Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. szeptember 18., péntek

Bölcsességfog - gyökérkezelés vagy foghúzás?

"Az egyik alsó bölcsesség fogam alatt gócot találtak (röntgen kimutatta), ezért el akarják távolítani a fogat. 39 éves vagyok és már hiányzik egy örlő fogam azon az oldalon, ezért nagy szükségem lenne erre a fogra. Kérdésem az, hogy valóban nincs más megoldás?"

A bölcsességfogak esetén valóban többször döntünk a fogeltávolítás mint a gyökérkezelés mellett, mivel a bölcsességfogak gyökere, illetve gyökércsatorna rendszere nagyon nagy változatosságot, komoly anatómiai rendellenességeket mutathat. Ez lényegében annyit jelent, hogy sokkal kisebb esélye van annak, hogy egy bölcsességfog optimálisan helyre hozható gyökérkezeléssel, mint a többi fog esetén. Gondot szokott okozni még a helyszűke, bizonyos esetekben fizikailag szinte kivitelezhetetlen helyzetben, irányban áll a bölcsességfog, így kezelése nem sikeres.
Ennek ellenére természetesen van olyan szituáió, mikor a fogorvos a bölcsességfog megmentésének kísérlete mellett dönt. Figyelembe kell venni a stratégiai helyzetét (azaz, amit Ön is ír, hogy mennyire vannak még őrlőfogak), a feltárhatóságát, az alapbetegségét – például, ha komoly gyulladás van a csontban körülötte és a páciens gócbetegség egyéb tüneteivel érkezik a rendelőbe, nem valószínű, hogy a fog megtartása mellett döntenek, a gócbetegség megszüntetése ugyanis mindenképp fontosabb feladat, az általános egészségi állapotot tekintve, mint a bölcsességfog megtartása.
Kisebb gyulladás, fontos stratégiai pozíció, jól felépíthető fogkorona, normális megközelíthetőség esetén természetesen ugyanúgy megkísérli a fogorvos a gyökérkezelést mint a többi fog esetén, de tapasztalatok szerint a sikeres gyökértömésig a bölcsességfog esetén kevesebb esetben jutunk el.

1 megjegyzés:

  1. mar negy napja faj a fogam es nem szunik semilyen gyogyszerrel el,kicsiket megvan dagadva is.miert?

    VálaszTörlés