzá tudok tenni az nem sok, hiszen Ön valóban megtesz mindent fogai és ínye egészségéért (nem győzök betelni vele J)A fogkrémről: Elvileg minden sensitiv fogkrémnek hatnia kellene, én hasonló panaszokkal bírok, így személyes tapasztalataimat tudom leírni. Én is sokáig használtam a sima Sensodyne fogkrémet, más fogkrém szóba sem jöhetett mert egy két nap után megőrültem az érzékenységtől. Nekem végig bevált, én nem azért váltottam, mert rossz lett volna, hanem állandóan kapunk új fogkrémmintákat és a sensitiveket kipróbálom. Most a sensodyne rapidot használom, szuper!. Igaz citromos vizet vagy limonádét ezzel is megérzem, ezért ezt igyekszem elkerülni. Nem tudom, hogy Önnek használ e majd, hiszen érthetetlen, h a sensodyne miért vált hatástalanná?


Fogérzékenység csökkentés máshogy: Létezik az amerikai ADC márkának az Ultra Ez nevű fogérzékenység csökkentő zseléje fluoriddal, meg mindenféle hasznos töltelékanyagokkal. Ehhez egy fogfehérítő sínt kel csináltatni, amibe a gél behelyezhető és éjszakára fent hagyható. Van olyan változat is ahol eleve sínnel adják, ez praktikus és fogorvos sem kell hozzá. Fogfehérítés utáni fogérzékenység csökkentésére szoktuk javasolni, nagyon jó eredménnyel. Itt talál több infót: http://www.adc.hu/article/show/id/42

Porcelán héjakról: Én semi képp nem kezdenék bele, nem csak az ára miatt, hanem az egészséges fgak védelme érdekében sem. Az íny ugyanúgy fog még visszahúzódni, így ez csak ideiglenes megoldás lesz, ráadásul azok már mégsem a saját fogai, elöbb utóbb cserélni kell, stb. Porcelán héjat akkor tegyünk fel, ha tényleg olyan formai, esztétikai hiba van, amit jobb így rendbe tenni, de foogérzékenység csökkentésére én semmiképp nem tartom megfelelőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése