Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. augusztus 15., hétfő

Fogínyvérzés fogkő eltávolítás után

"27 eves vagyok, a heten eletemben elszor (tudom nem helyes, hogy eddig meg nem) leszedettem a fogkovet a fogamrol, mert mar eleg gyakran es erosen verzett a fogmosaskor az inyem (hiaba probaltam gyenged lenni) es ugy tudom az inygyulladastol , illetve fogkotol is lehet , valamint kesobb a fogak elveszetesevel is jarhat.



A doktorno akinel voltam, tudtommal nagyon erti a dolgat. Nagyjabol volt fogalmam, hogy zajlik egy ilyen beavatkozas es hogy nem kellemes, de az a fajdalom leirhatatlan volt, sztem erzestelenites nelkul ezt nem szabadna csinalni (bar tudom, hogy az en hibam, hisz eddig meg nem szedettem le) es mikor felneztem, mert mondta a doktorno, hogy nezzem miket szed ki, kb konyekig veres volt. Ereztem, hogy torolgeti az arcomat, de azt hittem nyal... a verem volt. Rengeteg kijott es nagyon fajt. A doktorno azt mondta, hogy ez normalis, ilyen stadiumban, amiben mar az en fogaim voltak. Egyebkent dicserete, hogy ezt leszamitva nagyon szepek a fogaim. Elso kerdesem az lenne, hogy On szerint is normalis volt-e ilyen mennyisegu verzes? A masik pedig az, hogy mikor mondta, hogy mennyire verzik es valoszinuleg fog is ezutan fogmosaskor az inyem, azt mondta, hogy az ne zavarjon, nem kell vele foglalkozni. On szerint is igy van?



Mert adott hazifeladatot, specialis fogkefet es szajvizet es leirta, hogy is zajlik egy rendes fogmosas, de ha ugy olyan alaposan csinalom meg mindig verzik rendesen az inyem. Azt hittem a fogko leszedese utan (ha nem is azonnal, de) meg fog szunni. Mindig is ilyen verzekeny lesz mar az inyem? Ez normalis? Pedig ugy figyelek a fogapolasra.



Ha ilyen sokat verzik az inyem, nem all fenn a veszely, hogy elveszitem a kerdeses fogakat?



Koszonom valaszat!



Tisztelettel: A."





Kedves Alexandra,





Ha nagy mennyiségű, mélyen megbúvó fogkövet távolított el a doktornő, az a mélyben megbúvó gyulladás miatt vérzéssel járhatott. A nyál, a depurátor vize és a vér összekeveredve ráadásul hihetetlen mennyiségű vérzésnek is tűnhet, de az nem tiszta vér, nem kell megijedni J



Fogmosáskor vérzés mindaddig lesz, míg az íny gyulladásban van. Ez nem múlik el egy két nap alatt, kicsit több idő kellhet. Az alapos fogmosáskor még továbbra is vérezhet az íny. Az alapos szájhigiénia és a fertőtlenítő szájöblítő segíteni fog a gyulladás leküzdésében, ne adja fel!





Előfordulhat normálisnál nagyobb mennyiségű vagy hosszadalmasabb vérzés amennyiben a szervezetben máshol van esetleg probléma, vagy olyan gyógyszert szed valaki, ami enyhe vagy erősebb vérzékenységet okoz. Egy tabletta aspirin már múló vérzékenységet okozhat!





Javaslom, hogy a legkisebb kétely esetén is forduljon ismét fogorvosához! Amennyiben a szájüregben látottak már nem indokolnák, hogy az íny vérezzen, úgy tovább lehet lépni, és megnézni, hogy milyen egyéb probléma van a háttérben.





Az is előfordulhat – sokszor! – hogy nagy mennyiségű fogkőnél nem elegendő egy ülésben a fogköveket leszedni. Szükség lehet egy második ülésre, amikor az első ülés következtében elindított folyamatot tovább visszük, még mélyebb területekre eljuthat a depurátor feje, így a mélyben a gyulladást fenntartó apró köveket is le lehet szedni. Amennyiben nagyon fájt Önnek az első ülés, lehet kérni érzéstelenítőt! Ennek az a hátránya, hogy egyszerre csak az egyik oldalt lehet beérzésteleníteni és csak egy következő ülésben lehetséges a másik oldalt, így amennyiben ezt a megoldást választja két ülésre kell számítson.





Amennyiben a háttérben nincs semmilyen vérzékenységet okozó betgeség vagy gyógyszermellékhatás, a fogkövek tökéletesen el vannak távolítva, a fognyakak felpolírozva, és Ön betartja a szájhigiéniai prootokollt, az alapos fogmosás (min. napi 2x2perc) mellett használ interdentális fogköztisztító kefét, akkor az ínygyulladás és ezzel az ínyvérzés meg kell szűnjön!






Mielöbbi gyógyulást, szép feszes rózsaszín ínyt kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése