Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. február 3., szerda

Amalgám tömés csere hidegre érzékeny fog

"Több mint tíz éve van 3 fogamban amalgám tömés,amiket szeretnék kicseréltetni. Ebből kettőnél érzem,hogy egyre mélyebbre kerülnek.Fájdalmat nem érzek,de az egyik a hidegre érzékeny.A hidegre való érzékenység lehet ok gyökérkezelésre?Miért süllyed meg a tömés?
A 3. amalgám tömésem hatalmas, egy régi gyökérkezelés után készült.Ennek a fogamnak csak a külső pereme van meg.Időnként,ha megszívom vérzik.Borzasztóan félek a fogfúrás által okozott fájdalomtól.Eddigi fogkezeléseim során hiába kaptam érzéstelenítőt,ha már mélyen fúrtak,fájt.Volt,hogy az orvos rám való tekintettel a fogam mélyén nem fúrt tovább,hanem kikapirgálta a szükséges dolgokat.Rettegek,hogy az amalgám tömés csere alatt is így járok.Hosszú évek óta halogatom a cserét,nem merek elmenni még konzultációra sem.Sajnos pajzsmirigy túlműködésem is van,ami időnként kiújul.Azt olvastam,hogy az amalgámból felszabaduló fémek káros hatással lehetnek bizonyos szervekre.Ezért is szeretnék megszabadulni a régi tömésektől,hátha javul az állapotom.Remélem tud valami bíztatót írni,hogy el merjek menni végre.Az esztétikus fehér tömések hány évig szavatosak?Előre is köszönöm segítségét!"

A pontos diagnózis megállapításához alapos szájvizsgálat és esetleg röntgenfelvétel is szükséges, biztosat csak ezek után tud mondani Önnek a fogorvos. Az állapotfelmérés nem kötelez semmire és nem fáj. A mi rendelőnkben alapszabály, hogy az állapotfelmérés során a fogorvos csupán megvizsgálja a fogakat, majd e vizsgálat és a készített panorámaröntgenfelvétel alapján írásos kezelési tervet készít. A páciens megkapja a tervet és amennyiben ezt átolvassa és elfogadja, a kezelések csak ezután kezdődnek el.
A hidegre való érzékenység még nem ok a gyökérkezelésre. Gyökérkezelni akkor kell egy fogat, ha a fogideg gyulladásban van vagy elhalt. A hideg érzékenység inkább annak a jele, hogy pl. rosszul zár a tömés, kopott a fogfelszín, vagy fognyak, újabb szuvasodás alakult ki. A hideg érzékenység egyben jó jel is, hiszen azt jelzi, a fog életben van!
A tömés süllyesését okozhatja a tömés kopása, másodlagos szuvasodás. Mindkét esetben nagy valószínűséggel töméscserére van szükség.
A gyökérkezelt és nagy amalgámtöméssel ellátott foga mellett valószínűleg ínygyulladás alakult ki, ezért jelentkezik ínyvérzés. Ennek oka sok minden lehet, a régi tömést meg kell vizsgálni, hogy pontosan mi az ok, ekkor lehet eldönteni, hogy mit lehet vele kezdeni. Új tömést manapság már nem amalgámból készítenek, hanem esztétikus fehér tömőanyagból, bizonyos esetekben ha túl nagy a fogban az üreg, lehet hogy tartósabb és jobb választás nem tömést készíteni, hanem úgynevezett betétet, ami szebb, jobban kiegészíti a fogat és hosszabb időre konzerválja.
A fogtömések készítése során alkalmazott modern érzéstelenítő anyagokkal a kezelések fájdalommentesen elvégezhetőek.
Az esztétikus fehér tömések életideje az adott szituációtól is és a páciens szájhigiéniai szokásaitól is nagyban függenek. Rendelőnk az esztétikus tömésekre 2 év garanciát vállal.
Remélem a fenti információk segíteni fognak Önnek, hogy a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb döntést hozza meg Önmaga számára. A várakozás és halogatás sajnos nem segít, inkább egyre nehezebb szituációt eredményez, melyet talán érdemesebb megelőzni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése