Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 27., hétfő

Elszíneződött tömés cseréje vagy porcelán héj?

"A kismetszo fogam kb.9 eve volt gyokerkezelve, majdnem fele a fognak fuggolegesen tomes. Csunyan elszinezodott elorol is latszik de ha 2 tukor segitsegevel nezem, hatul mar nagyon fekete, valamint a tomesbol egy pici darab le is van torve. Szep akarom h legyen, h tudjak vegre zavartalanul mosolyogni, teljes rendeloi fogfeheritest is igenybe veve. Lehetséges ezt porcelán héjjal megoldani?"

Az Ön által leírtak alapján így látatlanban két megoldást tudok javasolni, természetesen a személyes vizsgálat hozhat ettől eltérő megoldást is:

Egyszerűbb esetben: Ha a régi tömés eltávolítása után marad elegendő saját foganyag, lehetséges egy belső fogfehérítés lézerrel a rendelőben. Ezután lehet csinálni egy teljes rendelői fogfehérítést, majd az így kialakult fogszínhez felépíteni a kismetsző fogat direkt kompozit héjjal. Az egész procedúra elvégezhető 2 ülésben, azaz 2 egymást követő nap alatt.

Nehezebb esetben: Amennyiben a tömés eltávolítása után nem marad elegendő ép foganyag a fehérítéshez, úgy a fogat egy fogszínű csappal kell ellátni. Erre a csapra készíthető porcelán korona vagy cirkonkorona – azaz mindenképp élethű, természetesen ható fémmentes megoldás. Amennyiben a többi fogat is fehéríti az orvos, úgy a készülő korona színét a kialakult fehérséghez kell kiválasztani, ez lassítja a fogtechnikust. Egy ilyen procedúra normál esetben 8-10 munkanap. A lenyomatvétel és a végleges ragasztás közötti időben a fogorvos ideiglenes koronákkal, héjakkal oldja meg azt, hogy a várakozási idő alatt se kelljen a társasági élettől visszavonulni.

Kérdés lehet még a gyökérkezelt fog állapota, ennek ellenőrzéséhez röntgenfelvétel mindenképp szükséges. Amennyiben esetleg gyökértömést kell cserélni, az egy-két nappal növelheti a kezelés hosszát. (ez az első kezelési variáció esetén is előfordulhat).

Mivel a leírtak szerint a fog egyik fele, illetve a szájpad felöli oldala is tömött, porcelán héj erre a fogra már nem jöhet szóba, a porcelán héj csak ennél kisebb destrukciók esetén alkalmazható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése