Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. augusztus 2., kedd

Mozgó fogak ínygyulladás nélkül

"Üdvözlöm. Néhány hónapja tapasztaltam, hogy a fogaim mozogni kezdtek. ezek teljesen ép fogak. Semmilyen gyulladás, vagy egyéb fogínybetegségem nincs tudtommal. Az ínyem nem gyulladt, nem dagadt fel, sem egyéb jelen nincs, hogy beteg lenne. Nem dohányzom, rendszeresen sportolok hobbi szinten és rendszeresen mosom a fogaim. Nem fogyasztok alkoholt, sem édességet. Abszolút semmit. Valami biztatót esetleg? :). 40 éves vagyok, relatíve ép fogsorral. Köszönettel veszem válaszát. Tibi "



Kedves Tibi,
Ilyen kevés info alapján sajnos nem lehet megmondani, hogy vajon miért kezdtek el mozogni a fogai. Ha egy fog mozgatható, az annyit jelet, hogy a tartószerkezete meggyengült. A tartószerkezet akkor gyengül meg, ha a csont sorvad, vagy a fog körül tasak alakul ki. Ilyen esetben az íny látszólag rendben van, azonban a fog vizsgálatával, illetve röntgenképen az íny alatt a csont visszahúzódott, így a tasak, mint egy kis zsebecske tapintható a vizsgálat során
Bővebben a fogágypusztulásról itt.



A csont visszahúzódása mögött állhat immunológiai rendellenesség - ebben az esetben nincs látható gyulladás, a mélyben azonban a csont mégis lassan pusztul, míg szerencsésebb esetben van immunválasz, azaz van gyulladás, ilyenkor a páciens nagyobb eséllyel megy el fogászati kezelésre, ahol a gyulladás kezelésével a probléma megszüntethető, bár az elveszett csont már vissza nem épül.



Amennyiben a háttérben immunológiai probléma van, ez körülbelül azt jelenti, hogy az immunvédekezés hibás, a pusztító kórokozó baktériumok - melyek többsége egyébként a normál szájflóra része is, csak normál védekező rendszer mellett ezek nem jelentenek problémát - bejutnak a mély ínyszövetekbe, a csont felszínére, majd itt enzimjeikkel, toxinjaikkal pusztítani kezdik az itt levő szöveteket.

Egyetlen megoldás a folyamatos professzionális szájhigiéniai tisztítás, a mély tasakok kürettálása, esetleg lézeres kezelés vagy más antimikrobiális kezelés. A lényeg, hogy a mélyen megbújó agresszív baktériumflórát meg kell próbálni elpusztítani és ezt az állapotot ha lehet megőrizni.


Újfajta technika az Antimikrobiális Fotodinamikus Terápia, mely a kórokozók 99%-nak elpusztítására képes antibiotikum terápia nélkül.

A komoly fogínysorvadásban szenvedő páciensek esetén ez negyed éves vagy akár havi rendszerességű tisztítást ill. egyéb szájhigiéniai kezelést jelent.



Mindenképp javasolt, hogy annak ellenére, hogy nem lát az ínyén semmilyen gyanús jelet, forduljon szakemberhez, dentalhigiénikus kollégához. E terület specialistái a parodontológus szakemberek, az ő véleményüket mindenképp érdemes kikérni.

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Doktornő!

    Először is nagyra értékelem a munkáját amit e rovatban végez! Biztos vagyok benne, hogy sok embernek segít ezzel! A saját esetemben kérem most a segítségét! Egy hónnappal ezelőtt felkerestem a fogorvosomat, mivel az egyik tömött fogam néha, enyhén sajgott. Ő nem talált a fogon rendelleneséget, de mivel régi tömés volt kicserélte azt azzal a megjegyzéssel, hogy, ha nem szűnik a probléma akkor a fogat gyökérkezelni kell.
    A kezelés után azonban a fog érzékennyé vált hidegre, savanyúra és az erősebb rágásra. Ezek a problémák a tömés cseréje előtt egyáltalán nem jelentkeztek. Azóta a panaszok valamelyest csökkentek, de nem múltak el.
    Ön szerint mi lehet a háttérben? Várható-e teljes javulás, ha igen mennyi időn belül? Ha nem akkor egy új tömés segíthet vagy csak a gyökérkezelés marad?
    Szíves válaszát előre is köszönöm!

    Gábor

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gábor,

    Nagyon jó jel, hogy a panaszok csökkentek. Egy mély szuvasodás (vagy tömés csere) esetén az üreg alja megközelíti a fogbelet (ebben vannak az erek és idegek). A fogbél úgy védekezik, hogy egy úgynevezett ingerdentin nevű anyagot kezd termelni az üreg alja felé (belülről kifele), így vastagítva meg a fogszövetet és védve a fogbelet. Úgy is elképzelheti, mint a hámosodást egy seb esetén, csakhogy itt fogszövetről van szó, így lényegesen lassabb és érzékenyebb a folyamat. Hetekig, hónapokig is eltarthat.

    Ha szépen lassan csökken a fájdalom és az érzékenység, az jó jel. Jó jel az is, ha közben a fog, amennyiben hideggel megprovokálja érzékenyen reagál, de amint a hideget elveszi, ez megszűnik. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a fog él.

    Baj inkább akkor van, ha a fog hidegre nem reagál, de melegre feszítő, fájdalmas érzést érez - ez inkább a fogbél elhalása esetén alakul ki. Ugyancsak nem túl jó jel, ha a fog ráharapásra egyre érzékenyebbé válik, "mintha kiemelkedett volna a fogínyből".

    Ha a folyamat a jó irányba halad, a panaszok lassan, de biztosan csökkennek, talán érdemes türelmesnek lenni, egy töméscsere megint csak foganyagot vinne el. Ilyenkor 3 hónap múlva esetleg érdemes kérni egy kontroll vizsgálatot.

    Ha azonban a panaszok fokozódnak, érdemes ismét fogorvoshoz fordulni, ebben az esetben valóban előfordulhat, hogy gyökérkezelésre lesz szükség.

    Minden jót kívánok,
    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés