Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. augusztus 30., kedd

Lehet e fémcsap a fémmentes korona alatt

"Kedves doktornő,a tanácsát szeretném kikérni amalgám fogkorona cserével kapcsolatban.ki szeretném cseréltetni a mostani koronát fémmentesre,most lett levéve az amalgám korona a jobboldalon fölül lévő rágófogamról.és a fogban lévő csavarról szeretnék kérdezni.ez a csavar aranyozott ,ha ez a fogban marad nem okoz fém alergiát?(rendszeresen fájt a fejem és mióta kivettek négy amalgám tömést szinte teljesen elmúlt a fejfájásom ,már csak ez az egy korona van amit ki szeretnék cseréltetni fémmentesre, de nem tudom hogy a csavar ha bent marad az uj műanyag korona alatt nem fog e ugyanojjan gondokat okozni mint az amalgám tömések) válaszát előre is köszönöm. Miklós"



Kedves Miklós,



Ekzakt bizonyítékot a fém és a fejfájás összefüggésére én a fogorvosi szakirodalomban nem találtam (ez nem jelenti azt hogy nincs!). Ennek ellenére (sőt) tökéletesen elképzelhetőnek tartom, hogy összefüggés van ezek között és egy erre érzékeny embernél ilyen panaszokat okoz – nem Ön az egyetlen aki ilyenről beszámol.



Így tehát felelőtlenség lenne azt mondani, hogy igen szedje ki, vagy ne ne szedje ki, hiszen nem tudom, hogy valóban indokolt e vagy sem.



Fémmentes korona alá általában fémmentes csapot készítünk (szénszálas vagy üvegszálas csapok, cirkon csapok).


Amennyiben egy régi fémcsapos megerősítés van a fogban, megvizsgáljuk, hogy megfelelő e a gyökértömés, erős és jól zár e a csap. Ez a két dolog a legfontosabb, hiszen az elkészült koronára csak akkor lehet garanciát vállalni, ha megfelelő alapokra készül, azaz tökéletes gyökértömés, gyulladásmentes gyökércsúcs és fixen, erősen záró csapos felépítésre dolgozhatunk.


Ha a készülő fémmentes korona anyaga az alatta levő fog vagy csap színét átengedi (tiszta porcelán koronák), akkor csak fémmentes csap alkalmazható az esztétika miatt.


Cirkonkerámia korona esetén a korona alatti fogszín nem üt át, így ebben az esetben a tökéletesen funkcionáló csap anyaga akár fém is lehet.


Ha mind funkció, mind esztétikai elvárások szempontjából minden rendben van a csappal, a páciensre bízzuk a döntést, ha szeretné kicseréljük, de ha nem, elkészíthető rá az új korona. Az új korona becementezése után a belső csappal a nyál már nem érintkezik, az teljesen elszigeteltté válik a korona alatt.



Arannyal bevont csap esetén (én ezzel még nem találkoztam) gyanítom, hogy valamilyen gyári csap lehet, hiszen a fogtechnikai öntött csapok egy öntvényből készülnek (ez lehet valamilyen aranyötvözet, de akkor az egész csap anyaga arany, nincs külön bevonat).


A fogtechnikai öntött csapokat sokszor nagyon nehéz – sőt néha lehetetlen a gyökér repesztése nélkül – eltávolítani.
Ezzel szemben a gyári csapok nem töltik ki teljesen a csatornarészt, a gyári csap külön fel van építve valamilyen csonkfelépítő anyaggal. Ezeket a csapokat valamivel könnyebb eltávolítani, a cementfelépítés elfúrása után többnyire kicsavarhatóak a fogból.



Mivel sok a kérdés és egyértelmű válasz nincsen, én az Ön helyében azt a megoldást választanám, amely hosszú távon számomra a legmegnyugtatóbb. Ha a kis apró fémcsap gondolata nem hagyja nyugodni, talán érdemesebb fémmentesre cseréltetni ezt is.



Mielöbbi fejfájásmentes gyógyulást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése