Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. május 4., hétfő

Fogtömés vagy gyökérkezelés

”Kb 1 hónapja elkezdet fájni az egyik örlőfogam. Ráharapásra érzem csak, valamint tapintásra fáj a fog körül az íny. Az ínyem teljesen épp, nem piros, gyulladt, nem vérzik. Mi gyulladt be, hogy ráharapásra fáj? Ha a gyulladás továbbterjed a fog többi részére, akkor simán a fogtömés hogy oldaná meg a próblémámat?"

A ráharapásos fájdalom általában akkor jelentkezik, ha a gyökércsúcsi részen gyulladás van, itt az érzékeny érzőidegek stimulálódnak, mikor Ön ráharap a fogára és az finoman elmozdul a gyökércsúcs felé. A gyökércsúcsi rész viszont akkor gyullad be, ha a gyökércsatornában fertőzés van, ott pedig általában akkor lesz fertőzés, ha a fog koronai része szuvas, innen baktériumok kerülnek a gyökércsatornába.
Ha a fogszuvasodás ellátása során a fogbél kamra nem nyílik meg és a fog még élő, a kitisztított üreg mélyére gyógyszeres alábélelést teszünk, erre építjük fel a tömést – bízva abban, hogy elkaptuk a folyamatot. Néha van esély hogy a folyamat lassan visszafordul, ebben az esetben még megoldhatja a problémát az egyszerű fogtömés.
A mély szuvasodás kitisztítása azonban sokszor már nem elegendő, a gyulladás már eléri a fogbelet, ekkor a fogat már gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés során a gyulladt ideget eltávolítuk, gyógyszert helyezünk a fogba, majd a tetejére ideiglenes tömés kerül. A gyógyszer – vagy nálunk a laser – ugyanarra jó – fertőtleníti a gyökércsatornát. A fertőzöttségtől függően, egy vagy több alkalommal lehet a fogat így ideiglenesen lezárni, míg végül elvégezhető a gyökértömés, majd a koronai rész tömése is.

4 megjegyzés:

  1. Jó napot! Én azt a kérdést szeretném feltenni, hogy ha valaki modjuk "rossz szokásból" "szívja" a fogát, a fog károsodhat? És még valami: 3 éve Karácsonykor, fadíszítés közben magamban megjegyeztem, hogy olyan furcsa, különös íz van a számban, mintha romlott aszalt fügét ettem volna. Egy ismerősöm azt mondta, hogy rohad a fogam. Bár nem állandó ez az íz. Egészen azóta nem éreztem kb. most szombatig. Ez a "fogrohadás" lehetséges?

    VálaszTörlés
  2. hello!
    nekem karácsony óta fáj a fogam:(
    elmentem fogorvoshoz, és mondta hogy gyökérkezelésre kell majd mennem!
    nem lehet csak simán betömni?:) gyökérkezelés nélkül?

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Doktor Úr!

    Gyökérkezelt és ideigelenes töméssel ellátott fogamból az ideiglenes tömést a nem szűnő fájdalom miatt ki kellett szednem, majd Dalacin kúrát kaptam. Mikor visszamentem az orvoshoz, azt mondta, szépen kitisztult, érzéstelenítés nélkül átdörzsölte, valamilyen sárga színű anyagot nyomott bele, majd megint ideiglenessel bezárta. Azt mondta, hogy ha nem elviselhetetlenül fáj, fájdalomcsillapító, ha nagyon fáj, megint piszkáljam ki. Éjszaka fel kellett kelnem fájdalomcsillapítóért, és fáj, de ha nem zárom össze a fogaim, kibírom. A kérdésem az lenne, hogy mivel teszek jobbat? Ha kipiszkálom az ideiglenest, hogy a feltehetően azt nyomó gázok kijöhessenek, így viszont nyitva marad, vagy cataflammal próbálkozom, hátha jobbra fordul a helyzet?

    Köszöönm:Timea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tímea,

      Az ideiglenes tömés kipiszkálása átmenetileg csökkenti a tüneteket, hiszen a gázok kiszabadulnak, a feszültség megszűnik.
      Azonban a legfontosabb, hogy miért vannak gázok? Azért, mert vannak baktériumok a csatornában, amelyek ezt termelik.

      Ha a fog nyitva marad, akkor pedig a szájból, nyálból ismét bacik tömegei telepednek meg, tehát a kipiszkálást vészhelyzetre javasoljuk - hétvége, nem elérhető a doki stb.

      Ha ilyen panasz van, a legjobb mihamarabb ismét felkeresni a fogorvost, hogy megfelelően kitisztíthassa, fertőtleníthesse a gyökércsatornákat.

      A Cataflam csak a fájdalom tüneteit csökkenti, az okra semmilyen befolyással nincs.

      Mielőbbi gyógyulást kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés