Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. március 2., péntek

Félelem a fogorvostól

"Nekem nagyon nagy problémám van a fogorvoshoz járással. Sajnos soha nem találtam még olyan orvost akitől ne rettegnék. A félelem már annyira túlteng bennem, hogyha fáj a fogam akkor sem megyek már el. 2 éve voltam egy ismerősömnél aki fogorvos. Kétszer voltam nála, de a további kezelésekre nem mentem el. Adott érzéstelenítő injekciót, de nem hatott, mondjuk be is volt gyulladva a fogam. Most jelenleg 3 fogam van amit nagyon gyorsan meg kéne csináltatnom. Bal oldalon leghátul a bölcsesség fogam elkezdett nőni. Nagyon fájt az ínyem miatta. Az előtte lévő fogamat pedig "elnyomta". Nagyon megijedtem ma reggel mikor megnéztem, mert az a fogam amit nyom az lyukas. De nagyon. És olyan mintha az ínyem belenőtt volna a lyukba. Tudom nagyon problémásnak tűnök és vagyok is. Csak szeretnék egy olyan embert akiben bízni tudnék és rendesen meg tudná csinálni a fogaimat. Egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e olyan érzéstelenítő, ami ha kihúzzák a fogamat nem fáj.  Üdvözlettel, S. Tímea"

Kedves Tímea,

Bátorítom, hogy ha valóban szeretne egy olyan fogorvost, akiben bízni tud, szánjon rá időt és energiát, és keresse. Nézzen meg akár több orvost, ha erre van szükség.

Közben azonban arra is bátorítanám, bár ez hosszú éveket vesz igénybe, hogy valamely önismereti módszerrel próbálja meg felkutatni önmagában e mély félelem és bizalomhiány eredetét.
A fogorvos ugyanis, bármilyen kedves és megértő is legyen, nem fogja tudni önmagában betölteni a félelem szülte űrt, ehhez Önre is szükség van. Egy jó fogorvos adhat elfogadást, szakértő finom kezeket, de a székbe Önnek muszáj beülnie, Önnek kell eldöntenie, hogy igenis fontos Önmagának annyira, hogy nem engedi a fogait tönkremenni. Ehhez bátorságra, önbizalomra van szükség, melynek megtalálásában az önismereti út rendkívül sokat segíthet.

Az önismereti módszerek, persze nem akut problémára vannak. Akut helyzetben segíthet, ha a fogászati kezelés előtt elmegy homeopata orvoshoz, és tőle kér tanácsot és segítséget rendkívüli félelmének leküzdésére. Lehet hogy a megfelelő szer megtalálása szintén nem megy egy alkalom alatt, de talán valamivel gyorsabb és legalább annyira segít, hogy egy kicsit bátrabb legyen és könnyebben elviselje a kezelést.

Az érzéstelenítőknek manapság nagyon sok fajtája érhető el. Nívósabb rendelőkben szinte mindenhol az Ultracain DS Forteérzéstelenítővel érzéstelenítenek. Ennek hatásereje 4-szer nagyobb mint a hagyományos Lidocainé. Gyulladásmentes esetben egyébként a Lidocain is nagyon jó érzéstelenítő szer.
Komoly gyulladás esetén az orvos antibiotikumot is felírhat, mely a gyulladást valamelyest csökkentheti, így az érzéstelenítő biztosan jól tud hatni.

Leküzdhetetlen páni félelem esetén néhány fogászaton elérhető a fogászati kezelés altatásban. Az altatást aneszteziológus végzi. Van felületesebb, bódítás és mélyebb altatás is.


Kívánom, hogy megtalálja az Önnek megfelelő utat, hogy félelem nélkül, bátran ülhessen be a fogorvosi székbe!

7 megjegyzés:

  1. Tisztelt Doktornő!
    Én is személy szerint nagyon félek a fogorvostól, tegnap voltam épp nála, lyukas az egyik fogam csinált röntgent aztán azt mondta nem tudja h mi legyen kihúzza vagy kezeljük. A kezelés mellett maradtunk, ezalatt mit érthetett?? tegnap kifúrta belarakott valami tömést fehér és mondta hogy hétfőn menjek vissza, gondolom ez akkor gyógytömés, az normális h ha most ráharapok nagyon fáj?? ez azt jelenti hogy be van gyulladva?? mire számíthatok a kezelés alatt gyökérkezelésre gondolt? nem tudtam nagyon kérdezgetni ott mert a fél fejem lezsibbadt....., esetleg tudna nekem ajánlani valamilyen homeopátiás bogyókat amivel segíthetnék a fogamon??

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Doktornő!

    Én is nagyon félek a fogorvostól ezért is szeretném megkérdezni, hogy tegnap kifúrták a fogamat bár nagyon hezitált a fogorvos h húzza v kezelje, de a kezelés mellett döntöttünk, és tett bele gondolom gyógytömést, mert 1 hét múlva vár vissza, és azt mondta elkezdjük kezelni a fogat, ez mit takar?? mit fog csinálni és hány alkalommal?? mert nekem minden egyes szuri kész rémálom szinte eltudnék ájulni tőle. Az normális ha ráharapok véletlenül azon a felén akkor nagyon belenyilal abba a fogba?? mert ez valami puha tömés még csak. Mit tanácsol inkább húzassam ki??
    üdv

    VálaszTörlés
  3. Kedves Györgyi,

    Sajnos ilyen kevés információ alapján én nem tudom megmondani, hogy milyen kezelései lesznek és hányszor kell mennie. Valószínűleg ideiglenes tömést kapott, az puha.

    Nagyon sokat segít, ha megpróbálja ezeket a kérdéseket a fogorvosával megbeszélni, megkérdezni, hogy egyáltalán milyen kezelésről van szó, mik az esélyek. Elmondhatja őszintén, hogy előzöleg nem értette, hogy pontosan mi fog történni, így szeretné ha elmagyarázná Önnek.

    Ha tudja mi vár Önre, az több biztonságot ad majd.

    Üdvözlettel,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  4. Kedves Doktornő

    Az lenne a kérdésem mivel nincs most fizetve a taj kártyám hogy mehetnék e olyan fogorvos ahol fizetnem kell a kezelésért?

    VálaszTörlés
  5. Kedves Reni,

    A magán fogorvosi rendelőkben nem kell taj kártya a kezeléshez, hiszen itt a TB nem támogatja a kezeléseket. A kezeléseket teljes áron kell fizetni a magán rendelő árlistája szerint.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  6. Tisztelt Doktornő!Holnap kell mennem bal felső szemfog húzására.Nagyon félek!Várom válaszát,tisztelettel.B.Dolli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dolli,
      Remélem már túl van a nehezén! Mielőbbi gyógyulást kívánok! dr. Pattogató Rita

      Törlés