Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. március 16., hétfő

Fájdalomérzet gyökérkezelés után

"3 évvel ezelőtt gyökérkezelték metszőfogamat. Azóta néha fájdalmat érzek. Egy szájsebész a röntgen felvételen nem látott semmi elváltozást, de azt ajánlotta, hogy ki kellene tisztítani a gyökércsúcsot. Ha nem látszik semmi, mi a baj?"

A gyökérkezelés során a fogorvos elsősorban a gyökércsatorna rendszer fő csatornáját tisztítja ki, majd tömi meg egészen a gyökércsúcsig. A tisztítás során a fő csatornából az összes baktériumot eltávolítja, illetve a gyógyszeres, esetleg lézeres kezeléssel a mellékcsatornákban is igyekszik a kórokozók számát csökkenteni, majd a gyökértöméssel e mellékcsatornákat is precízen lezárni. A gyökérkezelés után a fog általában akkor panaszmentes, ha a kezelés révén sem a fő, sem a mellékcsatornákból nem tud további fertőzés a gyökércsúcsi területek felé haladni, azaz nincs ami a gyulladást a továbbikban fenntartsa.

Ha a fájdalom a gyökérkezelés után továbbra is megmarad, akkor valószínűleg a gyulladásos folyamatok még mindig fennállnak. Ez lehet azért, pl. ha a mellékcsatornákból a bacikat nem sikerült tökéletesen eltávolítani, vagy a töméssel a csatornákat nem sikerült precízen lezárni, vagy esetleg repedés van a gyökéren stb. A röntgenfelvétel csak két dimenzióban mutatja a fogat, így bizonyos gyulladásos jelenségek rejtve maradhatnak, a röntgenfelvétel csak a diagnózis egy részéhez járul hozzá, nem ad teljes képet. Panasz esetén a kérdéses fogból mindenképp érdemes a régi gyökértömést eltávolítani, gyógyszeres illetve lézeres kezeléssel a gyökércsatornákból a baktériumokat eltávolítani majd a gyökércsatornát falálló módon egészen a gyökércsúcsig megtömni. Ha a panasz ez után sem szűnik, lehetséges még gyökércsúcs amputációt végezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése