Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 22., szerda

Fogszabályzás vagy porcelán héj?

"Sok év fogszabályozás után az alsó fogsorom sajnos nagyon csúnya megint. Több fogszabályozó orvossal beszéltem, 2 egészséges fog kihúzásával és 2,5 év fogszabályzó hordásával ígérnek eredményt. Egy tv műsorban láttam, hogy szabálytalan felső fogsort porcelán héjjal tettek szabályossá. Az a kérdésem, hogy alsó fogsorral is lehetséges ez?"

Leveléből kiderül, hogy komoly fogszabályozó kezelésen van túl, mégis azt javaslom, gondolja át jól, hátha az, amit az orvosok mondtak, hogy 2 fog eltávolítása és 2,5 év fogszabályozás – segíthet. Nekem volt olyan páciensem, aki 45 évesen kezdett bele, 3 évig kellett hordja a készüléket, most 52 éves és nem bánta meg, mert ugyan el kellett búcsúznia 4 egészséges kisörlő fogától olyan nagy volt a torlódás, de megmaradt 24 ugyancsak egészséges foga és ráadásul kialakult egy jó harapása is, ami talán még fontosabb mint az esztétika.
Kérdésére, hogy lehet e az alsó fogakra porcelán héjakat készíteni – bizonyos esetekben igen, máskor pedig nem – épp a páciens harapási státuszától, esetleges rendellenességeitől, a fogak helyzetétől függően tudja ezt a fogorvos eldönteni. Sokszor a fogorvos nem is elég, mert az is kérdés, hogy vajon a fogtechnikus tud e majd szép, természetesen egyenletes porcelán héjakat készíteni, ezért ilyenkor a fogorvos a végső döntés elött lenyomatot vesz a fogakról és az így kapott fogmintát a fogtechnikussal együtt elemezve döntik el, mi lehet a legjobb megoldás.
Felső héjak készítésénél is előfordul, hogy a metszőélt be kell borítani a kedvezőtlen feszítő erők miatt, hogy nehogy sérüljön a héj, illetve a fog. Alsó metszőfogaknál ez fokozottabban érvényes, tehát szinte biztos, hogy nem elegendő csupán a fog orca felé néző felszínét beborítani, át kell menni egy picit a fog éles peremén, áthajlani a nyelv felöli oldalra – ez biztosabb tartást jelent, koorigálható vele az említett pöszeség, azonban megint csak ott tartunk, hogy ép foganyagot használunk fel, ennek elkészítésére. Azt javaslom, mégegyszer gondolja át a fogszabályozó lehetőséget inkább, és csak akkor vállalja az egészséges fogak beborítását porcelán héjakkal, ha a fogszabályozó szakorvos véglegesen beállította a fogakat és ez után is marad esztétikai probléma

1 megjegyzés:

  1. Nekem 8 hónapja van fogszabályzóm..és még nem tudom mikor veszik le!
    2 kérdésem lenne!
    - az egyik, hogy ha leveszik kifehérítik a fogakat vagy hogyan tüntetik el a ragasztót..?
    - a másik pedig, hogy muszáj-e az éjszakai fogszabályzó, vagy nem mindenkinek kell..?

    VálaszTörlés