Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. március 18., szerda

A vállas esztétikai fogkorona

"Arany galvanizalt coronaim hatso oldalan a coronak nem teljesen fedik a sajat fogaimat 1 mm csikban. Esztetikailag minden jo, de nem fog itt szuvasodasnak indulni? .... megszeretnem kerdezni a te velemenyedet?"

Ha a koronák vállas előkészítéssel készültek az minőségi előkészítésnek számít a hagyományos technikával szemben - szerencsére az igényesebb fogorvosok már mind ezzel a technikával dolgoznak. A váll, amit a fogorvos a fogon preparált elölről nézve az íny alatt fut, hátul azonban, ahol csak tükörrel lehet benézni, a szájpad felöli oldalon, ott íny felett fut, épp azért, mivel itt nem látható helyen van.
Az általános szabály az, hogy az íny védelme szempontjából, ha csak lehet, íny felett fusson a korona lezárása - ez az íny védelmében van, hogy az íny területén a korona széle mellett minél kisebb eséllyel indulhasson el ínygyulladás. Az ínygyulladás elkerülése szempontjából elölről is az lenne az optimális, ha a korona széli lezárása az íny felett futhatna egy miliméterrel, úgy ahogy azt a tükörből a fog hátsó felszínén láttad. Ez azonban esztétikailag meglehetősen csúnya lenne, ezért az orvos elöl a váll szélét az íny alá süllyeszti be.
Tehát ami tükörből hátul látszik a korona és az íny között, az az eredeti fog (fognyak) amihez nem lett hozzányúlva. Semmi más teendő nincs, mint a fogkefével való tisztítás, éppúgy, mint ahogy a koronák elhelyezése előtt a normál fogat is tisztítani kellett. A galván módszerrel készített korona elképesztően pontos, így a lezárási vonal mellett megfelelő fogtisztítás mellett nem alakul ki szuvasodás. Nyugodj meg, a lehető legjobb megoldást készítették el Neked és tökéletesen precízen. Használd egészséggel és mosolyogj sokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése