Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. január 14., péntek

Fémallergia vagy probléma a híd alatt?

"Jobb oldalt felül ideiglenesen beragasztott 3 tagú fémkerámia fogpótlás/híd alatt egy amalgámmal tömött fog maradványa van. Bal oldalt felül is van egy 3 tagú fémkerámia fogpótlás, ami szintén ideiglenesen van beragasztva. Régebbi jobb alsó 4 tagú fémkerámia fogpótlásom már kb. 15 éves. Vagy nem figyeltem, vagy nem is volt semmilyen problémám vele. Most azonban amióta az új fogpótlások a számban vannak az ízlelésem csökkent és a nyelvem enyhén bizsereg. A jobb oldali fogpótlástól felfelé irányuló enyhe fájdalom van, az orrcimpa mellé és néha feljebb is a szemöldök kezdetéig, az ínyem enyhén lilás. A kérdésem az, hogy ezek a tünetek fémallergiára utalnak-e, magára a fogpótlásra, vagy az amalgám tömés és a fémkerámia fogpótlás egymásra hatása lehet. Vagy esetleg mindkettő?

S ha allergia, akkor gondolom fémmentes pótlás kellene helyette. Mindkét felső fogpótlás szabadvégű, lebegő (nem tudom, hogy így hívják-e pontosan). Valamilyen fémmentes anyagból is megoldható ez a formátum? És ha igen, az körülbelül mennyit kóstál forintban?

Válaszát előre is köszönöm.

üdv.

Ildikó"

Természetesen személyes állapotfelmérés és vizsgálat nélkül konkrétumot nem tudok mondani, az alábbiakat lehet érdemes végiggondolni:

Leírása alapján első körben 3 különböző dolgot kellene tisztázni:

1. Allergia van e valóban:

Az allergia biztosan csak a fogászati allergiás tesztsor kiértékelése után mondható ki egyértelműen. Nagyon sokféle allergiás reakció létezik, az azonnali reakciótól a késői típusúig, eltérő tünetekkel. Ízérzési zavar, íny és nyálkahártyaduzzanat, nyelvbizsergés, pirosas íny ezek között szerepel, de ez még nem egyértelmű allergia. Az allergológus szakemberek arra buzdítanak, hogy ha allergia gyanús panaszok vannak, a hidak lecserélése elött mindenképp csináltasson a páciens fogászati allergológiai vizsgálatot. A cserét, vagy új fogpótlás készítését csak ez után kezdjék el ha ez a tesztsor alapján valóban indokolt. Ezzel elkerülhető, hogy nem allergia esetén lecseréljünk drága fogpótlást feleslegesen (viszont a valódi ok nem derül ki), ha viszont mégis van allergia, a fogtechnikusnak meg tudjuk adni, hogy az új fogpótlásban milyen anyagok ne szerepeljenek.

A mi rendelőnk a Budai Allergiaközponttal áll kapcsolatban, így én ezt tudom javasolni, de természetesen egyéb helyeken, illetve önálló bőrgyógyászok is csinálnak allergológiai vizsgálatokat. Ennek elérhetősége: 06-30-965-11-29; cím: 1115 Budapest, Ostrom u. 16. Allergiateszt ára: 23.900 – 29.900 Ft Bár ez magán klinika, érdemes fogorvosától beutalót kérni, melyben az orvos leírja, hogy miért gyanakodnak az allergiára.

2. Mi okozza a kisugárzó fájdalmat? Nincs e probléma valamelyik foggal a fogpótlás alatt?

Ez fontos kérdés, hiszen a fogak előkészítése után sok esetben előfordulhat, hogy a fogat gyökérkezelni kell. Például egy jobban kiemelkedett fognál az orvosnak több foganyagot kell eltávolítania, így a fogbél közelebb kerül a felszínhez. Ugyanez a helyzet szuvas fog előkészítése után is. Az ideiglenes ragasztásnak épp az a célja, hogy az ilyen problémák még a végleges ragasztás elött derüljenek ki, hogy szükséges esetben a gyökérkezelés a végleges ragasztás elött elvégezhető legyen.

3. Van e a különböző fémek között elektromos potenciálkülönbség és esetleg ez okozza e a panaszokat?

Erre a legnehezebb válaszolni, mert sajnos nem tudom, hogy ez valójában hogy mérhető. A Stomatológiai Klinikán Vukán Doktornak volt valami saját fejlesztésű gépe ebben a témában, de ennél még én sem jutottam tovább.

A régebbi, 15 éves fémötvözet egészen más ötvöző elemeket is tartalmazhatott mint a mostani. Az amalgám a korona alatt ritkán okoz bármilyen panaszt, ezt sokan alkalmazzák csonkfelépítő anyagként, kiváló mechanikai tulajdonságai miatt, a ragasztóanyag (mind az ideiglenes, mind a végleges) általában leszigeteli, így kontaktusba a fémvázzal nemigen lép. Természetesen ha az allergia és egyéb panaszok mind kipipáltak és a panaszok ennek ellenére megmaradnak, érdemes ezzel a témával foglalkozni, vagy mindent fémmentesre cserélni, vagy egységes fémötvözetet használni minden fogpótláshoz, csonkfelépítőnek pedig egyéb fémmentes anyagot használni.

Szabadvéges fogpótlás (teljesen jól írta J) készíthető fémmentes cirkon vázból is, maximum egy szabadvéggel, illetve a harapást, szemközti fogak státuszát még alaposan meg kell vizsgálni a kezelési terv elött. Sajnos konkrét árajánlat csak kezelési tervre írható, így árajánlat tekintetében nem tudok segíteni.

A pótlások lecseréltetése elött azonban mindenképp érdemes lenne fogorvosával végigbeszélni a fenti kérdésköröket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése