Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. szeptember 15., kedd

Fogfájdalom, ráharapási érzékenység

Az egyik metszõfogamat gyengének érzem már elég régóta. Fáj ha ráharapok egy puha kenyérre például, és csak a sima fogmosástól is vérzik néha ott az íny(de soha nem gyulladt be). A röntgenfelvételen látszik, hogy sokszor volt útban a fogam, vagyis, hogy sokszor beütöttem valamibe. A fogorvos felírta rá a Vitinne-t, azt szedtem 3 hónapig, de igazából semmit nem ér, és még mindig az a problémám, hogy nem tudok rendesen harapni, mert egyszerûen a gyökerénél elkezd sajogni a harapástól a fogam.Azt szeretném kérdezni, hogy erre van valami lehetõség, megoldás?

Sajnos látatlanban nem tudom milyen lehetőség vagy megoldás létezik, hiszen először pontos diagnózisra lenne szükség, ehhez viszont szájvizsgálat szükséges.

Ha többször odaütötte a fogat, akkor akár lehet repedés a gyökérben, ami fogröntgenen nem is látszik. A levélből nem derült ki, hogy elhalt fogról van szó vagy élő, ezt meg kell vizsgálni (a röntgenfelvétel nem mindig elegendő). Lehet harapási probléma is, egyes fogak például túlterhelődhetnek bizonyos harapási, vagy fog helyzeti rendellenesség miatt (például a soron kívül áll vagy soron belül). Lehet hogy parodontológiai probléma, azaz a fogággyal van valami baj lokálisan.

Olyan is előfordul, hogy nem tudjuk az okát meghatározni. Épp most van egy olyan páciensünk, fiatal hölgy, 22 éves, minden foga ép, hófehér, és még csak tömései sincsenek. Mondhatnánk a tökéletes fogsor. Azzal keresett meg, hogy a jobb felső metszőfoga érzékennyé vált és mintha nem olyan színe lenne már mint a többinek. Nem ütötte meg, nem történt semmi. Röntgenen épnek mutatkozott, azonban hidegre nem reagált, megállapítottuk, hogy elhalt. Hogy mitől? Nem tudjuk. Nem szuvas, nem látszik repedés, nem szívódott fel a gyökér, nincs meglazulva, a fogágy tökéletesen ép, csak épp nem élt. Feltáráskor egy sterilen elhalt száraz idegcsatornát találtunk. Gyökérkezelni kellett, aztán fehéríteni és egy kis töméssel ellátni, most gyökérkezelt ugyan, de rendben van.

A megoldáshoz mindenképp további vizsgálódásra lenne szükség hogy a gyengeség a vérzés és a fájdalom okára fény derüljön, lehet, hogy a fogágyat kell tisztítani, lehet, hogy a gyökérrel van probléma, lehet hogy fogszabályozási területről van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése