Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. szeptember 9., szerda

Hosszú metsző fogak - porcelán héj?

"Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy nekem az felül a középső 2 metszőfogam sokkal hosszabbak mint a mellette lévők! "nyuszi fog" az lenne a kérdésem,hogy lehetne szebbé tenni? Ezeket a fogakat lehet orvosilag lereszelni és betömni utána,vagy ki kell húzni és csináltatni helyette új kettö fogat? Mennyibe kerülne egy ilyen beavatkozás!?"

A lehetőségek nagyban múlnak a pontos szituáción, ezért látatlanban sajnos kérdésére nem tudok válaszolni. A lehetséges kezelések között szerepel a fogszabályozás, esetleg a porcelán héj vagy porcelán korona készítése, melyet meghatároz a pontos szituáció – fogak helyzete, a fogaknak a fogívben elfoglalt poziciója, a harapási forma, az alul lévő ellentétes fogak helyzete stb.
Amennyiben a harapás teljesen normális és valóban a fogak hosszán kell csak változtatni, erre a legkíméletesebb és legszebb módszer a porcelán héj. Sokszor azonban a páciens önmagának nem tudja megítélni, hogy fennáll e az esztétikai probléma mellett harapási eltérés is, ezért is kell a fogorvosi vizsgálat a kezelési terv kialakításához.
A levelében említett megoldást, hogy a fogakat formai probléma miatt ki kellene húzni és fogpótlással, akár fogbeültetéssel helyettesíteni – nem tartozik a javasolt kezelések közé, hiszen a cél az esztétikai korrekció mellett mindig az, hogy a beavatkozás minél kevesebb terheléssel járjon és a lehető legtöbb foganyag megőrzése mellett történjen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése