Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. március 2., hétfő

Csiszolás nélküli fogpótlás - mikor lehet?

"Egy hiányzó fogam helyett szeretnék egy pótlást, és olvastam a Belle Glass módszerrõl. Kérdésem, hogy milyen esetben szoktak ilyen fogpótlást javasolni? "

A BelleGlass fogpótlást egy – esetleg két foghiány pótlására alkalmazható. A foghiány pótlása során a következő dolgokat kell megvizsgálni:

1. mekkora a távolság a két szomszédos fog között (max 1 cm hidalható át)
2. Milyen harapási formával rendelkezik a páciens, mekkora, milyen irányú terhelés esik a fogakra, a szemfog milyen harapási pozícióban van
3. van e tömés a hiányt határoló fogakban, vagy azok teljesen épek:
a/ ha teljesen épek, az implantálást javasolom, hiszen a két ép fogba még pici kazetta befúrása sem kívánatos
b/ha szuvasak, vagy tömöttek, akkor e tömések helyére – azok üregeinek átalakításával kerül be a betét, így minimális beavatkozással egyszerre tömést és fogpótlást is kapunk
4. a páciens hozzáállása a kérdéshez – mi az elsődleges szempontja a fogpótlás választásakor: a biztosan hosszú távú megoldást szeretné e - akkor implantátum, vagy a lényegesen kisebb beavatkozással járó, de általában 2-3 évig funkciónáló megoldást - azza a BelleGlass fogpótlást?

1 megjegyzés:

  1. Fogmosáskor többször előfordult már, hogy vérzett az inyem, ez mitől lehet, illetve hogy lehet orvosolni?

    VálaszTörlés