Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. május 31., hétfő

Ínygyulladás az implantátum körül

"2007-ben egy baleset következtében sajnos néhány fogamat elvesztettem, és implantátummal lettek pótolva. Sajnos elég érzékeny azokon a részeken az ínyem, nem fáj, de gyakran vérzik, fogmosáskor szinte mindig, de gyakran előfordul az is, hogy észre sem veszem azt, hogy elkezd vérezni (napközben, éjszaka alvás közben is). Szeretném kérni doktornőt segítségét, hogy milyen ínyerősítőt javasol?"

Sajnos látatlanban csak tippelni tudok, de ha kifejezetten az implantátumok körül van ínygyulladás, azt periimplantitis nek nevezik és fontos lenne, ha kezelőorvosához fordulna vele, aki el tudná dönteni, hogy mi lehet gyulladás oka.

Ez lehet egy egyszerű ínygyulladás, de mélyebb probléma is, melynek kivizsgálása mindenképp javasolt. Az orvos valószínűleg panoráma röntgent készít az implantátumokról, így látszódni fog, hogy a csont magassága változott e, ha igen mennyit, alakult e ki az implantátumok körül ínytasak, mi okozza a gyulladást és a következményes ínyvérzést.

Ínygyulladás csökkentésére ajánlható az Aperisan gel, ez gyógynövény tartalmú, zsázsakivonatot tartalmaz, illetve a Gengigel gél, mely hialuronsavat tartalmaz. Azonban egyik készítmény sem lesz abban az esetben hatékony, ha a valódi okot nem kezelik.

Ezek a készítmények segítenek a gyulladás leküzdésében, a fogorvos kiegészítő kezelésként javasolhatja a használatukat, de a valódi kezelés az ok megszüntetésével kezdődik, így önmagukban, fogorvosi vizsgálat és ajánlás nélkül alkalmazásukat nem javaslom.

2010. május 26., szerda

Beszűkült foghely pótlása

"20 éves vagyok, és sajnos komoly bajokkal küzdök. Kb. 4 éve történt hogy a jobb felső 6-os fogamat kihúzta a körzeti fogorvos, akin egyből láttam hogy nem érdekli hogy még meglehetne menteni a fogat. Mivel nem tudtam hogy mennyire fontos lenne megtartani a fogat bármi áron, nem is nagyon érdekelt csak mielőbb túl akartam lenni rajta. Ahhoz képest hogy szerinte "nem fog fájni" ,én inkább életem legnagyobb fájdalmát éreztem. Neki köszönhetem hogy azóta betegesen félek a fogorvostól. Teljesen elvagyok keseredve, mostanra már elmozdultak a fogaim is, mivel azt is elfelejtette megemlíteni a doktor úr hogy mielőbb pótoltassam, mert ez lesz a vége. A kérdésem az lenne hogy mit lehetne kezdeni ilyen helyzetben? Alig van hely a két fog között ahol a hiány van, tehát egy implantátum biztos nem férne el a két fog között. Tudom hogy előbb utóbb szembe kell néznem minden félelmemmel és tenni valamit ez ügyben, de egyenlőre nem vagyok olyan anyagi helyzetben sem ami ezt lehetőve tenné. Esetleg a fogászati hitel az ami szóba jöhetne, de erről sem tudok túlsok mindent.

Kérem válaszoljon nekem, nagyon sokat jelentene egy kis biztatás.

Várom a válaszát és előre is köszönöm."

Más területen ugyan, de jól ismerem, mikor jómagam nem kellő körüljárással vágtam bele valamibe (ehhez nem is kell olyan fiatalnak lenni mint Ön), ami aztán sajnos nem jól sült el, károm származott belőle és rettenetesen bántam, hogy miért nem voltam tudatosabb. Aztán saját káraimon és tapasztalataimon lassan megtanulom (szerintem ez élethosszig tartó tanulás…), hogy sem önmagam „butus” részének bántása, sem a külső körülményekre történő dühös hozzáállás nem segít, csak az, ha igyekszem minden alkalommal, az adott helyzetben megvizsgálni, hogy mi a legmegfelelőbb a számomra, hogyan a legbiztonságosabb, ehhez mikkel kell tisztába jönnöm, milyen információkat kell beszereznem, adott esetben ki a legmegfelelőbb ember akihez fordulhatok – természetesen lehetőségeim határain belül. Olyan is van, hogy egy kialakult helyzetet nincs mód megváltoztatni, talán ez a legnehezebb, elfogadni és mégis nyugodt lélekkel továbblépni. Ez nagyon nehéz, nagyon sok ön-odafigyelést és tudatosságot kíván és mindig születnek újabb és újabb „hibák”. Azért írom Önnek ezeket le, mert bátorítást kért, talán ad egy újabb nézőpontot, ami esetleg segíthet Önnek.

A fogászati kérdéssel kapcsolatban: leírása alapján nehéz vélemyényt mondani, hiszen ehhez röntgenfelvétel és szájvizsgálat kell, de ha a 6-os helye nagyon összeszűkült, akkor a fogpótlás elött nagy valószínűséggel elöbb fogszabályozással helyet kell biztosítani – esetleg a maradék rést eltüntetni. Az implantátum behelyezéséhez minimum 3,4 mm hely kell, ekkor be lehet helyezni egy 2,8 mm vastagságú, úgynevezett mini implantátumot, mely megtart egy koronát. A fogak méretétől függ, hogy ez így elegendő e, vagy szélesebb rés és vastagabb implantátum kell a megfelelő esztétikához. Ha kb. 6 mm rés van, akkor egy normál, 3,3 mm es implantátum is behelyezhető, így jobb esztétika várható. Szituációtól függően – meg kell vizsgálni a harapást és a hiány melletti fogakat – előfordulhat, hogy implantáció nélkül, csiszolás nélküli hidat is lehet készíteni. Ez akkor a „legjobb”, ha a hiány mögötti és elöttifogban esetleg tömés van, mert akkor ezeknek a töméseknek a helyére a fogkorona lecsiszolása nélkül lehet beragasztani a fogpótlást.

Mint látja, több lehetőség is van, mindenképp fogorvos szakember véleményét kell kérnie állapotfelmérés során, aki természetesen kikérheti majd fogszabályozó kolléga véleményét is.

A fogászati hitelekről: itt sajnos sok konkrét tudással nem rendelkezem, mivel az ilyen jellegű kérdéseket adminisztratív munkatársaim intézik. A legtöbb rendelőben elérhető fogászati hiteligénylés, nálunk a Medicredit nevű cég ad hitelt a pácienseknek egy bizonyos hitelbírálati procedúra alapján. Első lépés mindig a kezelési terv elkészítése, ennek alapján lehet aztán tovább indulni – vagy nem indulni, hiszen a kezelési terv még nem kötelez semmire, csak több információ birtokában lehet egy következő lépést meghozni.

2010. május 20., csütörtök

Állkapocsizületi problémák

"Van egy óriási fogászati problémám,amivel már több szakorvosnál is voltam,de volt aki egyszerűen csak annyit mondott,hogy ezzel nem tud mit kezdeni.Viszont az Én életem így nem teljes,és bevallom őszintén,hogy pszichés gondjaim-alvászavar-is voltak már,mert annyira bántott,hogy nem élhetem a megszokott kis életem,mint rég:-(Hogy miről is van szó?Megpróbálom röviden leírni: Úgy 5-6 évvel ezelőtt(te jó ég,már ennyi ideje)elmentem egy fogorvoshoz,mert a bal 1-es fogam már csúnya szürke volt,14 évvel előtte gyökérkezelték.A mellette levő is gyök.kezelt volt,valamint a bal,és jobb kettesek erősen befelé álltak,mindez megspécizve egy jó erős mélyharapással.De amúgy a kettesek teljesen egészségesek voltak:(A doki mondta,hogy gyönyörű új mosolyt tud nekem varázsolni,ha lecsiszolja az első 4 fogam,és egy szép porcelán koronát kapok.Én belementem.Mindig is zavartak a befelé álló fogaim,és ekkor már 28 évesen "öregnek"éreztem magam a fogszabályozáshoz. Attól a naptól kezdve,hogy feltették a koronát,egy pokol az életem:(Először még beszélni is alig tudtam,most is selypítek.De ez lenne a legkevesebb.Nem tudok normálisan rágni,érzem,hogy sokkal nagyobb darabokban nyelem le az ételt,mint előtte.Érzem,hogy hátul nem is érnek össze a fogaim.Kb 1 év mulva harapásemelőt kellett csináltatnom,mert állandóan elharapdáltam éjjel a pofim,valamint nagyon fájt az állkapcsom.De ezt Budapesten csinálták már,a Király utcában-mert oda küldött Kaposvárról egy orvos-,és a doktornő még lecsiszolt az amúgy sem összeérintkező hátsó fogaimból egy-egy jó darabot.

Szóval már úgy 5 éve minden éjjel csak harapásemelővel tudok aludni,gyomorproblémáim vannak,nem is beszélve az idegiről,amit ez a helyzet hozott ki belőlem.

Csak annyit szeretnék Tőled kérdezni,hogy látsz valami megoldást a problémámra?

Észak-Írországban élek a családommal,már 2 éve.De szinte egész nyáron otthon vagyok a gyerekekkel,egy Kaposvár melletti községben."

Kedves L,

Megkaptam az első leveledet is, de naponta 6-8 blog kérdést kapok és sajnos nem megy gyorsabban mindre válaszolni.

Az állkapocsizületi problémák egy nagyon speciális témaköre a fogászatnak, úgy hívják, hogy gnatológia. Nagyon kevesen értenek hozzá Magyarországon, én 12 éve végeztem az egyetemen, akkor még nem is volt tananyag sem. Ma már bent van az oktatásban, de ez még mindig nagyon kevés.

A budapesti Semmelweis Egyetemen belül a Semmelweis Egészségügyi Kft. – nél vásároltak egy Arcus Digma nevű gépet, amely képes bemérni az állkapocs izületi fejecs és a rágósík kapcsolatát, megadva ezzel az optimális harapási magasságot amelyet a technikusnak a fogpótlás elkészítése során be kell tartania. Itt 2 fogorvos foglalkozik ezzel a témakörrel: Dr. Jász Máté és Dr. Schmidt Péter Elérhetőség megtalálható itt: http://www.semmelweiskft.hu/?pid=7

A mi rendelőnkben talán idén nyáron lesz lehetőségünk ennek a gépnek a beszerzésére. A témakör nagyon nehéz és izgalmas, épp a hétvégén voltunk egy továbbképzésen a témában és nyárig még több várható. Így közvetlen tudással én még nem segíthetek, de remélem az ajánlott orvosok segíteni fognak Neked. Amint meglesz a gép és a megfelelő tudás az alkalmazásához, rendelőnk weboldalán fent lesznek az információk arról, hogy milyen módon tudjuk majd alkalmazni ezt a diagnózisban és a terápiában az állkapocsizületi problémák kapcsán.

Én mindenképp azt javaslom, hogy keresd fel a fenti dokikat a nyáron a kialakult problémáddal kapcsolatban, ők biztosan tudnak majd segíteni. Ez a hely az egyetemen belül van ugyan, de magánrendelésük is van, így gondolom be lehet jutni külföldi állampolgárság esetén is, az áraikat sajnos nem tudom.

Bízom benne, hogy megtalálod a legmegfelelőbb megoldást!

Köszönöm a tanácsod,és mindenképpen felkeresem valamelyik orvost,akit ajánlottál.De azért persze figyelemmel kísérem a Ti portálotokat is,és ha már nálatok is lesz ilyen féle vizsgálat,mindenképpen megkereslek.

Köszönöm,hogy vagy nekünk,még a napom is sokkal szebb lett,hogy megkaptam a leveled:)

Üdvözlettel:Livi

2010. május 18., kedd

Milyen implantátumot válasszak fogbeültetés esetén?

"Nyáron kislányom kifejelte bal felsõ 1-es fogam, melyrõl utóbb kiderült, hogy felszívódott a gyökere, ezért is esett ki valószínûleg az ütés hatására. Mivel állapotos voltam második gyermekemmel, ezért a kezelést nem lehetett megkezdeni, de mindenképpen implantátumot szeretnék, mivel nem szeretném lecsiszoltatni fogaimat. Kérdés, hogy milyen anyagok, technikák vannak, mert kezdek elveszni az információk között.
Természetesen, mivel egy elég fontos fogról van szó, esztétikus és hosszútávú megoldást keresek, amennyire ez lehetséges még normális árakon, bár amennyire látom ez naiv elképzelés.
Melyek a ma rendelkezésre álló lehetõ legszebb és legtermészetesebb anyagok? Mivel még fiatal vagyok, nem szeretném, ha egész életemben valami félmegoldást kelljen nézegetnem és persze használnom. elképesztõ árakat is hallok, melyekrõl azt beszélik, hogy a felépítmény anyaga okozza a nagy eltéréseket.
Kérem adjon tanácsot milyen típusú, anyagú megoldást válasszak?"

Az első fontos megérteni, hogy az implantátumos fogpótlás lényegében 3 részből áll:

1. Implantátum csavar – ez kerül a csontba

2. Implantátum felépítmény – ez az összekötő elem, már benyúlik a szjüregbe, alsó része az implantátum csavar belsejében rögzül

3. korona – ez kerül az implantátum felépítményre, ugyanolyan módon, ahogy egy igazi fogra kerül a korona

Az implantátum csavar anyaga – elsősorban titán, de vannak már cirkonium implantátumok is. Ez az anyag csak a csontban van, belőle a szájüregbe semmi nem látszódik ki, tehát itt a csontszínű (inkább márványszínű) cirkon csavarnak szerintem nincs jelentősége. Az ára nagyon magas, egyrészt a technológia miatt, másrészt mert elég új dolog, csak pár éve van a piacon, így nincs még elegendő tapasztalat az alkalmazásával kapcsolatban (szemben a titán csavarokkal, melyek már kipróbált, tapasztalt darabok).

A márkákról – több száz különféle implantátum márka van már a piacon, az árak rendkívül változatosak. Vannak silányabb anyagok és nagy nevű, kipróbált márkák. Az implantológus választja ki, hogy neki melyik a szimpatikus. Minden implantátum rendszerhez saját becsavaró tálcakészlet tarozik, melyet több millióért kell megvenni, általában az adott implantológus 2-3 különféle árkategóriájú rendszert vesz meg, melyeket a legjobbnak tartja. Nálunk például az egyik kategória a magyar DenTi, mely kiváló minőségű, kipróbált rendszer, de mégsem svéd, így az ára is kedvezőbb. A másik a Replace rendszere, ez a Brönemark cég implantátuma, mely elsőként jelent meg a fogászati implantátumaival a piacon, kiváló minőségű, megbízható, kipróbált jól ismert márka. Ugyancsak kiváló minőségű az Astra, Semados, Ankylos, Camlog stb. A döntés nem könnyű, talán az a legfontosabb, hogy az orvosában bízzon, aki a megfelelő márkát fogja javasolni Önnek.

Felépítmény: itt is van titán és cirkon. Ez az a rész ami az íny alól előbukkan, tehát ennek már fontos lehet, hogy milyen a színe. Fontos, hogy az íny visszahúzódásával vagy elvékonyodásával mire számíthatunk. Ha elegendően vastag a csont és az íny akkor a titán felépítménnyel is tökéletes esztétikájú pótlást lehet készíteni, számtalan példa van erre. Van azonban olyan szituáció, mikor megfelelőbb és biztosabb esztétikára lehet számítani cirkon felépítménnyel. Ennek ára jóval drágább mint a titáné és márkánként itt is van eltérés. A felépítmény egyébként később még cserélhető, ez csavarosan rögzül az implantátum csavarba, erre csavarozással, vagy ragasztásal rögzül végül a korona – ez márka függő.

Korona: esztétikában a világelső a Procera cég cirkonkoronája. Ennek ára nagyon magas, mivel a fogtechnikai elkészítésének is nagyon magas az ára, viszont kiváló minőségű és esztétikájú fogpótlás.

Választható olcsóbb cirkonkorona is, előfordul, hogy nem lehet a különbséget észrevenni, itt szerintem a legfontosabb, hogy milyen a fogtechnikus, illetve milyen az orvos-technikus kapcsolata. Megint az a fontos – ha bízik az orvosában, ő azt a koronatípust fogja javasolni, amelyik Önnek a legmegfelelőbb.

Ha felépítménynek nem cirkont, hanem hagyományos titánt választ, akkor felesleges cirkonkoronát választani, ebben az esetben hagyományos fémkerámia korona megfelelő, ez esztétikai szempontból elmarad a cirkon kerámia koronáktól.

A fogbeültetés lépéseiről itt talál több információt.

Proceráról, Nobel biocare márkáról bővebben itt:

http://www.dentalplus.hu/hu/fogpotlas.html

2010. május 7., péntek

Sebgyógyulás foghúzás után antibiotikummal vagy anélkül

"Olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy a mai nap sajnos ki kellett húzni a fogamat mivel letört és nem volt más választás. Az orvos azt tanácsolta hogy ne öblögessem. Az lenne a kérdésem, hogy ha pl eszek és bemegy véletlenül egy étel darab a helyére akkor azt hogyan szedjem ki onnan ha nem öblögethetek? Azt is javasolta a doktor, hogy szedjek antibiotikumot, de én nem igazán szeretnék, mert nem nagyon szoktam gyógyszert bevenni még ha nagyon fáj akkor se. Szeretném ha a szervezetem leküzdené és meggyógyítana. Ha nem szedem abból milyen baj alakulhat ki?"

Én ist azt tanácsolom, hogy ne öblögesse a sebet. A foghúzás után a sebben egy kis vérdugó kell kialakuljon, ebből lesz majd később a csont. Ha ezt öblögetéssel eltávolítja a foghely befertőződhet, ami sajnos elég kellemetlen és további kezelést igényel.

Foghúzás után érdemes az ellentétes oldalon enni, másnaptól a foghúzás mellett levő fogakat finoman már fogkefével meg lehet mosni. Ez és a nyál mosó funkciója elegendő szokott lenni a felszínesen megtapadó ételmaradék eltávolítására. Épp a kialakuló vérdugó miatt nem kell attól félni, hogy mélyen majd ételmaradék tömi el az üreget.

Amennyiben fogorvosa antibiotikumot írt fel az Ön számára annak nyomós oka van. Hogy ezt elhagyhatja e vagy sem én sajnos nem tudom megválaszolni, hiszen nem ismerem Ön esetét részletesen. Rutinszerűen nem ad a fogorvos antibiotikumot foghúzás után, csak abban az esetben, ha úgy véli, a szervezet immunképessége nem lesz elegendő az ott kialakult gyulladás leküzdésére és plusz támogatásra van szükség. Ezzel a komoly fájdalom és a gyulladásos szövödmények elkerülése a célja.

Ha Ön úgy érzi, gyógyulása antibiotikum nélkül is megfelelő, ez természetesen lehetséges és nagyon jó ha így van. Az antibiotikum mindamellett, hogy segít, komoly megterhelés a szervezetre, így ha nem muszáj az ember nem szívesen szedi be, ez érthető. Ezt a lehetőséget azonban mindenképp beszélje meg a fogorvossal, ne kísérletezzen! Az orvos mindig mérlegeli az esetleges gyógyszer mellékhatások és a szóba jöhető szövődmények arányát és ezek figyelembevételével dönt egy gyógyszer alkalmazása mellett.

"Kedves Doktornő!
Köszönöm gyors válaszát!
Sajnos az én kezelőorvosom csak hétfőn lesz elérhető, ezért gondoltam az Ön segítségére.
Már csak az lenne a kérdésem, hogy ha nem szedem be az antibiotikumot és esetleg kialakul valami ez okból, akkor annak milyen tünetei lehetnek? A duzzanat már 1 nap után felére csökkent és a fájdalom is jelentősen csökkent. Lehetséges hogy ezek után rosszabbodik a helyzet? Tehát azt szeretném tudni, hogy ha esetleg elfertőződött akkor javulna e ilyen formában a seb. Van e valamilyen egyértelmű tünet ha el lenne fertőződve?"

Azóta valószínűleg kérdései már tárgytalanok, de a fertőződésnek jele a gyulladás, ami fájdalommal, duzzanattal, vörös színnel és akár lázzal jár. Ha úgy érzi, hogy a sebe egyre kevésbé fáj, egyre kevésbé duzzadt és nincs vele semmi probléma – akkor nincs vele semmi probléma J. Ha gond van, az a foghúzás után nagyon hamar jelentkezik, nem napokkal később.

A pozitív, önmagunkat gyógyítani kívánó hozzáállás rendkívül fontos, én is bízom ebben az erőben, de látatlanban senkinek nem mondható meg, hogy szedjen e antibiotikumot vagy sem, ez mindig a kezelőorvos felelőssége. Van amikor igenis kell, egy komoly fertőzés, gyulladás esetén fontos segítség, de van olyan mikor a szervezet ellenállóképessége és gyógyító ereje elegendő.

Gyors gyógyulást kívánok,


"Köszönöm kedvességét és válaszát, igen már konzultáltam az orvosommal!"

2010. május 6., csütörtök

Érdemes e gyökérkezelni egy bölcsességfogat?

"Érdemes lehet gyökérkezeltetni a bölcsességfogat? Milyen szövődményei lehetnek egy gyökérkezelésnek? Maximum meddig őrizhető meg egy gyökérkezelt fog"

Ha egy jól funkcionáló, értékesnek tartott fogról van szó, mely a rágósíkban van és van az ellenkező oldalon párja, megfelelően hozzá lehet férni ahhoz, hogy korrektül el lehessen látni, és a páciens is szeretné a gyökérkezelést, akkor meg lehet próbálni. A bölcsességfogak gyökérzetének nagyon nagy arányban vannak olyan anatómiai eltérései, amelyek megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a gyökérkezelést, ezért ezt a bölcsességfogak gyökérkezelésébe csak akkor vágnak bele az orvosok, ha nagyon fontos fogról van szó – pl utolsó pillérfog egy hídpótlás megtartásához és a kivehető fogpótlás elkerülése miatt az orvos megpróbálja megmenteni a 8-ast. Az, hogy a röntgenen nem látszik a gyökér görbének, sajnos még nem jelenti azt, hogy belül a gyökércsatornák is egyszerűen feltárhatóak. Szövődmény: nem sikerül a csatornákat teljesen feltárni, bacik maradnak bent, gócos gyulladás alakul ki a gyökércsúcson és ki kell húzni. A ráfordított idő, energia és pénz nincs túl jó arányban a sikerességet tekintve egy bölcsességfog esetén, ezért nem szokták a fogorvosok mindenáron javasolni a megmentését. Én is fogmegmentő párti vagyok, de csináltam még kezdő koromban olyat, hogy egy bölcsességfogat hónapokig gyógyszereztem, mert már gócos volt, majd végül ki kellett húzni, mert egyszerűen nem volt hajlandó gyógyulni, valamilyen olyan rejtett csatornája volt amit képtelen voltam feltárni. Igaz olyan is volt, hogy sikerült megmenteni és azóta is köszöni szépen jól van a fog. Ha az én fogam lenne én is biztos meg szeretném menteni, és vállalnám a kockázatot, hogy esetleg nem sikerül, de tudni kell hogy ez többszöri üléssel jár a fogorvosnál ráadásul nem kevés pénzbe kerül. Ezt csak Ön tudja mérlegelni, hogy bevállalja e vagy sem.

Megőrizhetőség: csak egy átlagadatot találtam, a gyökérkezelt fogak 25%-a 3 éven belül elvesztésre kerül – azaz nem sikeres. Ez régi adat, azóta van lézer, meg gyökércsatorna bemérő, tehát szerintem a számok jobbak, de nincs statisztikám. A bölcsességfog biztos hogy rontja mint javítja a statisztikát a nehéz feltárhatósága miatt. A legöregebbi gyökérkezelt fog amiről tudok, az 42 éve van a szájban és semmi baja. Ez azért ritka…

2010. május 5., szerda

Hány fogat lehet pótolni a híddal?

"Azt szeretném kérdezni, hogy van-e maximum fogszám, amit híddal lehet pótolni?

Az orvosom azt mondja, hogy túl nagy a távolság a két szélső fog között (3-4 fognyi) és ezért mindenképpen szükséges legalább egy implantátum behelyezése."

Igen van ilyen, ezt a statika szabja meg. Nem lehet akármennyi fogat pótolni egy híddal. Fellép a rágáskor forgatónyomaték, mely terheli a pillérfogakat, a hidat pedig mindig úgy kell elkészíteni, hogy az ne károsítsa a fogakat, azaz ezek ne terhelődjenek túl.

Másrészt a váz anyaga, mely lehet fémváz vagy fémmentes cironváz, nem bír el korlátlan mennyiségű áthidalást. Ha statikailag nincs jól megtervezve, akkor a híd elég hamar eltörik a rágóerő hatására ott ahol a leggyengébb. Még a legerősebb szakítószilárdságú fém sem és cirkon sem bír akármennyi terhelést.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy saját fogat implantátummal nem szabad összekötni. Ez két teljesen eltérő rendszer, a saját fogaink nem becsontosodva vannak az állcsontban, hanem rostok ezrei által finoman függeszkednek a fogágyban. Ezzel szemben az implantátum csontosan rögzül az állkapocsban. Két egészen más dinamikájú rendszer, ezeket összekötni nem szabad. Így nem tudom, hogy mi az Ön pontos státusza és mely fogakat kell majd pótolni, de előfordulhat, hogy 1 db implantátum nem elegendő.

2010. május 4., kedd

Fogászati kérdések bölcsességfogról, gyökérkezelésről

"Kérem válaszoljon pár kérdésemre. A bölcsességfogat, (bal oldalon fent leghátul) ha kilyukadt akkor ki kell húzni? Úgy tudom azért mert nehéz hozzáférni, inkább kihúzzák. Ez igaz? Létezik olyan fogorvos aki be tudja tömni? Érdemes? Valószínû gyökérkezelni is kéne, mert elég nagy rajta a lyuk.. A húzástól félek, mert nincsenek jó emlékeim.. Az Ultracain adrenalinos érzéstelenítõ általában van mindenhol? Mivel magyarázható, h. nem nõttek ki a felsõ kettes fogaim? Gyakori az ilyesmi? Így a 4 bölcsességfoggal (kinõttek már) 30 db. van csak."

Igyekszem pontokban válaszolni, így átláthatóbb lesz:
1. A bölcsességfogat, (bal oldalon fent leghátul) ha kilyukadt akkor ki kell húzni?
Úgy tudom azért mert nehéz hozzáférni, inkább kihúzzák. Ez igaz?
Létezik olyan fogorvos aki be tudja tömni? Érdemes?
Erre a válasz az adott bölcsességfog függvényében más és más. Van akinek teljesen jól hozzáférhető e foga, ezért tökéletesen ugyanúgy tömhető, mint egy másik rágófog. Bizonyos esetkben azonban helyszűke miatt a bölcsességfog rendkívüli rendellenességekre képes, elforog vagy dőlten nő az eredeti pozíciójához képest. Amennyiben nem lehet hozzáférni, akkor sajnos nem lehet megtömni sem. Az biztos, hogy egy rosszul elkészített tömés később sokkal komolyabb problémákat okozhat. Ha egy bölcsességfog ennyire hozzáférhetetlen akkor általában rendellenes helyzetű, azaz a normál rágófunkcióban nincs szerepe – ez is a foghúzás mellett szól. Természetesen sokszor van olyan eset is, hogy nehéz ugyan hozzáférni egy foghoz, de nem lehetetlen – csak nehéz. Ha van esély arra, hogy a turbina feje odafér a foghoz és tökéletesen ki lehet tisztítani (ehhez megfelelő rálátásnak kell lennie, legalább tükörből, hogy ellenőrizni lehessen az üreg alját), majd megfelelően ki lehet szárítani, akkor biztonsággal megtömhető. Az más kérdés, hogy ha nincs rágófunkcióban akkor érdemes e, de ez is változik esetenként.


2. Valószínû gyökérkezelni is kéne, mert elég nagy rajta a lyuk..
Erre a kérdésre lényegében ugyanaz a válasz mint az elsőre – a hozzáférhetőség szempontjából. A gyökérkezelés azonban egy klasszisokkal nehezebb és összetettebb feladat, mint egy tömés. Itt a bölcsességfogak esetén a gyökerek anatómiai rendellenessége meglehetősn gyakori, így bölcsességfog gyökérkezelésébe tényleg csak akkor kezd bele az ember, ha van értelme – rágófunkcióban levő, hasznos és fontos fog esetén.


3. Az Ultracain adrenalinos érzéstelenítõ általában van mindenhol?
Ezt nem tudom, mert ritkán járok más kollégák rendelőjében. Az viszont biztos, hogy az ultracain jóval drágább érzéstelenítő gyógyszer, mint a lidocain, ezért lehet, hogy nem mindenki használja rutinszerűen, de erről semmilyen információval nem rendelkezem.


4. Mivel magyarázható, h. nem nõttek ki a felsõ kettes fogaim? Gyakori az ilyesmi?
Így a 4 bölcsességfoggal (kinõttek már) 30 db. van csak.
Egy panoráma röntgenfelvétel segítségével könnyen megállapítható, hogy miért hiányoznak a kettesek. Lehetséges, hogy a gyökerek megvannak, csak mélyen fent a csontban, valami akadályozta a kibújásukat. Ez a kettesek esetén ritkán fordul elő, ez inkább a 3-as, azaz a szemfogak hiánya esetén gyakori. Jellemzőbb az úgynevezett „atavisztikus jelenség” Ez annyit jelent, hogy az ember evolúciós fejlődése során megfigyelhető tendencia, hogy minden fogcsoport utolsó tagja (azaz frontfogak esetén a kettes, kisőrlő fogak esetén az ötös, nagyőrlő fogak esetén a nyolcas) hajlamos arra, hogy ne rendelkezzen maradó fogcsírával. Nekem például nincs egy darab maradó nyolcas (bölcsességfog) csírám sem, ez esetemben szerencse, mert nem is lenne helye. A kettes, vagy az ötös csírahiány ugyanilyen fejlődési jelenség, csak kellemetlenebb esztétikai következményei vannak. Láttam olyan pácienst, akinek minden kettese, ötöse és nyolcasa hiányzott – nem azért mert kihúzták, sosem volt csírája. Ez 12 foggal kevesebbet jelentett, ami nagyon komoly esztétikai probláémát okozott.