Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. február 19., péntek

Gyökérkezelés terhesség során

"Azt szeretném megkérdezni, hogy szabad-e terhesség alatt amalgántömést cserélni. A 27. hétben vagyokés letörött az egyik fogam és a mellette lévõ amalgántömés egy része. Azóta nagyon érzékeny ez a fogam, gyakran fáj is. Ezért szeretném ezt kicseréltetni, esetleg gyökérkezelni. Lehetséges ez?"

Terhesség során csak a legszükségesebb fogászati beavatkozásokat végzi el a fogorvos. Természetesen a fájdalom mindenképp beavatkozást igényel, ez nem halasztható. A fogászati kezeléshez az orvos mindenképp kell adjon érzéstelenítő injekciót. Az ultracain DS Forte érzéstelenítő injectio bizonyos mennyiségben átjut a placentán, de a gyógyszerkönyv szerint megfelelő érzéstelenítő szer és ajánlott kismamák részére is. Röntgenfelvétel semmilyen esetben nem végezhető. A korrekt gyökérkezeléshez viszont röntgenfelvételt készíteni kell, így előfordulhat, hogy ideiglenes tömést szükséges készíteni és a végleges megoldás a baba megszületése utáni időre tehető. A modern fogászati rendelőkben elektromos gyökércsatorna bemérő műszer is rendelkezésre áll, mely a röntgen segítsége nélkül is megfelelő megoldást jelenthet.
Természetesen a kezelés nagyban függ az adott szituációtól, egyszerűbb esetben akár végleges megoldás is készíthető.

A pontos kezelési tervhez érdemes felkeresnie fogorvost, aki a konkrét panasz esetén megoldást fog tudni javasolni problémájára.

Kismamafogászattal kapcsolatban érdemes még az alábbi oldalakat átböngésznie:

Jótanácsok kismamáknak

Változások terhesség során a szájüregben a fogakkal, fogínnyel kapcsolatban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése