Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. augusztus 2., kedd

Túl magas fogkorona

"Szép jó napot kívánok!Lenne egy kérdésem,fém porcelán koronát helyeztek fel nekem,jobb felső 1-2-es,a korona hátsó részéből sokat kellett csiszolni,egy picit így kilátszik a fém,késöbbiekben lehet ezzel problémám?a korona élettartalma csökken?
válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel :Attila"


Kedves Attila,

Amennyiben a
koronák zárnak, úgy ez elvileg nem okoz problémát. Valószínűleg a harapás miatt vett le a fogorvos a porcelánból, ha túl "magas"nak érezte az új koronákat összeharapáskor.
Ha kevés volt a hely a lecsiszolt fogcsonkok és az alsó fogak rágóéle között, akkor a technikus nagyon vékonyan tudja csak a porcelán leplezést a koronára felrétegezni. A fémnek szüksége van 0,8 mm vastagságra, erre még minimálisan 0,5 mm porcalán kellene kerüljön. Ha a szükséges 1,3 mm hiányzik (pl. mélyharapás esetén vagy elongálódott antagonista (szemben levő) fogak esetén, egyéb harapási rendellenességekkor), akkor bizony nehéz úgy összehozni a dolgot, hogy kényelmes is legyen a harapás meg szép is legyen a korona, ezért a fogtechnikus vagy a fogorvos kis fémszigetet alakíthat ki az érintkező felületen ahol kevés volt a hely.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése