Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. augusztus 2., kedd

Fogfájás tömés után

"Kedves doktornő.Ma voltam tömetni a fogam fehér töméssel.Azòta kisebb nagyobb kihagyással fáj éjszaka kisebb nagyobb kihagyással jobban.A hidegre nagyon érzékeny de csak pár pillanatig a folyadék eltávozása után.Viszont harapásra cseppet sem fáj!!Ez ideiglenes vagy gyökérkezelés gyanus???Várom válaszát!Köszönöm! "

Kedves Névtelen,

A panaszok a fogideg irritációját mutatják. Kb. 50-50 % az esélye, hogy gyökérkezelni kell e vagy sem. Ilyen esetben segíthet, ha mihamarabb a fehér tömés eltávolításra kerül, majd a helyére gyógyszeres tömést helyz az orvos. Vannak olyan ideiglenes gyógyszeres tömések, melyek képesek a fogideg megnyugtatására, amennyiben a folyamat egy kritikus határon még nem lendült túl. Ezt a határt meghatározni nem lehet, mindenesetre ha a folyamat tovább haladt, akkor gyökérkezelés jöhet csak szóba.
Tömés utáni fogfájás esetén mit tehet a fogorvos?

Ha a folyamatot a gyógyszeres ideiglenes töméssel sikerült megállítani, akkor ez a jótékony tömés (érdekes szegfűolaj illatú, van aki szereti van aki ki nem állhatja, mert olyan erősen "fogorvos" szagú) akár hetekre pár hónapra is benn maradhat, majd újra meg lehet próbálni a végleges tömést. Ilyenkor az új tömés alá a fogorvos nagyon vastag alábélelést helyez, a legtöbbször a tömés után megint kialakulhat hidegre érzékenység, de ez már aránylag hamar elmúlik.

28 megjegyzés:

  1. Kedves doktornő!
    Egy hete tömték a fogam fehér töméssel!
    Azzel kezdődött ,hogy mest kiment az érzéstelenítés ,majd beleőrültem a fájdalomba!
    A doki adott gyógyszert ez el is múlt,de.....
    Ahová az injekciót adta leghátra azóta alig birok rágni,és kitátani a szám mert olyan mintha az állkapocs felső része mellécsúszna az az alsónak és mint az áramütés a fülemig sugároz!
    Ez hogyan lehetséges és hogy lehet ennek véget vetni,mert nagyon szeretnék már egy jót enni és nem csak nyammogni !
    Köszönöm
    Böbe

    VálaszTörlés
  2. Kedves Böbe,

    Az alsó vezetéses érzéstelenítésnél előfordul, hogy a tű elér egy eret, vénát. Ha az ér elpattan, ödéma és vérömleny keletkezik az érzékeny szövetek között. Ez a duzzanat nyomja a rágóizmokat, izületet, fájdalmat, feszültséget okoz a területen. Jellemzője a szájnyitási korlátozottság is a rágóizmok feszültsége miatt.
    Terápiája egyrészt a türelem, a vérömleny kb. 3 hét alatt szívódik fel teljesen. A felszívódást lehet segíteni Rutascorbin nevű vény nélkül kapható gyógyszerrel. Homeopátiás szerből a Hypericum C30 szer illetve Arnika C30 javasolt, de ezek pontos szedéséhez orvosi konzultáció szükséges.
    Mielöbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Doktornő! Bölcsességfogamat tömték 3hete azóta érzékeny a hidegre.Az orvosom azt mondta várjak még megnyugodhat, ha nem ki kell húzni.Meddig várjak?Talán már jobb (a csapvíz már nem hideg neki) Gabi

    VálaszTörlés
  4. Kedves doktornő! Bölcsességfogamat tömték 4hete, azóta érzékeny a hidegre. Az orvosom azt mondta várjak még megnyugodhat,ha nem ki kell húzni mert nagy lyuk volt rajta. Talán már jobb (a csapvíz már nem olyan hideg a fogamnak ,és csak 5-6másodpercig érzem hogy fáj). Meddig várjak? Köszönöm Gabi.

    VálaszTörlés
  5. Dr. Pattogató Rita2011. augusztus 25. 17:07

    Kedves Gabi, A csökkenő érzékenység jó jel! Nagy szuvasodás esetén ahhoz, hogy a fogorvos a mélyebb területekről is el tudja távolítani a szuvas, fertőzött dentint, sokszor nagyon meg kell közelítse a fogideget. Ennek a területnek a regenerálódása nagyon sok ideig eltart, ugyanis egy úgynevezett ingerdentin nevű kemény anyagnak kell kiépülnie a tömés alatt, mely jobban megvédi az ideget a külső hőmérsékleti és egyéb hatásoktól. Úgy is elképzelhető, hogy az ideg húzódik vissza a fogtömés alól. A folyamat lassú és fokozatos.
    Ha azt kezdené érezni, hogy az érzékenység hidegre nő, esetleg a fog ráharapásra érzékennyé válik, vagy melegre érzi a fájdalmat, akkor kell ismét fogorvoshoz fordulni, mert akkor ezek a tünetek azt jelezhetik, hogy a fog elhalás felé közeledik. A hidegérzékenység mindig azt jelzi, hogy a fog él, csak a megbolygatottság miatt még nincs nyugalmi állapotban, türelmet kér!
    Mielöbbi gyógyulást kívánok, Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  6. Kedves doktornő.Köszönöm az előző válaszát.A fájdalon még mindig nem csökkent a fogamban de nem is nőtt,egy pár napja viszont rossz a szám íze, és amikor az mellől a fogam mellől a fog mellől húzom ki a fogselymet nagyon büdösnek érzem. Nem látok rajta kívülről semmit,az ínyem nen piros vagy duzzad.Köszönöm ezt az oldalt sok értékes információt találtam rajta. Gabi

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabi, a kellemetlen szagos semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni. Lehet, hogy csak egy nehezen hozzáférhető területről van szó, így muszáj többször tisztítani, a fogselyem mellett esetleg interdentális kefét is használni. Azonban más is lehet a baj - pl. elálló tömésszél, ahol a lepedék, így a bacik jobban fel tudnak gyűlni. Ezért javasolt, hogy a panasszal keresse fel fogorvosát, hogy megvizsgálhassa és szükség esetén kezelhesse az adott területet. Minden jót kívánok, Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  8. Kedves doktorno!! 4 napja voltam fororvosna hogy betomte a fogamat azota ha hideg fojadekot iszok nagyon faj de csak egy par pilanatig. Ez el fog mulni idove? Vagy ha nem mit tegyek?? koszinom a valaszat elore is.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Névtelen,

    A hideg érzékenység, ami utána elmúlik, egyelőre jó jel. Valószínűleg mély volt a szuvasodás ezért mély tömést kellett készíteni. A fog azonban él, ezt jelzi a hidegre múló fájdalom. Ennek elvileg pár napon, esetleg egy két héten belül el kell múlnia. Ha nem így történik, illetve melegre, ráharapásra elkezd fájni, mindenképp forduljon fogorvoshoz, mert az a fogbél esetleges elhalását jelezheti, melyet gyökérkezeléssel kell kezelni.
    Mielőbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Doktorno,
      Nekem is fogfájdalommal kapcsolatos panaszom van, smivel látva hogy ön nagyon segítőkészen válaszol a kérdésekre, gondoltam énis informálódok még mielőtt visszamegyek a fogorvoshoz.
      Hat napja voltam fogorvosnál.az egyik fogam(fenti kisörlő)t megbontotta a fogorvos..mivel szerinte szuvasodás indult el(a korábbi tömés alatt)- azelőtt egyáltalán nem éreztem fájdalmat- eléggé mélyen kifurta a fogat..(mintha egy gyökérkezelésnek készítené a helyet..)és amint a tükörben láttam,a fog belső részén mintha hagyott volna egy kicsike pontot(ami nagyon halvány szinben tért el a belső fogszíntől)..amit nem távolitott el,hanem elkezdett a fog betöméséhez...(ez mar nekem akkor is gyanus volt, viszont nem szólltam semmit-máskülönben nagyon perfekcionalista vagyok,ezt főleg a korábbi fogszabályzós éveknek köszönhetem-mivel gondoltam,hogy talán mivel talán a fogbél természetes színe)..a lényeg az,hogy azóte enyhe fájdalmat érzek-ami főleg akkor jön elő ha meleg ételt eszek… . Az első számu gyanum az,hogy az orvos szandekosan nem takaritotta ki a fogat..mivel aztán majd gyökértömetni kell..ami itt németországban önköltséges-mivel nem fizeti a biztositoház-és ezzel ujabb bevételhez juttatom majd… ami itt egy halom pénz. Érdekelne hogy önnek mi a véleménye ezzel kapcsolatban:
      -A fogbél színe tényleg egy árnyalattal sötétebb?? Ha valamit nem tisztitott ki akkor,az kihatással lehet az ideg elhalásra..annak ellenére,hogy tömés előtt fertőtlenítette…
      - Vagy az elhalófélben levő ideg színe volt?! (bár ez kétlem,mivel akkor korábban fájt volna)
      -Illetve ez esetben természetes a melegre érzékeny fájás?! Idővel elmulik?
      - Ha visszamegyek(mivel itt van a munkára több hónapos garancia), és kérem hogy jobban takaritsa ki..azzal nem fokozódna az esélye annak,hogy gyökérkezelésre kerüljön sor?!
      -Várjak még vele?
      Előre is köszönöm válaszát…őszintén hihetetlen számomra,hogy Ön ilyen módon is segíti azokat akiknek kérdéseik vannak… ez számomra nagy érték! Ezennel gratulálok Önnek és előre is köszönöm válaszát!!
      Üdv.Valentin.

      Törlés
    2. Kedves Valentin,

      Köszönöm kedves szavait, örülök, hogy értékes információkat talál az oldalon.

      Mint a magamról írt kis megjegyzésben is írtam, nem vagyok orvosszakértő, így más fogorvos kolléga munkájáról véleményt mondani nem tudok. Minden olvasót és a saját Pácienseimet is arra biztatom, hogy kommunikáljanak a fogorvossal, kérdezzenek, osszák meg esetleges kételyeiket, adják meg a lehetőséget az orvosnak is hogy válaszoljon.

      A fogideg színe a fogon nem üt át. Normál esetben ez piros, hiszen ez lényegében egy ér-ideg képlet, ami a fog belsejében, annak hossztengelyében a közepén található. Az elhalt fogbél fehér vagy szürke, de semmiképp nem látható ha a fogra ránézünk, az abba fúrt kavitás mélyén található.

      A szuvas zománc hófehér színű, míg a szuvas dentin puha, szinte kenhető sárgás barnás. Ha egy szuvasodás régóta fennáll a szuvasodás mélyén a fogbél óvni próbálja magát, így egy úgynevezett ingerdentin nevű anyag kezd termelődni. Az ingerdentin sötétebb színű, kemény szövet, melyet nem kell eltávolítani. Sokszor ez az anyag menti meg a fogat a gyökérkezeléstől.

      Sok esetben egy kicsi bejárati réssel rendelkező szuvasodás alatt a mélyben hatalmas barlang található, benne szétesett puha dentinnel. Ezt kitakarítva a fúró hamar eléri az idegkamra tetejét, és ha a szuvasodás már ezt is érintette, nehéz elkerülni a gyökérkezelést.

      Van olyan eset is, hogy egy fog teljesen fájdalommentes módon hal el, esetleg ritkán, nem túl erősen (hidegre édesre való fájdalommal jelez), és kívülről a laikus számára semmi nem látható, míg a mélyben a folyamat alattomosan terjed. Ezért javasoljuk a félévenkénti szűrővizsgálatot és ha lehet a panoráma röntgenfelvétel időnkénti elvégzését, mert ebben az esetben az ilyen folyamatok még időben felfedezhetőek és a folyamat megállítható egy egyszerű töméssel még a fog elhalása előtt.

      Én mindenképp azt javaslom, forduljon mihamarabb fogorvosához. Amennyiben van rá módja, próbálja vele megosztani kételyeit, hiszen bizalom nélkül sem gyógyulni, sem gyógyítani nem lehetséges, így elsősorban ezen a területen kellene változást elérni. Ezután már jobban el fogják tudni dönteni, hogy mi legyen a következő lépés.

      Minden jót kívánok,
      Dr. Pattogató Rita

      Törlés
  10. Tisztelt Doktornő !
    Tegnap délután fogfájás miatt fordultam fogorvoshoz. Miután a doktornő megvizsgált, fúrt és tömött, valamint fogkövet távolított el. Sajnos a fogfájás azóta is fennáll, mi lehet a probléma ? Nem fáj folyamatosan, csak esténként, de akkor nagyon.
    Válaszát előre is köszönöm
    Tamás

    VálaszTörlés
  11. Kedves Tamás,

    Ha a szuvasodás nagyon mély volt, előfordulhat, hogy egyszerű töméssel a folyamatot már nem lehet megállítani. Ha a baktériumok vagy azok toxinjai már eljutottak a fogbélig (erek és idegek a fog belsejében) akkor sajnos a szuvas részek eltávolítása ellenére a folyamat tovább folytatódik a fogbél gyulladás irányába. Az esti fájdalom is a fogbél gyulladásra jellemző, ez pedig a gyökérkezelés lehetőségét veti fel.

    Panasz esetén mindenképp javasolt felkeresni fogorvosát!

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  12. Tisztelt Doktornő!

    Ez év januárjában tömték a bal felső 7-es fogamat. Rágni nem tudok vele azóta sem, mert rágásra enyhén fáj. Kérdeztem az orvost a kezelés után egy héttel hogy mi a helyzet a foggal. Azt mondta hogy ha nem nyugszik meg akkor gyökérkezelni kell. Kérdeztem hogy nincs-e más megoldás a gyökérkezelésen kívül, például a gyógytömés mire azt a választ adta hogy hogy minek bolygassuk újra a fogat. Az Ön válaszaiból azt veszem ki hogy az esztétikus tömést kiszedése és gyógytömést behelyezése igenis megoldás lehetett volna. Mit gondol az én 3 hónapja tömött fogamnál segíthet még ha kiszedik az esztétikus tömést? Van valami jele annak ha ez a fog már elhalt?

    Attila

    VálaszTörlés
  13. Kedves Attila,

    Sajnos nincsenek ennyire egyértelmű kategóriák, illetve ami az egyik esetben működik, lehet, hogy a másik esetben nem. Az orvos a szuvas fog feltárása után azt kitisztítja, de ahhoz a fogbél mikroszkópos vizsgálata kellene , hogy ekkor már meg lehessen állapítani, hogy a baktériumok, illetve ezek toxinjai bejutottak e a fogideg csatornába vagy sem.

    Ha nem egyértelmű a fogbél fertőzöttsége (ez mély szuvasodás esetén gyakori) akkor inkább a fogtömés mint a gyökérkezelés mellett dönt az orvos.

    Később, amennyiben a fog panaszos marad, megint több út mellett lehet dönteni: azonnali gyökérkezelés, várakozás, ami sokszor jogos, hiszen az ingerdentin hónapok alatt alakul ki az új tömés alatt, vagy megpróbálni a tömést eltávolítani és gyógytömést alkalmazni. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. A fog újbóli kifúrásával újra megpiszkáljuk a fogat, így lehet, hogy épp a gyógytömés behelyezésével mégis gyökérkezelést provokálunk egy olyan fognál, ahol ha vártunk volna, jobb eredményre jutottunk volna. Talán ezért javasolta orvosa, hogy várjanak.

    Az elhalt fogat nem mindig lehet azonnal kiszűrni, de felderítésére több módszer is van: pl. vitalitás vizsgálat, röntgen felvétel (csak 6 héttel később látható, amennyiben a folyamat a gyökércsúcson túl terjedt.)

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  14. Tisztelt doktornő!

    A kérdésem az lenne, hogy fájhat-e a fog gyökérkezelés, majd gyógyszeres gyökértömés után? 2 hete mentem el a fogorvoshoz, mert fájt a fogam a korona alatt! Kifúrta az orvos a koronát, majd elkezdte gyökérkezelni, 2 nap múlva kellett visszamenem! De mire hazaértem megint elkezdett fájni! 2 nap múlva visszamentem, közölte, hogy ad egy injekciót, mert valószínű, hogy görbe a gyökere, még fentebb fúr! Meg is történt, utána már szinte nem fájt! Most hogy visszamentem kitakarította, és gyógyszeres tömést tett bele, 1 hónap múlva kell visszamennem, hogy véglegesre cserélje a tömést! De azóta megint fáj, de már azt sem tudom melyik, mert nagyon érzékenyek! Kisugározhat a fájdalom a többi koronás fogamra? Mikor fog elmúlni? Milyen fájdalomcsillapítót szedjek, hogy ne fájjon? Köszönettel Csilla!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Csilla,

    Fájhat, bár valószínűleg már nem a foga fáj, hanem a fog gyökerét körülvevő érzékeny szövetek, ez a fájdalom lehet kisugárzó.

    Az elhalt fogból baktériumok és azok toxinjai áramlanak ki a gyökércsúcs körüli szövetekbe és ott gyulladást okoznak. A gyökérkezelés, fertőtlenítés, gyógyszeres kezelés célja a gyökércsatornában levő baktériumok elpusztítása, ezzel a gyökércsúcson túl kialakult gyulladás megszüntetése.

    Sok esetben a gyökércsatornákat nem sikerül azonnal teljes mértékig feltárni, illetve nem mindig elegendő egyszeri gyógyszerezés.

    Sajnos a régi koronán keresztül végzett gyökércsatorna feltárás nem a legoptimálisabb megoldás, a csatornákra nem lehet jól rálátni, így kitisztítani sem könnyű őket, a fertőtlenítést, majd résmentes lezárást, hogy a felülfertőződést elkerüljük, nem lehet megfelelően elvégezni ilyen körülmények között.

    Természetesen érthető, hogy a Páciensek a régi koronát, hidat szeretnék megtartani, de sok esetben az ilyen módon elvégzett gyökérkezelés a rossz feltételek miatt nem lesz sikeres.

    Minden fájdalom esetén javasolt, hogy forduljon kezelőorvosához, hiszen a tartós fájdalom nem segíti a gyógyulást, ezért ebben az esetben is ez tűnik a legjobb megoldásnak.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  16. Tisztelt doktornő!

    Tegnap betömték a bölcsességfogam! Az érzéstelenítő innyekció beadásánál egy ér elpattant. ( nem volt kellemes,az ájulás határán voltam!)
    A fogam rendben van,nem érzem érzékenynek,de az arcom nagyon meg van duzzadva és lila folt is van rajta...mint akit pofonvágtak...és fáj is!
    Mikor múlik el? Mivel enyhíthetem a tüneteket? Jövő héten nyarunk...szépen nézek ki...
    Köszönettel: Ancsa

    VálaszTörlés
  17. Kedves Ancsa!

    Egyrészt szeretném megnyugtatni, hogy az alsó érzéstelenítő beadásánál ez bárkinél előfordulhat, sőt elő is fordul, nagyon kellemetlen, de általában nem komoly probléma.

    Az alsó állkapocsideg mélyen van, így érzéstelenítéskor mélyen a szövetek közé kell beadni az oldatot, ahol erek hálózata található, az erek kikerülése nem mindig megoldható.

    Az érből ilyenkor bizonyos mennyiségű vér kerül a szövetek közé, ez duzzanatot, sötét színt, megkeményedést, fájdalmas illetve korlátozott szájnyitást okozhat.

    A tünetek a vér felszívódásával, eltűnésével együtt fokozatosan szűnnek majd.

    A Rutascorbin nevű gyógyszer, mely patikákban vény nélkül kapható, segíti a vérömleny felszívódását. Emellett segíthet a Homeopátiás Patikákban kapható Arnika C30 as homeopátiás szer is, a homeopátiás szer szedésének szabályairól mindenképp kérje ki a gyógyszerész kolléga tanácsát.

    Kellemes nyaralást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a segítséget,már elmultak a tünetek! :) egyébként felső fogról volt szó,bár ezt valóban nem írtam! :)

      Törlés
  18. Tisztelt Doktornő!

    1 hete kaptam esztétikus tömést maradó fogba, 3 napig nem fájt majd 3 nap után 3 napig fájt, most folyamatos nyomást érzek és nem tudok vele rágni.
    A doktornő azt mondta hogy a kezelés után 3 napig fájni fog, most vissza menjek vele vagy várjak még hátha csillapodik?

    P. Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila,

      Én az Ön helyében visszamennék a fogorvosomhoz, hogy személyesen vizsgálhassa meg problémát. A ráharapási érzékenység a fog gyökércsúcsi szöveteinek gyulladására jellemző, melynek megoldása gyökérkezelés lehet.

      Ha nincs semmi probléma, akkor is érdemes felkeresni a fogorvost, hiszen egy megnyugtató "Nincs semmi baj" nagyon sokat segít!

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  19. Kedves Rita!

    Januárban tömték be a bal felső rágófogamat. Az elején érzékeny volt, kb. másfél hét múlva elmúlt, aztán rá pár nappal újra visszajött a fájás. Olyan szinten érzékeny a hidegre, hogy a spajzból kivett lekvárt sem tudom megenni, ha esetleg hideg ujjal hozzányúlok az ínyemhez, akkor is elkezd fájni. Érdekes, mert néha a melegre is érzékeny, de az csak egy pillanatig. Mikor betömte az orvos a fogat, azt mondta, hogy "majdnem gyökérkezelése lett belőle, mert szinte a fogbélben voltunk". Olvastam itt, hogy várni kell, akár hónapokat is. Ön mit javasol? Tűrjek még, vagy keressem fel az orvost? Esetleg ha röntgent kérek, valahogy kimutatható az, hogy mindenképp gyökérkezelni kell? Vagy ez csak úgy deríthető ki, hogy érdemes volt-e a gyökérkezelés, ha már megtörtént? Nagyon köszönöm segítőkész válaszát, sajnos kétszer is meg kell gondolnom, mert elég drága egy gyökérkezelés. Üdvözlettel Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, ilyen erős fájdalom, illetve a meleg érzékenység inkább a gyökérkezelés gyanúját veti fel. Én mindenképp a tömést készítő fogorvost keresném fel, aki szájvizsgálattal és röntgennel el tudja majd dönteni, hogy elhalt, vagy elhaló félben van e a fog és gyökérkezelés szükséges e. Hónapokat csak akkor érdemes várni, ha a fog egyértelműen él, nincs gyulladásnak jele. Ilyenkor néha egy egy hideg érzékenység, kellemetlen ráharapási tünet lehetséges, de a fog általában panaszmentes - ez nem ugyanaz, mint ami az Ön leírásában szerepel, ezzel forduljon mihamarabb fogorvosához. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  20. Tisztelt Doktornő!

    Június 6-án 3 fogamat tömte be a fogorvosom. Érzéstelenítőt nem használt, mert nem lett volna értelme. A tömött fogak közül 2-vel semmi problémám nincs, azonban egy még most is érzékeny a hidegre. A 2 nem problémás fogamnál, mikor fúrt a fogorvos, semmit nem éreztem, a problémásnál viszont néhányszor elkapta az ideget, ami tűrhető volt. Hétvégén a bölcsesség fogam is úgy döntött, hogy elkezd nőni, így a bal alsó fogaim fájtak, érzékenyek voltak, az ínyem be volt dagadva. A dagadás visszahúzódott, a problémás fogam MINTHA már nem lenne olyan érzékeny, de még mindig az. Rágáskor nem fáj, habár nem ezen az oldalon rágok teljesen, összezáráskor sem fáj, a hideg érzékenységen kívül tényleg semmi probléma nincs.
    Meddig várjak a hideg érzékenységgel, mikor menjek vissza az orvosomhoz, mert már valószínűleg probléma van?
    Az nem gond, hogy nem használt elválasztót, és fogselyemmel már nem tudok bejutni a 2 fogam közé?

    Üdvözlettel:
    Fruzsina


    Köszönöm a válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fruzsina,

      Annak, hogy egy fog érzékeny e a fogfúrás után, nincsen köze ahhoz, hogy adott e az orvos érzéstelenítőt vagy sem, ez inkább azon múlik, mennyire mély volt a szuvasodás. Ha az orvosa érzéstelenítés nélküli fúrást választott, ez arra enged következtetni, hogy a fogakban csak nagyon apró, felszínes, éppen a zománcba terjedő szuvasodások voltak.

      Mélyebb vagy közepes szuvasodás esetén a fog fúráskor nagy fájdalommal reagál, így ilyenkor minden orvos ad érzéstelenítőt.

      A leírtak alapján tehát nem gondolnék mélyebb szuvasodásra, ilyen esetben a hidegérzékenység pár nap esetleg egy két hét alatt lassan elmúlik, illetve egyre ritkábban jelentkezik.

      A "matrica" (elválasztó) alkalmazása nem minden tömés esetén szükséges, ez a szuvasodás kiterjedésétől függ. Amennyiben azonban nem tud bemenni a 2 fog közé fogselyemmel, mindenképp érdemes ezzel kapcsolatban a fogorvoshoz fordulni, hiszen az egymás felé néző felszínek tisztítása nagyon fontos, mind a fogak, mind az íny egészségének megőrzése szempontjából!

      Üdvözlettel,
      dr Pattogató Rita

      Törlés
  21. Kedves Doktornö,
    Ma voltam fogásznál, betömöt egy egész nagy lyukat, és mostanra ahogy kiment minden èrzéstelenítő, annyira fáj, és olyan mintha kisugározna arra az oldalra minden fogamra, ráadásul 3 fájdalomcsillapító után nem hogy elmúlna, de még csak nem is enyhül...mit tehetnék, hogy ne kaparjam le az arcom fájdalmamba?
    Köszönöm válaszát!
    Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika,

      tünetei fogbélgyulladásra utalnak, úgy tűnik a fogtömés már nem tudja megmenteni a fogát. Ilyen esetben a gyökérkezelés segíthet. Mindenképp forduljon mihamarabb fogorvosához!
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés