Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. május 18., hétfő

Kisugárzó fogfájdalom, gyökérkezelés

"A felső elülső fogaimon koronák vannak, egy baleset következtében a letört fogakat javították ezzel. Pár hete kezdődtek a panaszaim, ugyanis az egyik le csiszolt fogam fájni kezdett, érzékeny lett, egészen a szemem aljáig érzem a kisugárzó fájdalmat. Úgy tudom ez gyökérkezelt fog, nem tudom, ez miért fájna? Inkább ínygyulladásra gyanakodom. Olvasva a panorámaröntgenről leírtakat, arra gondoltam, hogy hátha ezzel a módszerrel biztosra ki lehetne mutatni, miért van ez a fájdalom?"

A felső frontfogak, metszőfogak közül általában a szemfog fájdalma az, mely a szem alá sugárzik. Ez a tünet valószínűsíthet gyökércsúcsi gyulladást. Egy régebben gyökérkezelt fog esetén is kialakulhat ilyen tünet.
Az ínygyulladás jelei: vérző, livid-vörös duzzadt íny, esetleg gennyes váladék szivárgása a fogat körülvevő ínytasakból, helyi fájdalom a duzzanat környezetében. A szem felé kisugárzó fájdalom nem jellemző. A konkrét diagnózishoz mindenképp röntgen felvétel szükséges, így látatlanban nem lehet megmondani, mi okozza a panaszokat.
A röntgenen is érzékelhető csontelváltozáshoz már kb. 6 hete fennálló folyamatnak kell lennie – ekkor változik annyit a csont, hogy a röntgenen ez láthatóvá válik. Előfordulhat az is, hogy a gyökér hátsó felszíne felé indul el a gyulladás, mely a kétdimenziós röntgenfelvételen takarásban van, ezért nem feltétlenül látható. Ilyen esetben még érdemes lehet a szemfogon levő koronát óvatosan a szájpad felöli oldalról megfúrni és a koronán keresztül az eredeti gyökértömést eltávolítani, a gyökércsatornát fertőtleníteni, és gyógyszerrel lezárni. Ha a panaszok megszűnnek (akár több napig, hétig is tarthat ez a folyamat) új gyökértömés készíthető. A panoráma röntgen inkább nagyobb képet ad, az orvos számára összefüggéseiben vizsgálhatóvá teszi a szájüreget. Ezzel szemben az intraorális kisröntgen inkább alkalmas az ilyen esetekben, egy-egy fog részletes vizsgálatára való diagnosztikai eszköz.

16 megjegyzés:

  1. T Dr-nő
    Nekem a fent a szem fogam, kivan idegelve , gyogyszerezve is,a korona alatt, de volt, hogy huzatól gyulladt, be, kétszer a tavasszal, most megint fáj nagyon ill sajog, visza kelenne menni a fog orvoshoz, de nagyon félek !!most szedtem egy doboz sumamedet, 6 db- de már szedem a másik 6- bol már a 3 -kat, nem tudom árt vagy nem, de fáj ugyanugy ill sajog.mitől sajoghat, kérem irjon. köszönettel, Ilus

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ilus,

    Remélem azóta eljutott fogorvoshoz. Korona alatt sajnos nem lehet a fogakat tisztességesen gyökérkezelni! A koronán át történő kezelés egy kompromisszum az orvos részéről, általában a Páciens kérésére, hogy az eredeti koronát, fogpótlást ne kelljen eltávolítani. Az ilyen kezelés azonban nem tesz lehetővé megfelelő kezelési feltételeket, a fogbél visszafertőződhet. Megfelelő terápia csak a korona eltávolítása után, tisztességes gyökérkezeléstől várható.
    Az antibiotikum kúra csupán tüneti kezelés, a fő problémát nem oldja meg! Kicsit talán leviszi a gyulladást a gyökér csúcsáról, azonban a kórokozók a gyökércsatorna belsejében bújnak meg, ide az antibiotikum nem hat el, ezért a fertőzés, gyulladás ismét kiújul. Emellett az antibiotikum szedésével egyéb mellékhatások is felléphetnek. Mindenképp azt javaslom, forduljon mihamarabb fogorvosához!

    VálaszTörlés
  3. 1.5éve volt gyökér kezelve a szemfogam,azóta fáj továbbra is.az orvosom szerint minden rendben.azt mondta a szemfog akár 20évig is fájhat még.erősen gyulladt volt mikor gyökér kezelte.újra begyulladt volna??

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen,

    A fájdalom nem normális dolog, általában valamilyen gyulladásra utal. Sajnos egy röntgenfelvétel csak 2 dimenziós, így sokszor nem mutatja meg a fájdalom okát. Ha a panaszok nem múlnak és a körülmények engedik (sajnos nem mindig) meg lehet próbálni a régi gyökértömés eltávolítását és a csatorna újbóli kitisztítása után az újbóli gyökértömést. Sajnos ez sem segít minden esetben.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt doktornő!
    A lapátfogaim mellett mindkét oldalt hiányzik a fogam, röntgen alapján lett megállapítva, hogy csíra hiány miatt nem nőttek ki. 23 éves vagyok, és még nem nőtt ki egy bölcsességfogam se. Olvastam, hogy a legtöbb esetben a bölcsességfogak szabálytalanul nőnek, akár tolják a fogakat maguk előtt. Lehetséges, hogy akár ha elkezd nőni, összébb tolja a fogaimat és ezáltal kisebb rés lesz a hiány helyén?

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen,

    Torlódott fogazat esetén valóban megfigyelték a torlódás fokozódását, azonban számos klinikai vizsgálat sem tudta 100% bizonyossággal igazolni, hogy ennek hátterében egészen biztosan a bölcsességfogak állnak e, így ez még mindig nyitott kérdés.

    A csírahiány miatt hiányzó kis metsző fogak helyének rendezésére azonban elsősorban fogszabályozás vagy fogszabályozás és fogpótlás együttes alkalmazása szolgál, sajnos ezt a feladatot a kibújó bölcsességfog nem fogja elvégezni.

    Javaslom, hogy keressen fel fogszabályozó szakorvost, ő segíteni fog a megfelelő terápia megválasztásában.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  7. Kedves Doktornő!

    Segítségét, illetve tanácsát szeretném kérni egy gyökérkezelt 6-os fogammal kapcsolatosan. Kb. 1 évvel ezelőtt volt gyökérkezelve, sajnos viszonylag későn mert a fog elhalt igy csak nagy sokára derült ki, hogy a bölcsesség fogam helyett, ez fájt. Mivel már a csontrészt is érintette a gyulladás ezért a gyökérkezelés megkezdésekor vált fájdalmassá a fog, 5 hét után megkaptam a gyökértömést és végleges tömést. Az egyik gyökércsatorna is szűk volt, nehezen kezelhető, de állitólag sikerült. Azóta viszont már több alkalommal előfordult tompa, enyhe inkább zavaró pici fájdalom, inkább diszkomfort érzet. Ez rendszerint elmúlik, de mindig megijedek, hogy megint gond lehet a foggal, és én azt az 5 hetes kálváriát mégegyszer nem csinálom végig, inkább a húzás. Egy másik rendelőben megröntgeneztettem ez miatt, de nagyrészt rendben találták kivéve, hogy valóban látszik az egyik csatornán h szűk, de semmi komoly, ez kb. 2 hónapja volt most viszont megint érzem ezt a kellemetlen érzést. Olvastam olyat is h a gyökérkezelt fognál ez előfordulhat, meg időjárás változásra stb. de én ezt nem hiszem, mit tanácsol mit tehetnék, hogy ne legyen nagyobb gond? köszönöm előre is válaszát.

    Regina

    VálaszTörlés
  8. Kedves Regina,

    Sajnos nem tudok egyértelmű választ, mint ahogy a röntgen sem mutat egyértelmű helyzetet.

    A panaszok jelezhetik, hogy olyan gyökércsatorna részek vagy oldal csatornák vannak, amelyekben baktériumok bújnak meg, és ez gyulladást okoz a foggyökér körüli szövetekben.

    Az is igaz hogy ennek a gyulladásnak a röntgenen illene valamilyen jelének lennie. De azt is tudni kell, hogy a röntgen 2 dimenziós, így nem a teljes képet mutatja.

    A gyulladás megjelenési képe is változik, így ami 2 hónapja még nem mutatott semmit, az lehet, hogy ma mutat.

    Ha a fog panaszos, meg lehet próbálni a régi gyökértömés eltávolítását és a fog újbóli gyökérkezelését.

    Tudni kell azonban, hogy a kívánt eredmény nem garantálható, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az elsőre feltárhatatlan csatorna részek a második gyökérkezelésnél feltárhatóak, sőt ilyenkor még nehezebb a rálátás és a kezelés technikája.

    Ha elkötelezetten szeretne küzdeni a fogáért, és az orvos lát reális esélyt egy jobb gyökértömés elkészítésére akkor érdemes lehet megpróbálni.

    Minden jót kívánok,
    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  9. Kedves Doktornő!

    Nyolc éve gyökérkezelték jobb alsó, első őrlőfogam. Gyakran begyullad, körülötte az így világosabb színű és jobban le van húzódva, mint a többi fogon. Fél éve megröntgenezték és azt mondták, hogy alá van szuvasodva, de "nem vészes", még nem érett meg a cserére. Az ínygyulladás nem kibírhatatlan, de kellemetlen. Mit javasol!
    Tisztelettel: Árpád

    VálaszTörlés
  10. Kedves Árpád,

    A gyökérkezelés, ínygyulladás és fognyaki íny visszahúzódás 3 különböző probléma.

    Alászuvasodva a fogkoronában levő tömés lehet, ha ez valóban így van, érdemes a tömést kicserélni.
    Röntgenen lehet ellenőrizni, hogy maga a gyökértömés rendben van e, ezt érdemes az új tömés elkészítése előtt elvégezni.

    Az íny visszahúzódásnak több oka is lehet, gyulladás, rossz fogmosási technika - ezt szájvizsgálattal kell ellenőrizni.

    A "gyakran begyullad" sajnos nagyon kevés információ - az íny gyullad be, vagy a foggyökér? Teljesen más kezelést igényel mindkét eset és különböző gyulladásos tünetei vannak.

    Gyökér-kezelt fog esetében az fogínytasak és a gyökér körüli gyulladás még össze is függhet, ezt röntgenen és szájvizsgálattal lehet ellenőrizni.

    Sok apró dolgot kellene tehát megvizsgálni ahhoz, hogy megfelelő választ lehessen adni és terápiát lehessen javasolni.

    Talán érdemes lenne felkeresnie fogorvosát, ő részletesen meg tudja vizsgálni és megfelelő terápiát tud javasolni.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  11. Tisztelt Doktornő!

    Felső ötös fogam 15 éve be van tömve, sajnos mostanában ha ráharapok valami puha de szívós ételre akkor bele nyíllal, és érzékeny lesz egy ideig, majd elmúlik. Éjjel megnyugszik és nem fáj. Kérdésem, hogy el lehet-e kerülni a gyökérkezelést? Üdvözlettel András

    VálaszTörlés
  12. Kedves András,
    a tünetek utalhatnak fogbél elhalásra, de egy rossz tömés is mutathat ilyen panaszokat. Ha fogorvoshoz fordul aki megvizsgálhatja és röntgent készít, hamar kiderül, hogy él a fog vagy sem. A terápia ennek megfelelően választandó ki - lehet, hogy csak a régi tömés egyszerű cseréjéről van szó, lehet, hogy gyökérkezelni kell.
    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  13. Tisztelt Doktornő!!
    jelenleg külföldön tartózkodom és csak novemberben lesz lehetőségem hazajutni orvoshoz,ezert kérném a tanácsát.van egy alsó rágófogam amit gyökér kezeltek majd betömték,kb.egy hete kiesett a tömés és alatta az íny iszonyatosan begyulladt,már az arcom is dagad.gyakorlatilag az alsó ínyem az egész gyulladásban van,végigcsináltam egy antibiotikumos kúrát(Augmentin 500 mg)ettől két napra helyrejött most ismét kezdődik.kérem segítsen,hogy novemberig valahogy kihúzzam.előre is köszönöm.:Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila,
      Sajnos ezen nem tudok segíteni, a segítséget mindenképp egy fogorvos tudja megadni, aki kezelheti a fogat. Komoly csonthártya gyulladás alakulhat ki, s mint Ön is látja az antibiotikum önmagában nem hoz megoldást. A további, esetenként nagyon súlyos szövődmények elkerülése érdekében mihamarabb fogorvoshoz ajánlott fordulni!
      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  14. Kedves Doktornő!

    Gyökértömött fogamról a panoráma röntgen alapján kiderült, hogy be van gyulladva. A röntgen alapján megállapítható-e, hogy a korábbi gyökértöméssel lehet-e gond, vagy van egy feltáratlan gyökér csatorna ami a panaszt okozza. Mi a legbiztossabb módszer, hogy kiderüljön, hogy mi okozza gyulladást?

    Üdvözlettel: Béla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Béla, a gyulladás pontos feltérképezéséhez nem megfelelő a panoráma röntgen felvétel. Ez a röntgen egy átfogó képet ad a fogakról, de az egyes fogak gyökércsúcsának, a gyökerek, gyökércsatornák lefutásának részletes vizsgálatához intraorális röntgen felvételt készítünk. Természetesen a mai modern digitális panoráma röntgenek már egy egy fog gyökeréről is nagyon pontos képet adhatnak, de még mindig nem érik el az intraorális röntgen pontosságát.
      A gyulladást mindig baktériumok okozzák, azok anyagcseretermékei kijutnak a gyökércsúcson túlra és ott válaszreakcióként a szervezet gyulladással reagál. Mindegy, hogy egy elégtelen gyökértömés vagy egy feltáratlan csatorna, a gyökércsatornákat ilyen esetben mindenképp fel kell tárni, a régi gyökértömést kiszedni, ha van mellék gyökércsatorna és az feltárható, akkor azt is kezelésbe kell venni. A csatornákat alaposan fertőtleníteni, majd panaszmentes esetben újbóli gyökértömést készíteni. A mellékcsatornák feltárására sajnos nincs minden esetben lehetőség, amennyiben a mellékcsatorna szájadéka magasan a pulpakamra közelében nyílik, akkor mikroszkóppal vagy anélkül, egy rutinos endodontus ezt megtalálhatja. Ha azonban mélyen nyílik, akkor erre nincs lehetőség. Ebben az esetben egy alapos fertőtlenítés, pl. lézeres gyökércsatorna fertőtlenítés segíthet, de nem ad 100% garanciát. Minden jót kívánok, üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés