Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. február 26., péntek

Letört fog fogászati kezelése

"Azt szeretném mondani, hogy nekem letört a fogamból egy darab és néha fáj néha nem. Mivel én félek a fogorvosoktól így azt szeretném megtudni, hogy ezzel a fogorvos mit tud csinálni? Esetleg gyökérkezel vagy injekciót ad?"

Egy fog több dolog miatt is eltörhet, vagy letörhet belőle egy darab. Először azt kell megállapítani, hogy mi a konkrét probléma és ezután lehet megmondani, hogy mit kell vele csinálni. Lehet hogy valóban gyökérkezelni kell, de lehet, hogy elegendő töméssel ellátni. Ha egy fognál többször jelentkezik fájdalom, akkor sajnos elég nagy esélye van annak, hogy gyökérkezelni kell, hiszen ez a fogbél, azaz a fogideg érintettségét jelzi.

A probléma megállapításához szükséges az állapotfelmérés. Ez egy olyan alkalom, ahol még nem történik semmi a foggal, csak az orvos megvizsgálja a fogak állapotát, majd a legtöbb esetben röntgenfelvételt készít, melyen a csontban és a fogak belsejében levő folyamatok is látszódnak, tehát könnyebb megállapítani a probléma okát.

Az állapotfelmérés után kezelési terv készül, és csak ha a páciens úgy dönt, hogy elkezdené a kezelést akkor kér időpontot hogy a gyógyítás valóban elinduljon.

Az állapotfelmérés tehát még nem kötelez semmire, sőt a félősebb páciensek esetén jó lehetőség arra, hogy megismerjék az orvost, a rendelőt, így a konkrét kezelésre már egy ismertebb légkörbe nagyobb biztonsággal érkezhessenek.

A fogászati kezelések általában érzéstelenítésben történnek, a mai modern fájdalomcsillapító és érzéstelenítő eljárásokkal a fogászati beavatkozások nagy része tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

4 megjegyzés:

  1. Jó napot nekem a fogamból egy icipici tört le csak úgy látszik ha közelebbről megnézi valaki, azzal kell valamit csinálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó, ha nem zavarja, nem éles, akkor semmi teendő, egyébként egy finom mozdulattal lepolírozható. Amikor a következő éves fogászati ellenőrzésre megy, kérje meg fogorvosát, hogy finoman polírozza le, ha esetleg éles. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  2. Jó napot kívánok nekem egy tömött fogamból kb fél körömnyi darab tört le, rá haraptam egy meggy magra meg menthető még nem nagy darab tört le... fájni nem fáj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amennyiben egy pici zománc darab hasad le a fogból, nem éles és nem okoz esztétikai problémát, úgy nincs vele sok teendő. Egyéb esetben érdemes fogorvoshoz fordulni, aki lepolírozhatja az éles részt vagy felépítheti a hiányzó darabot. Ez általában metszőfogak éli részének lepattanása esetén érvényes.

      Van azonban olyan eset, amikor a letört rész alatt szuvasodás van, egy kis üreg, melynek a teteje törik le és ezt érzékeli a páciens, de a szuvasodást nem veszi észre. Rágófogak esetén inkább ez jellemző, ilyenkor mindenképp érdemes fogorvoshoz fordulni, hogy a szuvasodást mihamarabb el tudja látni.

      üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés