Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. április 20., hétfő

Fogékszer felhelyezése - hány éves kortól?

"Azt szeretnem öntől megkérdezni hogy egy fogekszer mennyibe kerul es hany eves kortol lehet csinaltatni?"

A fogékszert én 14 éves kor alatt nem ajánlanám, bár nincsenek ilyen jellegű korlátozások a szakirodalomban. Az mindenképp fontos, hogy csak maradó (azaz nem tejfog) felszínére lehet csak tenni és érdemes megvárni azt az időszakot, mikorra a maradó fogak bekerülnek a végleges helyükre. Olyan esetben, mikor a fogak kuszán állnak, esetleg gond van a harapással és fogszabályozó kezelés van kilátásban – szintén nem tennék fel fogékszert, csak a fogszabályozó kezelés után.
Fontos még tudni, hogy a fogak fejlődése a csont mélyén az után is zajlik, mikor a maradó fogak már előbújtak a szájba. A végleges metszőfogaink kb. 8 éves korunkban kezdik leváltani az addig meglevő tejfogakat. Szép lassan bújnak elő, legvégül a 3-as fogak (szemfogak) jönnek elő és kb. 11- 12 éves korunkban érik el a végleges helyüket. A mélyben azonban a folyamat tovább zajlik, a gyökerek csúcsán még nincs kész a fog csak 12-14 éves korra fejeződik be teljesen a fogak kialakulása.
A véglegesen kialakult fogra azután már nyugodtan felragasztható a fogékszer, amennyiben ez a fog teljesen ép, azaz nem található rajta szuvasodás. Leggyakrabban a második metszőfogra szoktak fogékszert felhelyezni, ezen mutat a legszebben és ezen a legkevésbé sérülékeny. Van akinek fél évet, van akinek ennél is hosszabb ideig marad fent az ékszer.
Az ékszer ára függ attól is, hogy mit ragaszt fel a fogorvos. Nálunk, a Budapest Dental rendelőben 10.000 Ft-ba kerül egy speciális strasszkő felragasztása, ez egy apró, átlátszó, csillogó kő, speciális, fogra ragasztható szinte láthatatlna foglalatban. Lehet választani egyéb ékszereket is, a rendelőben egy sor különböző formájú ékszer képét meg tudja mutatni a fogorvos és ebből ki lehet választani a megfelelőt. Ezek általában valamilyen nemesfémanyagból, illetve fél- vagy teljes drágakőből készítik, így áruk általában jóval magasabb a strasszkő áránál. Ilyen esetben külön ki kell fizetni az ékszer árát, ehhez jön hozzá a fogorvosi díj, mely ékszerenként 8000 Ft költséget jelent.

4 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm!
    Azt szeretném megkérdezni Öntől,hogy amennyiben fogékszert tetetek,illetve ragasztatok fel,s egy pl. rossz harapás következtében leesik,mennyibe kerül annak visszaragasztása,estlegesen új ékszer vásárlása (ha pl. elveszik az ékszer,lenyelem,stb.).
    Tehát az érdekelne,hogy garanciát vállalnak-e egyes helyeken ilyen értelemben rá,vagy újra ki kell fizetnem a teljes árat?Vagy csak az ékszert?
    Köszönettel : Alexandra

    VálaszTörlés
  2. hány éveskortol lehet fogat potolni én 14 vagyok fiu és a szemfogam hiányzik szoval és azt szeretném megtudni hogy milyen potlás ajánlatos.

    VálaszTörlés
  3. olyan helyet keresek ahol fogorvos tanulók raknak fel fogszabályzót ingyen vagy nagyon olcsón!kérem irjon aki tud ilyet!köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Sajnos nem tudok ilyet. Fogorvosnak tanulók az Orvosi Egyetemeken vannak, itt kell érdeklődni. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés