Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. március 19., csütörtök

Fémallergia - melyik ötvözet ajánlott ilyenkor?

"Kérdésem, hogy a Krom ill. a Kobalt, az allergiamentes fèmekhez tartozik-e? Minden fogorvos mást mond, az agyagot gyarto cèg szerint ezek nem allergiamentesek. Onok fémallergia esetén milyen anyagokat hasznàlnak egy koronàhoz?"

Én inkább úgy határoznám meg, hogy melyek azok a fémek, amelyek kisebb valószínűséggel okoznak allergiát. Ezen fémek közé sorolják például az aranyat, de nekem már volt páciensem, aki aranyra is allergiával reagált…
Például a Wirobond SG nevű fémkerámia koronákhoz általában használt fémötvözet hivatalos certifikációja szerint tartalmaz Kobaltot 61,5 %ban, Kromot 26% -ban, ezentúl egyéb ötvöző fémeket (min. 4 féle) kisebb százalékban. Ez a fémötvözet a saját certifikációja szerint nem citotoxikus és nem okoz allergiát. Allergia esetén mégis inkább valamely aranyötvözetből (itt is komolyan meg kell vizsgálni a mellékes fémötvöző elemeket!) illetve cirkonium oxidból szokták készíteni a porcelán koronák vázát.
Itt a wirobond SG fémötvözetről szóló anyagot találhat: http://www.bego.com/pdf/de_82724_2004_pp_en.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése