Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. június 29., péntek

Fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelése


"Kedves Doktornő! Fogínygyulladásom problémájára keresem a megoldást. Rendszeresen vérzik a fogínyem ha fogat mosok. Nagyon ijesztő, nem tudom mit tegyek. Az alsó fogaim elöl mintha kicsit alul mozognának. Félek, ha leszedik a fogkövet kimozdulnak. 43 éves vagyok, szeretném ha még nem kellene elvesztenem a fogaimat. Mit tanácsol? Előre is köszönöm a válaszát, Elek István"

Kedves István, 

A fogínygyulladást elsősorban a fogakon fennmaradó lepedék, a fogkövek, szuvas fogak, elálló tömés vagy koronaszélek okozzák. Ezért az első és legfontosabb feladat minden olyan tényezőt megszüntetni, amely a gyulladást létrehozhatja. Azaz eltávolítani a fogköveket, lepolírozni a fognyakakat, ellenőrizni a régebbi töméseket koronákat, ha kell ezeket kijavítani, kicserélni. 

A fenti kezelésekre lehet hogy nem is elég egy alkalom, 2 akár több ülésre is szükség lehet a fogorvosi székben

Ha minden durva tényezőtől megszabadult a fogíny akkor jöhet a mélyebb terápia. Ez a gyulladás miatt kialakult ínytasakok kitisztítását, fertőtlenítését jelenti. A gyökérfelszín lesimítását jelenti az úgynevezett parodontológiai kürettálás. Az íngyulladás kialakulásért felelős baktériumokat antimikrobiális fotodinamikus terápiával lehet elpusztítani. 

Az antimikrobiális terápia egy újdonság, mellyel fájdalommentesen pusztítható el a bacik 99%-a még akkor is ha előzőleg egy vagy több antibiotikum kúra miatt rezisztenssé váltak bizonyos törzsek. 

Téves elképzelés, hogy a fogkövek hátulról megtámasztják a mozgó fogakat. Lehet, hogy ez a látszat, a valóság azonban más. A fogkövek a mélyben gyulladást generálnak, így a csont még aktívabban pusztul a fogak körül. 

Előfordulhat, hogy a fogínygyulladás és következményes fogínysorvadás miatt a fogak annyira meglazultak, hogy azokat a fogkő eltávolítás után valamilyen módon sínezni kell. Erre több lehetőség is van. A sínezés mellett azonban a fogakat körben továbbra is tisztítani szükséges, így ilyen esetben minimum negyed évenként érdemes ismét felkeresni a fogorvost professzionális szájhigiéniai és parodontológiai kezelések miatt. 

A rendszeres tisztogatással a fogínygyulladás csökken majd megszűnik. A meglazult fogíny ismét képes bizonyos mértékig stabilizálni a fogakat. A csont nem épül vissza, de a stabil állapot még sokáig fenntartható. 

A fogorvos lelkiismeretes hozzáállása mellett a fogínygyulladás kezelésében hatalmas hangsúly van a Páciensek hozzáállásán, a rendszerességen, önmagában a fogorvosi beavatkozás nem lesz elegendő! 

Minden jót kívánok, 
Üdvözlettel, 

dr. Pattogató Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése