Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. március 11., szerda

Melyik a jó fogkefe? A kemény fogkefe nem javasolt!

A fogmosás alapvetően fontos a jó szájhigiénia megteremtésének, fenntartásának szempontjából. Azt mindannyian tudjuk, hogy a fogmosáshoz fogkrémre és fogkefére van szükségünk. De melyiket válasszuk?"

Több fogorvos kollégámat is megkérdeztem, hogy vajon ajánlják e pácienseiknek a kemény sörtéjű fogkefét? A válasz, egyértelműen nem. A kemény fogkefe nem megfelelő használatával az íny könnyen felsérthető, használata sok páciens részére kényelmetlen. Néhány páciensünknél, akik valamilyen okból mégis a kemény fogkefe mellett tették le a voksukat erős fogzománc kopást tapasztaltunk, nem csak a fognyak területén, hanem egyéb zománcfelszíneken is. A vízszintesen csíkozott lefutású kopás egyértelműen a fogkefe rovására volt írható, nem jelentkezett mellette valamilyen zománc - vagy harapási rendellenesség.

Nekem az is tapasztalatom volt, hogy a keményebb sörtéjű fogkefét olyan betegeim választották, akik az életüket egyébként is keményen élik, extrém sportokat űznek, a testüket sokszor spártai módon edzik, formálják. Őket egyenesen le kellett beszéljem a kemény fogkefe használatáról, meg kellett értetni velük, van, hogy a "keményebb hozzáállás" ebben az esetben inkább árt, nem pedig használ. A lényeg nem a keménységen, hanem az alaposságon van, melyet a közepes sörtéjű fogkefével és a kiegészítő fogköztisztító kefék alkalmazásával tökéletesen elérhetünk, ha megfelelő módon és ideig mossuk a fogunkat.

Ha valaki mégis a kemény sörtéjű fogkefe mellett dönt akkor tudatosan kezelje azt, a fogmosás pontos szabályait tartsa be, körkörösen, illetve a fognyak felől a korona felé finoman söprögető mozdulatokkal mindig tökéletesen szabályosan végezze a fogmosást, odafigyelve az ínykontúr lefutására, illetve a fognyak érzékeny területére és a zománc sérülékenységére is. Érdemes a fogápolás egyéb eszközeiről kikérnie fogorvos vagy dentalhigiénikus tanácsát, hiszen manapság már nem a fogkefe az egyedüli szájápolási eszköz, sőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése