Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. június 6., szerda

Porcelán korona vagy héj sokszor tömött fogakra


"Jelenleg egy hosszú és nehéz kezelés alatt állok és sok kérdésem lenne. 3 foghúzás vár rám, egy pénteken megtörtént, tályog volt alatta, az érzéstelenítő nem hatott, nagyon fájt...2 a héten esedékes. 

A fogaim színe szürkés, szeretnék fehéríteni, de a fogorvos az első fogaimra töméscsere helyett cirkon koronát javasolt. Engem a hideg is kiráz a koronától, rákérdeztem a direkt vagy porcelánhéjra, azt mondta, h jobb a korona.

Érdeklődnék, hogy 
 •  Ön szerint melyik a jobb megoldás?
 •  A tömött fogra lehet héjat készíteni?  
 • A csiszolás mennyire fájdalmas ?  
 • A 3 húzás helyét mindenképp kell pótolni? 
Felül fogbeültetés nem lehetséges, mert kevés a csontanyag, hidat javasolt az orvos. Én nagyon nem szeretném a jó fogaimat lecsiszoltatni... Köszönöm válaszát előre is."

Kedves Névtelen,

Látatlanban sajnos nem könnyű ilyen komplex esetben segíteni.

Vannak esetek, amiket szebben meg lehet oldani koronával és vannak amelyeknél az egyszerűbb és gyorsabban kivitelezhető a kompozit héj.

A kompozit héj, vagy direkt héj a rendelőben készül, ez lényegében egy kiterjesztett tömés a fog elülső oldalára a megfelelőbb esztétikai takarás érdekében. Azaz nem csak a lyuk van betömve, hanem a tömőanyagot megfelelő rétegzéssel a zománcfelszínre is felviszi az orvos, így nem lehet magát a tömést látni, csak az egységes felszínt. Ez kisebb vagy közepes méretű szuvasodások esetén alkalmazható, bizonyos esetekben nagyon szépen kivitelezhető.

Más esetekben azonban a korona valóban jobb megoldás, ha a kompozit héj már nem ad megbízható esztétikát. Hogy az ön esetében melyik megoldás a jobb ezt sajnos én látatlanban nem tudom eldönteni.

Egész más a porcelán héj, ezt minimálisan tömött fogra lehet még készíteni, de nagyobb tömés esetén már nem készíthető. Inkább kisebb esztétikai formai hibák esetén készítjük.

A foghiányokat mindenképp érdemes pótoltatni. A hiány melletti fogak idővel a hiány felé dőlnek, a szemben levő fog pedig kiemelkedik.

Már egy fog eltávolítása után is komolyan átrendeződhet a rágósík, illetve a fogak pozíciója, ez hosszú távon sajnos állkapocsizületi problémákat okozhat. Az eldőlt fogak pedig sokkal hamarabb meglazulhatnak, mint a normális pozícióban levő társaik.

Fogak pótlására nagyon sok lehetőség van:
 • implanátum – ebben az esetben a foghiány melletti fogat nem kell érinteni. 
 • Csiszolás nélküli híd, kisőrlő fog pótlására – valamivel olcsóbb megoldás, mint a hagyományos híd, nem kell hozzá a teljes fogkoronát lecsiszolni, a foghiány mérete és az alap harapási szituáció határozza meg. 
 • Normál hídhoz a foghiány melletti fogakat koronához csiszolják le. 
Vállas korona előkészítés esetén nem kell aggódni, hogy ínygyulladás alakul ki a korona mellett, hiszen ez megkíméli az ínyt, ezért én mindenképp ezt a csiszolást javaslom, ha hídra kerül a sor.

Mind a fémkerámia, mind a cirkon kerámia hidak nagyon szépen kivitelezhetőek. Biztos, tartós és jól kivitelezhető megoldás a híd, így ha tervezés szempontjából ez a legmegfelelőbb, ezt kell választani.

Ha a csiszolás elkerülhető implantálással vagy csiszolás nélküli híddal és a fogorvosa javasolja, akkor természetesen ezt meg kell próbálni.

Minden jót kívánok,
dr. Pattogató Rita

2 megjegyzés:

 1. Kedves doktornő lenne egy kérdésem,20 éves lány vagyok,azt hiszem most akar előbukkani az egyik bölcsességfogam (legalábbis a teteje mintha kilátszana már),lenne olyan kérdésem,hogy néha véres ízt érzek a számba azon az oldalon ahol ez a fog van,legtöbbször ha ezután "köpök egyet" a mosdóba nem látszódott semmi,viszont legutóbb egy nagyon picit észrelehetett venni a vért a nyálban. Az lenne a kérdésem,hogy ön szerint ez lehet-e a fogtól? Előre is köszönöm válaszát. Erzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Erzsi,

   az előbújó bölcsességfog körül az íny gyakran begyullad, a gyulladt íny pedig könnyen vérzik, tehát ez bizony állhat a tünetek hátterében.

   Én mindenképp azt javaslom, forduljon fogorvosához, aki meg tudja vizsgálni mind a bölcsesség fog, mind az íny állapotát. Ha vérzés van, gyulladás is van, ezt pedig kezelni kellene!

   Addig is fontos, hogy a fogmosás után jelentkező vérzés semmiképp ne vegye el a kedvét a fogmosástól! Sőt, minél alaposabban mossa az ínyt, az annál egészségesebb lesz. A bölcsességfogat ennek ellenére mutassa meg fogorvosnak, annak nem biztos, hogy elegendő az alapos fogmosás.

   üdvözlettel,
   dr. Pattogató Rita

   Törlés