Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. március 20., péntek

Fogászati implantátum felépítmény

"Múlt héten estem át műgyökér beültetésen. Mindenképpen cirkonium-oxid koronát szeretnék, hogyan kell ezt elképzelni, a titán implantátum csavarra hogyan kerül rá a cirkonium korona?"

Az implantátum (műgyökér) anyaga valóban lehet titán (ez az elterjedtebb), illetve ma már cirkonium implantátum csavar behelyezésére is van lehetőség. A csavar maga a csontba kerül behelyezésre - ez nem lóg ki onnan, tényleg úgy kell elképzelni mint egy műgyökeret, csak ennek a belsejében természetesen nem fut idegszál, mint az igazi fogban, haenm üreges és ebbe az üreges részbe a z implantátum csavar gyógyulása után lehet belecsavarni az implantátum felépítményt. Ez a felépítmény rész lesz az, amely már kiemelkedik a csont felszínéből, illetve az ínyből is, azaz a szájban már látható. Ez azonban még nem maga a korona! Ezt a felépítményt külsőleg úgy kell elképzelni, mintha egy ép (vagy tömött) fogat az orvos lecsiszolt volna ahhoz, hogy majd koronát lehessen ráhúzni. Azt is mondhatjuk, úgy néz ki, mint egy fogcsonk. Az implantátum felépítmény része ugyancsak készülhet titánból és cirkoniumból egyaránt. Cirkonium csavarhoz természetesen minden esetben cirkonium felépítmény társul, titán implantátumhoz azonban készíthető cirkonium és titán felépítmény egyaránt. Hogy az orvos melyiket alkalmazza, ez egyrészt függ a pótolt fog helyétől - az elülső, úgynevezett mosolyzónában esztétikai megfontolásból javasolhat inkább cirkonium felépítményt, mígy a rágózónában inkább titán felépítményt (mindkettő teherbírása elegendő, csak esztétikai különbség van!) illetve függ még a páciens anyagi lehetőségeitől, hiszen a cirkonium felépítmény (éppúgy mint a cirkonium implantátum) jóval drágább mint a titán. A befejező részlet a korona, mely szintén lehet cirkonium alapú vagy fémváz alapú (általában valamely kobalt-króm ötvözet). Itt is, hasonlóan a felépítménynél, titán felépítményre fémvázas, cirkonium felépítményre cirkonvázas korona javasolható. Cirkon felépítményre felesleges fémvázas koronát tenni, mert akkor a felépítmény megvásárlása kidobott pénz volt, titán felépítményen pedig a jóval költségesebb cirkonkerámia korona nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Választható még koronaként aluminium-oxid vázas korona is, mely manapság az egyik legélethűbb koronatípus, de ennek felépítménye kizárólag cirkonium-oxid anyagú lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése