Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. január 13., csütörtök

Kerámia korona alatti foggyökér gyulladása

"Kedves Doktornő, a segítségét és véleményét szeretném kérni: kerámiahíd van a felső fogsoromon, az első négy fogon. A bal 1-es még fiatalkoromban kitört, azt kihúzták, gyökérkezelték és 10-12 éve készült el a híd. Kb. 1 hete lüktet a jobb 1-es fogam, a röntgen kimutatta, hogy begyulladt, ezenkívül a bal 1-es, hiányzó fog felett sorvadni kezdett az állkapcsom. A fogorvos szerint ez a sorvadás a foghiánynak tudható be. A probléma az, hogy ez a sorvadás okozza a gyulladást is, a fogorvos szerint a megoldás az, ha leszedi a hidat, kihúzza a jobb 1-est is és egy új hidat készít, immár a 3-as fogakra. Kaptam gyógyszert a gyulladásra (Semicillin), de nem nagyon segít.
Kérdéseim:
1, Az említett gyógyszeren kívül nincs más, ami segíthetne? Nagyon nem szívesen szedetném le a jelenlegi koronát.
2. Ön szerint is mindenképp ez a legjobb megoldás, mármint a még nagyobb híd elkészítése? mi lesz a csontsorvadással? hiszen ha egy hiányzó fog miatt sorvad az állkapcsom, akkor kettő miatt még inkább fog, és így lassan végigérünk a teljes fogsoron, ráadásul már így is 3 ép fogamat áldoztam fel egy hiányzó miatt, az új koronának pedig még kettő áldozatul esne...

Mindenképp szeretném más orvos tanácsát is kikérni, hiszen nem kevés pénzbe kerülnek a fogpótlások, ráadásul a csontsorvadást véleményem szerint mindenképp meg kell állítani.

Válaszát előre is köszönöm,"

Kedves Viktor,

Látatlanban röntgen nélkül sajnos nagyon nehéz konkrét véleményt mondani.

A foghúzások után a csont valóban sorvad, mindenkinél, nem csak Önnél. Ez nem betegség, hanem biológiai jelenség, ugyanis minden szövet, így a csont is, ami nincs használatban – sorvadni kezd. Így minden kihúzott fog helyén egyre kevesebb és vékonyabb csontgerinc alakul ki.

Emiatt például az implantológusok szerint, amennyiben egy kihúzott fog helyén nincs implantációt akadályozó gyulladás (gennyes gyulladás, ciszta a gyökér csúcsán), úgy érdemes a foghúzás után azonnali implantációt alkalmazni, ezzel elkerülhető a kihúzott fog helyén a csontsorvadás, melyet késöbb már nagyon nehéz korrigálni. A berakott implantátum ugyanis azonnal átveszi az addigi fog szerepét, így a csont nem marad használat nélkül.

Elképesztően sok technikát találnak ki arra, hogy egy régebben eltávolított fog pótlása során, az implantáció alkalmával hogyan lehet az elsorvadt csont magasságát, szélességét illetve az implantátum körül az íny vonalát természetes módon visszaállítani, megőrizni (átültetett lebenyek, csontpótlás stb.) de ez egy rendkívül nehéz terület, folyamatosan fejlődik és egyelőre még nehéz jó eredményeket elérni.

A 10-12 éve kihúzott fog helyén tehát az állcsontgerinc visszaállítása nem könnyű feladat, komoly tapasztalattal bíró implantológus véleményét érdemes kikérnie ebben az ügyben.

A másik metszőfog kérdésében sajnos röntgen nélkül nem nincs ötletem. A megfelelő kezeléshez mindenképp tudni kellene miért gyulladt be ez a fog, a gyökércsatorna felől befertőződött és ebben az esetben van e lehetőség gyökérkezelésre, vagy fogágygyulladás áll a háttérben (genetikai? helyi?)? Ha a pontos okot nem tudjuk, nem lehet megfelelő kezelést sem alkalmazni, ezért elöbb ezt mindenképp tisztázni szükséges.

Amennyiben mindkét első metszőfoga hiányzik és ezt híddal kívánja pótoltatni, a kismetsző fogak stabilitásától, gyökereinek méretétől, a fogív íveltségétől a többi fog státuszától függ, hogy a hidat hogyan, milyen statikai megfontolások alapján tervezi a fogorvos. Bizonyos esetekben elegendő lehet, hogy csak a kismetszőkön horgonyozzák el a hidat, de sajnos a legtöbb esetben ez kevésnek bizonyul. A két kismetsző önmagában általában nem bírja el a négy metszőfog terhét, mely hosszú távon a kismetsző fogak fogágyának gyengülését okozná. Ezért ilyenkor érdemes kiterjesztett hidat készíteni, azaz az erős szemfog(ak) bevonásával megerősíteni a fogpótlást.

"Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Időközben voltam másik orvosnál, aki azonban szájsebészeti műtétet javasolt (11 perikapikális kürettálás), amelyet én mindenképp elkerülnék, különösen, hogy időpontot a szájsebészetre csak több mint egy hónap múlva kapnék...

Még egy orvos véleményét fogom kikérni, aztán meglátjuk a továbbiakat. Csatolom Önnek a fogaimról készült röntgenfelvételeket, ezek kedden készültek, azóta a gyulladás talán egy kicsit csökkent, de nem múlt el. Nem szeretném az idejét rabolni vele, de ha már megtisztelt a válaszával és sikerült megszereznem a felvételeket, elküldöm Önnek."

A röntgen alapján a 11 fog gyökércsúcsa gyulladásos elváltozás gyanus. Ilyen esetben mindenképp javasolt a régi gyökértömés eltávolítása, a gyökércsatorna kifertőtlenítése – ez akár több ülésben – majd újbóli gyökértömése. Amennyiben a csatorna fertőtlenítése jól sikerül, lehetséges, hogy a szájsebészeti műtétet is meg lehet úszni, ezt az új gyökértömés után 3 hónappal készített röntgenfelvételen lehet ellenőrizni.

Az újabb híd elött mindenképp rendbe kellene tenni a 11 fogat és csak rendeződött statusz után gondolkodni el a

fogpótlás cseréjéről, esetleg addig ideiglenes fogpótlást készíteni.

"Köszönöm megtisztelő válaszát. Időközben kikértem egy másik orvos véleményét is, ő gyökércsúcs-rezekciót javasolt, ezzel megmenthető lenne a korona. Azt olvastam viszont, hogy egy ilyen műtét elvégzésekor szükséges a régi gyökértömést eltávolítani és egy újat behelyezni, hiszen csak így van esély a teljes fertőtlenítésre. Nem tudom viszont, hogy a gyökértömés eltávolítható-e a porcelánkoronán keresztül, vagy le kell hozzá szedni? Ha az utóbbi, akkor értelmetlennek látom a műtétet.
Nem szívesen vetném magam egy ilyen műtét alá - ahogy az orvos elmagyarázta, elég ijesztő volt -, különösen akkor nem, ha a régi gyökértömés bent marad és így kétséges a műtét sikere.
Mindenesetre az eredeti fogorvossal abban maradtunk, hogy végigszedem a gyógyszert - ez már el is fogyott-, és majd meglátjuk a továbbiakat. A panaszok enyhültek, de a fogam és főleg az ínyem nyomásra érzékeny, néha lüktet.
Még egyszer hadd köszönjem meg a válaszait!"


Kedves Viktor!

Rezekciós műtétet a szakma szabályai szerint csak új gyökértömés után lehet készíteni (egyébként semmi értelme, mert a gyökértömés egészen biztosan fertőzött, ha a gyökércsúcs körül gyulladás van.)

Meg lehet próbálni a gyökértömést koronán keresztül eltávolítani, ez kicsit komplikáltabb, mint simán a fogon keresztül. Veszélyei, hogy megpattan a porcelán leplezés a koronán, így azt cserélni kell (a korona átfúrásakor ez sajnos megtörténhet, bármilyen ügyes is a fogorvos, a porcelán nagyon merev anyag, egy pici feszüléstől már könnyen reped), illetve a kevésbé jó rálátás miatt kisebb eséllyel lehet a csatornát jól feltárni, tisztítani és tömni.

A gyógyszer – talán írtam – külső segítségként egy kicsit visszahúzza a gyulladást a gyökércsúcs körüli területen, de mivel az „utánpótlás” a fog belsejéből jön, ez hosszú távon sajnos nem hatékony. Mindenképp segíti azonban, hogy a rezekció egy kedvezőbb környezetben történhessen, így megelőző, előkészítő kezelésnek is jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése