Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 1., szerda

Fogínysorvadás esetén milyen fogpótlást válasszak?

"Felső egyik metszőfogamat el kellett távolítani. Félek az implantációtól, más megoldást szeretnék, a csontom is kevés. A többi fogam ép, bár sajnos ezek is mozognak. Milyen lehetőségem van a fogpótlásra?"

Mivel a hiányzó foga melletti fogak fogágyának szerkezete sem tökéletes, érdemes ezeket a fogakat sínezni, azaz egybefoglalni. Az úgynevezett Maryland híd egy kíméletes megoldás ahol a foghiányt pótló részt egy aránylag egyszerű technikával rögzítik a hiányt határoló fogakhoz (úgy kell elképzelni, mintha a hiányt pótló műfognak kicsi szárnyai lennének, ezeket ragasztja a fogorvos hátulról a fogakhoz). Ez jóval kisebb felületen rögzül, mint a hagyományos módon készített híd, ahol a teljes koronai részt le kell csiszolni a fogpótlás helybentartásához. Az ilyen megoldás előnye, hogy a fogorovos el tudja készíteni úgy, hogy egyáltalán nem, vagy csak minimális foganyagot csiszol el a fog szájüreg felé néző felszínéből. Ez a fogpótlás típus aránylag gyorsan (kb. 1 hét) elkészíthető, a mai úgynevezett adhezív (ragasztott) technikák segítségével fémmentes anyagból készül és nagyon esztétikus. Persze a Maryland hídnak hátránya is van, épp a technikájából adódóan. Mivel ez egy gyengébb rögzítési technika, előfordulhat, hogyha a pillérfogak (a foghiányt határoló fogak) mozgása nagy, a hátlappal ragasztott híd megmozdulhat. Az elmozdulás adódhat abból, hogy a fog méretéhez képest kicsi felületen van a fogpótlás felragasztva, másrészt túlzott terhelés nehezedik rá, hiszen nem csak a kiesett fog funkcióját látja el, hanem sínezi is a mozgó fogakat. A hagyományos híd a nagyobb felület miatt bírja ezt a többlet terhelést, hiszen a hagyományos híd esetén a teljes koronai rész bele van foglalva a rögzítésbe.
A Maryland híd alkalmazását ezért általában abban az esetben javasoljuk, ha a páciensnek elsősorban a meglevő fogak foganyagának minél további megőrzése a célja, még annak a lehetőségnek a tudatában is, ha az így készült fogpótlás könnyebben törik, esetleg meglazul, cserére szorul.
A Maryland hidak anyaga lehet: fém+műanyag (már nem jellemző), fém+kerámia; illetve a fémmentes megoldások közül: módosított kerámia (BelleGlass) vagy műgyanta alapú (Gradia) fogpótlás, illetve cirkoniumváz + porcelánleplezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése