Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. február 24., szerda

Letröt fog esetén porcelán héj?

"Pár évvel ezelõtt egy kisebb baleset miatt letört a a középsõ metszõfogam. Nagyon zavaró. Idegesít evés közben és sokfajta ételt nem tudok enni. Elég nagy darab tört le és nem csak a tetejébõl hanem tulajdonképpen hosszában kettétört. Mi lehetne erre a megoldás? Porcelán héj?"
A konkrét kezelési terv megállapításához először pontosan diagnosztizálni kell a problémát, ezért ilyen esetben az állapotfelmérés nem elkerülhető. Mivel a fog eltört, röntgenfelvételt mindenképp készíteni kell a foggyökér ellenőrzésére. Máshogy kell kezelni a fogat ha életben maradt és máshogy akkor, ha közben elhalt. A konkrét restauráció nagyon sokféle lehet, épp a porcelán héjra az Ön által leírtak alapján nem látok sok eséyt, ez ugyanis inkább kis formai korrekciók kezelésére javasolható, míg egy nagyobb darab pótlása esetén lehetséges, hogy inkább valamelyik esztétikai koronatípus megfelelőbb. Ebből nagyon sokféle megoldás létezik, fém vagy cirkon alapú esetleg vázmentes korona, a legmegfelelőbb korona kiválasztása szintén az állapotfelmérés után történhet meg.
Szintén meg kell vizsgálja az orvos a harapási viszonyokat, a mellette és szemben álló fogak helyzetét is a végleges kezelési terv kialakításához.
Az állapotfelmérés még nem kötelez semmire és nem jelent konkrét kezelést. Az orvos megvizsgálja a fogakat, röntgenfelvételt készít, esetleg lefotózza a szituációt vagy tanulmányi lenyomatot vesz, ezek alapján készül el a kezelési terv, mely az árajánlattal együtt jut el a pácienshez, aki ennek alapján döntheti el, szeretné e a kezelést illetve a több variációs lehetőség közül melyik megoldást választaná.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése