Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. június 15., szerda

Gyökérkezelés vagy foghúzás és implantátum?

"A 46-os fogamat 9 éve gyökérkezelték, majd amalgámmal tömték. Most télen fogkő-eltávolítás során a fogorvosom azt javasolta, hogy cseréljük le a fehér fogtömésre, ami meg is történt. 1-2 hónapja viszont letört egy darab a fogamból, majd ezt követte a tömés 1 darabja is. Jelenleg ott tátong egy kis lyuk (ami szerintem a tömés nem megfelelő tömörítése miatt keletkezett a fogam és a tömés között), és érezhetően a baktériumok melegágya lett ez a nehezen hozzáférhető hely. Jelenleg 2 napja (május 30 óta) elég éles fájdalom gyötör, ami egészen a fülemig is elér, amit furcsállottam is, mert egy gyökérkezelt fognál ilyen nem fordulhat elő. A mai napon (31-én) voltam a orvosomnál, készítettek röntgent, és hazaküldtek, mivel biztosan a front miatt fáj (soha nem hallottam ilyesmiről), ha nem múlik el 2 napon belül menjek vissza, majd kihúzzák. Javasoltam, hogy esetleg ki lehetne cserélni a tömést, kitisztítani a fogat, mert szerintem ez a baj, de erre azt mondták, hogy nem akarnak hozzányúlni.
Ezt nem hagytam annyiban, felkerestem egy másik orvost, szerencsémre még ma tudott fogadni. Ő egyértelműen kijelentette, hogy gennyes gyulladásom van (megmagyarázza a fájdalmat, amit ugye nem holmi fronthatás miatt érzek), felírt egy antibiotikumot (Dalacint) és fájdalomcsillapítót (Cataflant), majd azt javasolta, hogy ha elmúlik a gyulladás a fogat ki kell húzni, mivel ez egy hosszú folyamat eredménye és a gyógyszer nem old meg semmit...

Kérdésem az lenne, hogy a gyulladás elmúltával miért nem lehet újratömni a fogam, mivel biztos vagyok abban, hogy a rossz tömés miatt jutott el a fertőzés az ínyembe. Valamint ha még is ki kell húzni, akkor a fogpótlás milyen anyagi következményekkel jár (a szomszédos fogcsiszolást nem szívesen vállalnám be, ezért maradnék az implantációnál)? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel, T. Dávid"

Kedves Dávid,2 különböző dolog a gyökértömés és a fedőtömés. A fedőtömés, mely 9 évig amalgám volt, majd fehér tömés lett belőle és letört, csupán a koronai résszel van kapcsolatban. A gennyes gyulladás azonban a foggyökér csúcsán alakult ki. Ennek oka most már nem a letört fedőtömésben keresendő, hanem a gyökértömésben, amely át van fertőződve baktériumokkal. Ennek okát nem tudom megmondani, lehet, hogy eleve nem sikerült rendesen feltárni és gyökértömni a fogat – ez nem feltétlen orvosi hiba, sajnos a fog anatómiai rendellenességei miatt a fogak 25%-t nem lehet rendesen gyökértömni, az is lehet hogy az amalgámtömés eresztett át.Egy röntgenfelvétel alapján meg lehet állapítani, hogy van e értelme, lehetősége a régi gyökértömés eltávolításának, ezután a gyökércsatornák korrekt kifertőtlenítésének, majd az újbóli gyökértömésnek. Ehhez sok mindent kell nézni, előnyöket hátrányokat mérlegelni, csak ezután lehet jól dönteni. Ha a kiszedés és újbóli gyökértömés mellett voksolnak orvosával, az nagyon sok macera, és nem kevés pénz, ezért csak akkor érdemes belevágni, ha van esély arra, hogy tényleg meg lehet csinálni. Itt a páciensek hozzáállása is nagyban számít, van aki mindent bevállal, kockáztat és bízik benne, hogy menni fog, (volt olyan betegem, aki fél évig járt vissza ugyanazzal a fogával, míg végül sikerült rendbetenni, de volt olyan is akinek hónapok múltán sem alakult jó irányban és feladtuk), van aki inkább a kisebb kockázattal járó és olcsóbb foghúzást választja.A csont azért gyulladt, mert a gyökércsatornában baktériumok vannak, ezek toxinjai pedig átfertőzik a környező csonthártyát, ezért vannak a fájdalmai, Az antibiotikum kívülről egy időre lelohasztja a gyulladást, az okot azonban nem szünteti meg, mivel a gyökércsatornába nem jut be, ezt csak kívülről a fogorvos tudja feltárni és kitisztítani.Ha a fogat nem lehet újból gyökérkezelni és gyökértömni, akkor a foghúzás után meg kell várni, míg a gyulladás tökéletesen elmúlik. Többféle implantáció van: azonnali (ez gyulladás esetén nem jön szóba); késleltetett (8 hét múlva); késői (fél év vagy még később). Hogy pontosan melyik jön szóba Önnél, azt állapotfelmérés és rtg alapján tudja egy implantológus szakember megmondani.
Nagyon sok féle implantátum márka van, nálunk magyar és svéd gyártmány érhető el.


A fogászati árakról részletesen az alábbi menüpontok alatt tájékozódhat:


Gyökérkezelések


Szájsebészeti kezelések


Implantátumok (a táblázat végén)


Jó egészséget kívánok,


dr. Rita

2 megjegyzés:

 1. Jonapot! A fogamnak csak a gyökere van még meg az lenne a kérdésem hogy gyökérfogóval kilehet még? vagy vésni kell?És nem fog összehúzódni az ínyem a fogammal ? Köszönöm válaszát

  VálaszTörlés
 2. Kedves Névtelen,
  A válasz nagyban függ a fog típusától, a gyökérmaradvány méretétől, helyzetétől.
  A gyökérfogó mellett rengeteg speciális eszköz (pl. luxator, emelő, stb.) áll a modern szájsebészetek rendelkezésére.

  A fogeltávolítás után a foghely területén a csont és az íny visszahúzódik. Ez a legtöbb esetben elkerülhetetlen. Bizonyos esetekben, azonnali fogbeültetés esetén van lehetőség az eredeti ínymagasság megtartására.

  Üdvözlettel,
  Dr. Pattogató Rita

  VálaszTörlés