Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. január 3., hétfő

Fogeltávolítás és az arcüreg

"Fogorvosi kérdéssel fordulok Önhöz.

23 éves fiatal nő vagyok, 1,5 éve szültem meg a kisfiamat, és a szülés után elkezdtek rohamosan romlani a fogaim. Hiába mostam, nem használt, a fogorvosom szerint a genetikának köszönhető, mivel a szüleimnek is műfoguk van már 30 éves koruktól. Ez év pünkösdjén nagyon fájt a hátsó fogam és elmentem a fogorvosomhoz, hogy húzza ki. Annyira erős a fájdalom, hogy amikor megkaptam a lidocain injekciót, nem éreztem a zsibbadás, csak azt, hogy csökken a fájdalom. A fogorvos alig bírta kihúzni a fogat, mivel kiderült, hogy egy hatalmas ciszta volt rajta. Volt legalább vagy 3 cm nagyságú, és csüngött a már kihúzott fogcsonkon. Csak épp az volt a baj, hogy olyan nagy fogaim vannak, hogy a foggyökereim mind "belelógnak" arcüregembe. Az orvosom szerinte "véletlenül" kitépett a húzás során egy darabot az ínyemből, így egy nagy lyuk tátongott a szájüreg és az arcüreg között. A dokim megpróbálta bevarrni a sebet, sajnos nem sok sikerrel. Másnap elmentem panoráma röntgen felvételt csináltatni a fogaimról, és kiderült, hogy a mellette lévő fog gyökerén is van egy jó nagy ciszta. A sebem nagyjából begyógyult, de most meg fistula alakult ki, és már három napja gennyes váladék távozik belőle folyamatosan, de az ínyemnél nincs megdagadva.

A doki olyasmit mondott, hogy mivel nem jött helyre a seb, és fistula alakult ki, be kellesz feküdnöm a debreceni kórházba arcüreg-plasztikára. Eléggé megijedtem ettől, szóval szeretném hallani egy másik orvos véleményét is. Azt mondta az orvos, hogy ha kihúzta volna a másik fogat mellette, amin szintén ciszta van, leszakadt volna az arcüregem. Örülnék, ha a Doktor Nő tanácsot adna, és megírná, hogy Ön szerint ez mennyire komoly, vagy, hogy mit takar ez a műtét. Sajnos az orvosom nem ad választ a kérdéseimre, mert elég idős már, és magának való."

Válaszát nagyon köszönöm!

Tisztelettel,

R. K. Nikoletta"

Kedves Nikoletta!

Nagyon nagyon javasolt, hogy mihamarabb menjen el egy szájsebészeti osztályra.

Debrecent nem ismerem, de az Egyetem keretein belül kell legyen szájsebészeti osztály. A szájüreg nem közlekedhet az arcüreggel!!!

A nagy gyökerű hátsó rágófogak eltávolításakor ciszta nélkül is előfordul, hogy megnyílik az arcüreg. Ez olyan esetben gyakori, mikor a fog gyökerei nagyok, de az állcsont vékony, kevés vagy szinte hiányzik a csont az arcüreg alapja és a gyökerek csúcsa között. Amennyiben egy foggyökér csúcsán ciszta alakul ki, a ciszta még tovább bontja a csontot, így még nagyobb esély van foghúzáskor az arcüreg megnyitására.

Sok esetben annyira nincs csont az arcüreg alja és a gyökerek vége között, hogy csak egy vékony nyálkahártya választja el őket egymástól. Ilyenkor foghúzáskor természetes, hogy a vékony nyálkahártya kiszakad.

Az így kialakult járatot azonnal zárni kell a szájüreg felől varratokkal. Ez egy nagy foghúzás után meglehetősen nehéz, ezért sok fogorvos szájsebészetre utalja a páciensét, ahol megfelelő eszközök álnak rendelkezésre a zárásra. A zárás után antibiotikum szedése is javasolt.

Ha a járat nem lett bezárva, az arcüreg a szájüreg felől folyamatosan fertőzödik a száj baktériumflórájával. Ez az arcüregben és a különböző melléküregekben komoly gyulladást alakíthat ki, ezért mielöbb zárni kell az átjárót. A melléküregek fertőzöttsége miatt biztosan kell konzultálnia a szájsebésznek fül-orr gégész szakemberrel is, hiszen az időközben kialakult melléküreg fertőzés gyógyítása már az ő szakterülete lesz. (Lehetséges, hogy emiatt javasolt a fogorvosa bennfekvéses kezelést).

Mindenképp arra bíztatom, hogy mihamarabb forduljon szájsebész szakemberhez! A halogatás nem tesz jót, a megnyílt arcüreg önmagától nem fog összeforrni, ezt az állapotot kezelni szükséges!

Mielöbbi gyógyulást kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Tisztelet Doktornő!
    25 éves férfi vagyok, igencsak problémás fogakkal. Sokáig nem mertem fogorvoshoz menni a gyermekkori traumáim miatt. Ennek eredményeképp 2éve gyökérkezelésen estem át. Ha jól tudom az alsó 6os fogat kezelte az orvosom (bölcsesség nélkül utolsó előtti fogam). A kezelés után pár napig fájt még a fogam, de viszonylag hamar elmúlt a fájdalom.
    Sajnos pár napja elkezdett fájni ugyanaz a gyökér kezelt fogam, mára már csak akkor tudok fájdalom nélkül meglenni, ha egy korty hideg vizet tartok a számban. Előfordul, hogy egy szempillantás alatt elmúlik a fájdalom, aztán csak másnap tér vissza. Nyomásra, rágásra egyáltalán nem fáj a fogam, az ínyem pedig inkább fehér, mint duzzadt vöröses. Sajnos még mindig van bennem egy kis félsz a fogászat iránt, így remélem van ötlete, hogy vajon mitől lehet a fájdalom. A fogam nem szeretném elveszíteni. Elképzelhető, hogy az esetleges gyulladást gyógyszerrel meg lehet szüntetni? Mivel két évig panasz mentes volt a gyökér kezelt fogam, elvetettem annak a lehetőségét, hogy nem sikerült teljes mértékben feltárni a fogat, illetve sikertelen volt a gyökérkezelés (a fogorvos szerint tökéletesen sikerült). Elképzelhető, hogy ciszta van a fogam alatt? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    P. Péter

    VálaszTörlés