Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. május 4., kedd

Fogászati kérdések bölcsességfogról, gyökérkezelésről

"Kérem válaszoljon pár kérdésemre. A bölcsességfogat, (bal oldalon fent leghátul) ha kilyukadt akkor ki kell húzni? Úgy tudom azért mert nehéz hozzáférni, inkább kihúzzák. Ez igaz? Létezik olyan fogorvos aki be tudja tömni? Érdemes? Valószínû gyökérkezelni is kéne, mert elég nagy rajta a lyuk.. A húzástól félek, mert nincsenek jó emlékeim.. Az Ultracain adrenalinos érzéstelenítõ általában van mindenhol? Mivel magyarázható, h. nem nõttek ki a felsõ kettes fogaim? Gyakori az ilyesmi? Így a 4 bölcsességfoggal (kinõttek már) 30 db. van csak."

Igyekszem pontokban válaszolni, így átláthatóbb lesz:
1. A bölcsességfogat, (bal oldalon fent leghátul) ha kilyukadt akkor ki kell húzni?
Úgy tudom azért mert nehéz hozzáférni, inkább kihúzzák. Ez igaz?
Létezik olyan fogorvos aki be tudja tömni? Érdemes?
Erre a válasz az adott bölcsességfog függvényében más és más. Van akinek teljesen jól hozzáférhető e foga, ezért tökéletesen ugyanúgy tömhető, mint egy másik rágófog. Bizonyos esetkben azonban helyszűke miatt a bölcsességfog rendkívüli rendellenességekre képes, elforog vagy dőlten nő az eredeti pozíciójához képest. Amennyiben nem lehet hozzáférni, akkor sajnos nem lehet megtömni sem. Az biztos, hogy egy rosszul elkészített tömés később sokkal komolyabb problémákat okozhat. Ha egy bölcsességfog ennyire hozzáférhetetlen akkor általában rendellenes helyzetű, azaz a normál rágófunkcióban nincs szerepe – ez is a foghúzás mellett szól. Természetesen sokszor van olyan eset is, hogy nehéz ugyan hozzáférni egy foghoz, de nem lehetetlen – csak nehéz. Ha van esély arra, hogy a turbina feje odafér a foghoz és tökéletesen ki lehet tisztítani (ehhez megfelelő rálátásnak kell lennie, legalább tükörből, hogy ellenőrizni lehessen az üreg alját), majd megfelelően ki lehet szárítani, akkor biztonsággal megtömhető. Az más kérdés, hogy ha nincs rágófunkcióban akkor érdemes e, de ez is változik esetenként.


2. Valószínû gyökérkezelni is kéne, mert elég nagy rajta a lyuk..
Erre a kérdésre lényegében ugyanaz a válasz mint az elsőre – a hozzáférhetőség szempontjából. A gyökérkezelés azonban egy klasszisokkal nehezebb és összetettebb feladat, mint egy tömés. Itt a bölcsességfogak esetén a gyökerek anatómiai rendellenessége meglehetősn gyakori, így bölcsességfog gyökérkezelésébe tényleg csak akkor kezd bele az ember, ha van értelme – rágófunkcióban levő, hasznos és fontos fog esetén.


3. Az Ultracain adrenalinos érzéstelenítõ általában van mindenhol?
Ezt nem tudom, mert ritkán járok más kollégák rendelőjében. Az viszont biztos, hogy az ultracain jóval drágább érzéstelenítő gyógyszer, mint a lidocain, ezért lehet, hogy nem mindenki használja rutinszerűen, de erről semmilyen információval nem rendelkezem.


4. Mivel magyarázható, h. nem nõttek ki a felsõ kettes fogaim? Gyakori az ilyesmi?
Így a 4 bölcsességfoggal (kinõttek már) 30 db. van csak.
Egy panoráma röntgenfelvétel segítségével könnyen megállapítható, hogy miért hiányoznak a kettesek. Lehetséges, hogy a gyökerek megvannak, csak mélyen fent a csontban, valami akadályozta a kibújásukat. Ez a kettesek esetén ritkán fordul elő, ez inkább a 3-as, azaz a szemfogak hiánya esetén gyakori. Jellemzőbb az úgynevezett „atavisztikus jelenség” Ez annyit jelent, hogy az ember evolúciós fejlődése során megfigyelhető tendencia, hogy minden fogcsoport utolsó tagja (azaz frontfogak esetén a kettes, kisőrlő fogak esetén az ötös, nagyőrlő fogak esetén a nyolcas) hajlamos arra, hogy ne rendelkezzen maradó fogcsírával. Nekem például nincs egy darab maradó nyolcas (bölcsességfog) csírám sem, ez esetemben szerencse, mert nem is lenne helye. A kettes, vagy az ötös csírahiány ugyanilyen fejlődési jelenség, csak kellemetlenebb esztétikai következményei vannak. Láttam olyan pácienst, akinek minden kettese, ötöse és nyolcasa hiányzott – nem azért mert kihúzták, sosem volt csírája. Ez 12 foggal kevesebbet jelentett, ami nagyon komoly esztétikai probláémát okozott.

3 megjegyzés:

  1. Az Én kérdésem, Ha a porcelán fog alatt érzékeny a saját lecsiszolt fog mit lehet tenni , van valamilyen megoldás arra hogy ne kelljen leszedni a fogsort? Vagy esetleg gyogyszer , vagy valamilyen gyogynövényes kezelés? Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen, Több oka is lehet, hogy miért érzékeny a lecsiszolt fog, először mindenképp ezt kell tisztázni. A legtöbb esetben a fogat ilyenkor gyökérkezelni kell a koronán keresztül. Ez a legtöbb esetben sérülésmentesen megoldható, azonban a porcelán leplezés merev, rideg anyag, így a korona átfúrásakor a leggondosabb próbálkozás ellenére is előfordulhat a porcelán megpattanása. Sok esetben még ez is javítható.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Doktornő!

    Igazából a fogaim állapota nem a legjobb. De rávettem magam hogy meglátogassam a körzeti Fogorvos Hölgyet. fel is tette az első kérdést. Mi a panasza. Hát nekem nincs panaszom. Nem fáj, nem érzékeny . Amiért mégis elmentem a bal 2-es felső fogam. Ezt a fogamat jó pár éve be kellett tömni. Sajnos már már kitört a tömés. Ekkor következett egy állapot felmérés. 7 lyukas ezeket restaurálni kell. Illetve 3 fogat ki kell húzni! Hát itt tanácstalan lettem. 3-at? Miért? Azt értem hogy rossz de miért kell kihúzni? Nincs más technika a kezelésre? Ezzel a kérdéssel fordulok önhöz. Esetleg vizsgáltassam meg mással is a fogaimat? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

    Tisztelettel Hajdú Zsolt

    ui.: Vagy gyűjtsek turmixgépre?

    VálaszTörlés