Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 21., kedd

Fogkőeltávolítás - fontosabb, mint gondolnánk!

"Jelenleg elég erős,látványos fogínysorvadásom van amit homeopátiás szerrel kezelek,bizonyos részeken nagyon meg van gyengülve a fogíny (kötöszövet),erősen vérzik fogmosáskor stb... Ebben az esetben ajánlott a fogkövet leszedetni? Nem fog rosszabbodni az ínyem állapota?Esetleg várjak amig erösebb, gyógyultabb lesz a fogíny, vagy pont most még szükségesebb egy fogkőlevétel?"

Nem hogy rosszabb lesz az ínye a fogkőlevételtől, hanem sokkal jobb. A gyulladást sok esetben épp a mélyen megbúvó felrakódások tartják fent, mert egyrészt ezek érdes felszínéhez könnyen hozzátapadnak a baktériumok, másrészt nem engedik meg, hogy az íny, azaz a kötöszövet szorosan tapadjon a fognyakhoz. A fogmosáskor jelentkező ínyvérzés egyértelműen gyulladást jelez. A gyulladásnak mindig oka van, nem csak úgy magától alakul ki. A fogkőeltávolítás épp az okot szünteti meg, eltávolítja az érdes, baktériumokkal átitatott és megkövesedett lepedéket.

Persze, abból amit ír az is következhet – bár nem tudom hány esztendős – hogy immunológiai eredet, vagy genetikai eredet következményeként gyorsabb a fogínysorvadás az Ön esetében, mint ahogy azt Ön a korától várná. Azonban ezekben az esetekben is alapvető a fogkőeltávolítás, hiszen a higiénia fenntartása, a maximálisan lesimított és gyulladásmentesen tartott íny segít lassítani a folyamatot. Sőt, mi az ilyen gondokkal küzdő pácienseknek a normális félévenkénti fogkőlevétel helyett negyedévenkénti alapos fogkőlevételt javasolunk, épp a higiénia folyamatos biztosítása végett.

Az íny tehát önmagában nem lesz erősebb. A homeopátiás szerek segítik a belső immunitást, de a külső fogkövekkel, bacikkal szemben nem jelentenek elég megoldást. Ezeket a fogorvosnak, vagy a dentalhigiénikusnak kell eltávolítania ahhoz, hogy az íny mélyén is megindulhasson valami fajta gyógyulás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése